Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POMAK

Na inicijativu Večernjeg lista Varkom se otvara javnosti?

'20.03.2013., Varazdin - Upravna zgrada komunalne tvrtke Varkom u Kukuljevicevoj ulici. Photo: Marko Jurinec/PIXSELL'
'Marko Jurinec/PIXSELL'
21.03.2013.
u 15:00

Večernjak je protiv Varkoma uložio žalbu zbog kršenja Zakona pa su postavili službenika zaduženog za informiranje

Nekoliko dana nakon što je Večernji list “prozvao” Varkom zbog kršenja Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI), Varkom je postavio službenika za informiranje, što je bila jedna od točaka po kojoj se Varkom nije do sada držao navedenog Zakona.

Iz redova zaposlenika

Radi se o Andriji Bedeniku, inače zaposleniku Varkoma koji je, kako nam je sam rekao, prije tjedan dana imenovan na ovu funkciju. Podsjetimo, Večernji list je prošli tjedan protiv Varkoma uložio žalbu Agenciji za zaštitu osobnih podataka zbog kršenja ZPPI-a i još čeka njezin pravorijek. Večernji list od Varkoma je tražio podatak o otpremnini bivšeg direktora Tomislava Kezelja. Preko odvjetničkog ureda su nam poručili da nam informaciju ne mogu dati jer predstavlja poslovnu tajnu. Profesor na zagrebačkom Pravnom fakultetu Robert Podolnjak, tada je za upozoravao kako je Varkom time ZPPI prekršio u više točaka.

Za njih - druga pravila

 - Osim što nemaju službenika za informiranje, nisu proveli ni test javnog interesa, koji bi pokazao da je informacija o menadžerskom ugovoru direktora javnog komunalnog poduzeća od interesa javnosti koja ima pravo znati što plaća - kazao je Podolnjak. - Trgovačka društva u javnom vlasništvu moraju shvatiti da za njih vrijede druga pravila nego za ona u privatnom vlasništvu, ali ponašaju se tako jer ih još nitko nije kaznio - zaključio je tada Podolnjak. Nakon medijskog pritiska, Varkom je postavio osobu za informiranje napravivši mali korak prema transparentnijem poslovanju, kakvo se od javne tvrtke i očekuje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije