Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Papa Franjo u Grčkoj i na Cipru

'Na izvorima vjere i bratstva među kršćanima različitih vjeroispovijesti'

Pope Leads A Prayer For Peace At The Colosseum
Foto: Stefano Spaziani
1/2
02.12.2021.
u 20:59

Tema papina pohoda bit će i otvaranje humanitarnih koridora kojima bi migranti mogli doći do Italije

Sutra odlazim na Cipar, a zatim u Grčku gdje ću posjetiti drage stanovnike tih zemalja bogatih poviješću, duhovnošću i kulturom. Bit će to putovanje na izvore apostolske vjere i bratstva među kršćanima različitih vjeroispovijesti. Imat ću priliku također približiti se ranjenom čovjeku u tijelu mnogih migranata koji su u potrazi za nadom: posjetit ću Lezbos. Molim vas da me pratite svojom molitvom – poručio je jučer papa Franjo na kraju svoje redovite opće audijencije srijedom, najavivši svoj posjet Cipru i Grčkoj.

U videoporuci stanovnicima tih zemalja, papa je prošli tjedan poručio kako danas dolazi s radošću, u ime evanđelja, stopama prvih velikih misionara, posebice apostola Pavla i Barnabe.

Braća i sestre u vjeri

– Dobro je vratiti se izvorima i važno je da Crkva ponovno otkrije radost evanđelja – početak je to papina obraćanja stanovnicima Cipra i Grčke, koje započinje pozdravom na grčkom: kaliméra sas! (dobro jutro!)”. Papa je poručio i kako će u susretu s njima moći “utažiti žeđ na izvorima bratstva, koji su tako dragocjeni u vremenu kada smo započeli univerzalno sinodsko putovanje”, ističući posebnu “sinodsku milost”, a to je susret s poglavarima mjesne Pravoslavne crkve – arhiepiskopom Hrizostomom na Cipru i arhiepiskopom Jeronimom u Grčkoj.

– Kao brat u vjeri imat ću tu milost da me primite i da vas sretnem u ime Gospodara mira – poručio im je papa, a katolicima na Cipru i u Grčkoj da im dolazi s ljubavlju donijeti ohrabrenje cijele Katoličke crkve.

Druga je tema papina pohoda, osim ekumenizma, migrantska kriza. U svojoj videoporuci osvrnuo se i na one koji su posljednjih godina bježali od rata i siromaštva, iskrcavali se na obalama nailazeći na neprijateljstvo, pa čak i na iskorištavanje.

– To su naše braće i sestre – naglasio je Sveti Otac prisjećajući se koliko ih je izgubilo život na moru i dodao da je danas “naše more, Sredozemlje, veliko groblje”.

Foto: ABACA

Kao hodočasnik na izvorima čovječanstva, ponovno ću otići na Lezbos, uvjeren da će izvori zajedničkog života ponovno cvjetati samo u bratstvu i integraciji, zajedno, istaknuo je papa.

– Nema drugog puta, s ovom vizijom idem k vama – rekao je.

Grčku i Cipar pohodili su i Franjini prethodnici. Sv. Ivan Pavao II. je 2001., idući stopama sv. Pavla, uz Siriju i Maltu pohodio i Grčku, a Benedikt XVI. bio je 2010. na Cipru.

– Papa Franjo je, pak, prije pet godina posjetio otok Lezbos u Grčkoj odakle je uputio apel za rješavanje migrantske krize. O toj je temi često govorio kao najvećoj humanitarnoj katastrofi od Drugog svjetskog rata, nazivajući Sredozemno more najvećom grobnicom na svijetu – rekao je ravnatelj tiskovnog ureda Svete Stolice Matteo Bruni, podsjećajući kako je papa vraćajući se tada u Italiju sa sobom u zrakoplovu poveo i nekoliko obitelji migranata i rekao kako ne zna hoće li Sveti Otac ponovno to učiniti.

Otvorena rana podijeljenosti

No, svakako, kako je rekao, među temama tijekom pohoda, razmatrat će se i mogućnost budućeg otvaranja humanitarnih koridora kojima bi migranti mogli doći do Italije, odakle bi se dalje razmještali po Europi. Bruni je spomenuo da će jedna od tema biti i “otvorena rana” podijeljenog Cipra, s nadom u ponovno ostvarenje integriteta te otočne države, prenosi Vatican News.

U Grčkoj i na Cipru katolici čine manjinu među većinskim pravoslavnim stanovništvom.

 

Komentara 1

Avatar Foton
Foton
01:38 03.12.2021.

Evo, opet Papa radi nesto sto se nasim biskupima i vjernicima ne svidja, druži se sa pravoslavcima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije