Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

'Na groblja ne moramo nositi pune vrećice plastičnih lampaša'

- Srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima... - napisala je pokretačica zanimljive grupe.
18. listopada 2019. u 18:32 9 komentara 1723 prikaza
Lampaš
Foto: Goran Ferbezar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Osnovala sam ovu grupu kako bih pokušala utjecati na ljude da čim manje koriste plastične lampaše. Na groblja ne moramo nositi pune vrećice plastičnih lampaša, naročito za vrijeme blagdana Svih Svetih. Poražavajuće je koliko štetne plastike ostane samo nakon tog jednog dana. Priroda nam sve manje može opraštati nemar - kaže Marija Maček koja je na Facebooku pokrenula grupu #srceumjestolampaša.

Održana konferencija za medije Kluba zastupnika SDP-a SDP: 'Jednokratni plastični proizvodi trebaju se zabraniti već polovinom iduće godine'

 Uputila je svim državnim institucijama apel da podrže tu inicijativu i da pokušaju naći rješenje kojim će se ograničiti proizvodnja i potrošnja plastičnih lampaša. Kaže da je među prvima dobila podšku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović na Instagramu. Apel upućuje i svim proizvođačima da ponude različite ekološke alternative, a prodajne lance poziva da ne napuhavaju cijene ekološki prihvatljivih lampaša.

- Srce je za razliku od lampaša puno spremnije dugo gorjeti i iskazivati najdublju zahvalnost svima... - napisala je pokretačica zanimljive grupe.

Od polja do polica u 24 sata
Domaći proizvodi koji u najkraćem roku dolaze na police dućana kako bi mi imali svježe voće i povrće
  • larala:

    vau, kako smo brižni, brinu nas lampaši jednom godišnje al nas ne brine kg mesa u ogromnoj plastici, salata u pvc foliji, trulo voće u plastičnim posudama, itd...itd.... koje licemjerje.

  • dalibor.hren:

    Hoće li političari (i predsjednica) na Dan svih svetih zapaliti lampaš ili srce?

  • emdm:

    Kao pokretač inicijative #srceumjestolampaša osjećam odgovornost predstaviti se svima koji podržavaju ovu inicijativu ili će je tek podržavati. Moje ime je Marija Maček, imam 39 godina i obična sam mama dvoje djece. Nisam stručnjak za ekologiju, nisam politički aktivna, nisam ... prikaži još!m idealist, nisam super junak, niti to pokušavam postati. Moj pokušaj je možda don kihotovski, ali zbog čvrstog uvjerenja da činimo pravu stvar, ostat ću ustrajna i dalje. Uvijek sve kreće od nas samih. Da bi se stvari promijenile, trebamo se zapitati koliko smo zapravo na to spremni i koliki doprinos možemo dati. Simbol ove inicijative su plastični lampaši jer je blagdan Svih Svetih pred vratima, a znamo kako groblja izgledaju dan poslije. Kada prođe 1.11. ova inicijativa se neće ugasiti, djelovat će i dalje. Ljudima treba omogućiti bolji izbor jer realno gledano, trgovine su prepune loše plastike, a one ekološke varijante su puno skuplje. Cilj je pokušati probuditi svijest ljudi da i sami mogu puno učiniti za zaštitu okoliša, održivi razvoj i njegovanje pravih vrijednosti. Kada to znamo, sasvim je svejedno o kojoj vrsti plastičnih proizvoda se radi. Proizvođači se ne moraju brinuti da će ostati bez posla, samo se moraju potruditi bolje prilagoditi zahtjevima današnjeg društva.