Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 98
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ucjene partnera

Na izbore zbog Bandića? Za HDZ to je idealan trenutak

Bandić i Plenković
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
22.01.2019.
u 18:14

Ucjene partnera Jandroković je zaprijetio izborima, Plenković relativizirao, a bandićevci tvrde da se nisu prepoznali u prijetnji.

Milan Bandić i njegovih 12 saborskih zastupnika postaju sve veći teret HDZ-u i premijeru Plenkoviću.

Docira Vladi

Osim što je Bandić dodatno potpalio sva uvjerenja u političku trgovinu ovog saziva Sabora, zagrebački gradonačelnik taj je imidž dodatno pojačao u percepciji HDZ-a jer njegov naglo narasli saborski klub dio je HDZ-ove parlamentarne većine. Međutim, u HDZ-u još nemaju adekvatno rješenje za Bandića koji si je namijenio ulogu svojevrsnog mentora iz sjene koji Vladi docira i sugerira joj koje zagrebačke projekte treba preslikati na nacionalnu razinu.

Video - Bandić pleše kao Travolta

Nakon besplatnih udžbenika koje će ubuduće za osnovce i srednjoškolce kupovati država iz proračuna, zatim projekta majki odgojiteljica, Bandić je sada izvukao pet dodatnih projekata za koje traži Vladinu podršku, iako mu je Vlada u nekima već partner. Kada je Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, prije koji dan odrezao da ćemo ići na prijevremene parlamentarne izbore bude li ucjena, to je u prvom redu bila poruka Bandiću da se ohladi.

Međutim, kada se analizira trenutak u kojem Plenkovićev čovjek za transfer negativnih i odgojnih poruka to govori, može se zaključiti da je HDZ-u idealno vrijeme za izvanredne izbore. Naime, unatoč svim aferama HDZ-ov rejting prilično je stabilan, čak i raste, SDP je i dalje u rasulu, dok bi se ljevica nakon europskih izbora možda mogla i konsolidirati.

Iako izvori iz vodstva HDZ-a odbacuju ideju o prijevremenim izborima, Jandrokovićeva prijetnja sigurno nije olako izrečena i vjerojatno se temelji na nekim promišljanjima u vrhu HDZ-a. U HDZ-u su svjesni svoje dobre pozicije, ali i tereta koji im predstavlja Bandić. Realno, potreban im je svojevrsni clean start i čista većina pošto je ova proglašena trgovačkom i više, doista, nema nikakve veze s voljom birača s parlamentarnih izbora krajem 2016. godine.

Bandić i Plenković
1/5

Kada bi se HDZ odlučio na prijevremene izbore, oni ne bi bili prije europskih. A uvijek postoji mogućnost da se održe zajedno s euroizborima. Premijer Plenković relativizirao je, pak, ideju o izvanrednom izlasku na birališta i rekao da ne vidi poveznicu između projekata za koje Bandić traži podršku Vlade i samih izbora.

Dapače, nabrojio je da je Vlada u većini tih projekata već partner Zagrebu, a i gdje nije, taj je projekt od šireg interesa za RH ili hrvatsko gospodarstvo. U Bandićevoj stranci, s druge strane, poručuju da se uopće nisu prepoznali u Jandrokovićevoj prijetnji. Jer, kažu, nema nikakvih uvjeta ni ucjena.

“Samo želimo podršku”

– Mi samo tražimo podršku Vlade za projekte u kojima Vlada ne sudjeluje, odnosno da se riješe imovinskopravni problemi za Zagreb na Savi te da se povuče novac iz fondova EU za tramvajsku vezu između Zagreba i Zračne luke dr. Franjo Tuđman – rekao nam je Kazimir Varda, potpredsjednik Bandićeve stranke, odbacujući ideju o pritiscima na Vladu ili premijera Plenkovića.

Plenković o sukobu s Grmojom

Ključne riječi

Komentara 83

Avatar Veljko_Veseljko
Veljko_Veseljko
18:26 22.01.2019.

Kada god bili izbori, HDZ-u više na njima neće proći glumljenje domoljubne i "desne" stranke".

PR
prajdali100
18:55 22.01.2019.

Vanredni izbori odmah ! Pa da se vidi u koja je doba Partija, kako stoji HNS, gdje je psihijatar Petrov,ali i Pernar !!!!!!!!? Beljak !!? Što ustvari hoće Pupavac i Radin ! Pa neka NAROD kaže što hoće.

KO
kold
18:41 22.01.2019.

Kamo sreće da hoće ti izbori jer HDZ rejting bi se tada pokazao a bio bi im jedan dobar šamar od kojeg nema popravka izdali su narod i narod je to zapamtio.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije