Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZAZIVA JAKU BOL

Na jugu Istre pojavila se opasna meduza. Evo što činiti ako vas opeče

Foto: Srećko Niketić/Pixsell/Hans Hillewaert/Wikimedia Commons
14.06.2021.
u 15:50

Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru

U uvali Velika Kolombarica na poluotoku Kamenjaku jučer je uočena meduza morska mjesečina, upozorili su iz Eko udruge Medulin. Radi se o meduzi koja u kontaktu s ljudskom kožom izaziva jaku bol te nastaju ozlijede slične opeklinama koje teško zarastaju, a nakon njih ostaje depigmentacija kože ili čak i ožiljak.

– Znam da će reakcija mnogih biti: “sezona je tek počela, a oni kao da žele otjerati i to malo turista ….” Ipak, mislim da ljudi trebaju biti informirani o opasnosti koja nije velika, ali postoji, kako bi se izbjegao iracionalan strah i kako bi se znali ponašati u ovakvim situacijama – ispričao je za Morski HR Marinko Babić iz Eko udruge Medulin.

Morska mjesečina je relativno mala meduza s polukružnim klobukom i lovkama ružičaste boje, posuta sitnim ljubičastim točkicama. Naraste do 20 cm duljine i do 6 cm promjera klobuka, a obitava na dubinama od 0 do 10 metara ispod površine, gdje lebdi i povremeno pliva.  

Pelagia noctiluca može se opisati kao organizam morske pučine koji ima sposobnost svijetliti u tami. Iako je tipična pučinska meduza, ponekad je morske struje i valovi nanesu do obale gdje je prijetnja kupačima. Bez obzira na to što nije ni malo bezazlena, pojava morske mjesečine svakako nije razlog da izbjegavamo kupanje i uživanje u moru. Zbog njenih žarkih boja lako ju je uočiti., pa je dovoljno sa sobom u more ponijeti masku i disalicu i tako izbjeći neželjeni bliski susret.

Ako do kontakta ipak dođe, postupak prve pomoći prema  MED-JELLYRISK protokolu nalaže sljedeće:

  • U slučaju šoka ili poteškoća s disanjem odmah potražiti liječničku pomoć.
  • Pažljivo isprati morskom vodom, bez trljanja
  • Ako je moguće, na ozljedu nanijeti  pastu načinjenu od 50 % sode bikarbone (natrijev hidrogenkarbonat NaHCO3) i 50 % morske vode u trajanju 5 minuta
  • Ukloniti preostale žarnice plastičnom karticom ili pincetom
  • Staviti led (umotan u plastičnu vrećicu) u trajanju 5-15 minuta
  • Ako bol ne prolazi, po potrebi ponoviti postupak s ledom
  • Ako je  intenzivna bol prisutna i dalje, potražiti savjet u ljekarni, zatražiti analgetik i preparat hidrokortizona (npr. Lidokain 3-4% + hidrokortizon).

Isti protokol napominje da se ne smije primjenjivati slatka voda, ocat, amonijak, alkohol, te da se ne smije stezati zavojem, piše Morski.hr.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije