Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAG Markačeva obrana ispitivala svjedoka tužiteljstva novinara Milu Sovilja

Na Gračac palo - 15 granata

ante_got.jpg
import
25.04.2008.
u 19:47

Daj, Bože, da su ti planovi do svih došli na vrijeme, barem bi se izbjegle žrtve”, ogorčeno je kazao svjedok tužiteljstva Mile Sovilj, nakon što mu je branitelj generala Mladena Markača (to je područje bila njegova zona djelovanja), Goran Mikuličić tijekom protuispitivanja pokazao niz dokumenata krajinskih vlasti o planiranju evakuacije civilnog stanovništva u slučaju napada HV-a.

Otac mu ubijen
Sovilj je bio novinar, dopisnik beogradskih Večernjih novosti, poslije i kninske televizije s područja Gračaca i Like. Njegov je otac, kao i još nekoliko osoba koje su ostale na prostoru sela Kijani, pronađen ubijen. Sovilj živi u Novom Sadu, ima hrvatsko državljanstvo, no “zasad” se ne namjerava vratiti u RH (u društveni stan ne može, roditeljska je kuća spaljena).

Putem ovog svjedoka branitelj Mikuličić u proces je uveo dosta dokumenata koji potvrđuju da su u Gračacu, očito, gađani tek vojni ciljevi. Gračac je, složio se svjedok, vrlo važno prometno čvorište, a kroz njega je prolazio i “famozni oklopni voz” krajinske vojske. Do 16 sati, 4. kolovoza, do odlaska Sovilja, na Gračac je palo petnaest granata.

Nije znao za istragu
Gađani su vojni ciljevi, poput – željezničke postaje, obližnje skladište streljiva, križanje putova za Zadar, Zagreb i Knin, mlin u kojemu je čuvana municija i vojna oprema, zgrada općine u kojoj je dijelom bio i štab pobunjeničke brigade. Sovilj nije znao da je RH bila pokrenula istragu o ubojstvu njegova oca, a na sjednici zatvorenoj za javnost Mikuličić je sve u sudnici upoznao s istragom nad osumnjičenim osobama.

Mikuličić je uveo i objašnjenja (s Wikipedije) za termine “ustaše” i “četnici”, jer će se oni na suđenju često spominjati. Naveo je i kako hrvatski zakoni zabranjuju ustaške simbole. Tada je izvadio ratni bilten iz 1991., uradak Sovilja, gdje on na 20 mjesta govori o Hrvatima i vlastima kao “ustaškima”. –

Ovakvim uređivanjem biltena stavili ste se u funkciju stvaranja mržnje prema hrvatskoj državi – rekao je Mikuličić, no Sovilj je odgovorio kako je to rezultat ratne psihoze.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije