Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na dvije nove televizije u početku tek tri nove domaće emisije

I RTL 2 i Doma TV u prvim danima imat će reprize, ali i novitete. Bračun: Dolazak novih televizijskih kanala doprinosi daljnjoj fragmentaciji medija.
28. prosinca 2010. u 22:00 20 komentara 1280 prikaza
Televizija
Foto: Arhiva VL

U nedjelju 2. siječnja točno u 18 sati emitiranje će početi prva dva nova domaća (zabavna) specijalizirana TV kanala: Doma TV (što je novi kanal Nove TV) i RTL 2. No na samom početku novog domaćeg sadržaja bit će – tek u tragovima. Točnije, sve se svodi samo na – tri nove domaće emisije.

Stanovi, mame, životinje


Dvije će biti na ekranu Dome TV: Doma in (subotom) i Mamin svijet (nedjeljom). S Nove TV najavljuju da u proljeće slijedi više domaćih noviteta. RTL 2 će pak prvih mjesec dana u programu imati – jednu jedini novu domaću emisiju: Mijau-vau (srijedom). Preostala četiri noviteta slijede potkraj siječnja. Ipak, obje nove televizije, uz podosta repriza, od samog početka nudit će premijerno dosta novog raznovrsnog stranog sadržaja (serije, showovi...).

A koliko će pojava novih TV kanala utjecati na podjelu unutar marketinškog tržišta? Tu u 2011. ne treba očekivati veće promjene, smatraju stručnjaci.

– Ne očekujemo znatnije promjene u preraspodjeli marketinškog kolača u idućoj godini. Pozdravljamo pokretanje novih TV kanala koji će sigurno pridonijeti razvoju i većoj živosti na medijskom tržištu. Procjene govore da se u 2011. neće znatnije promijeniti udio koji TV ima u ukupnom media mixu – kazala je direktorica Digitel medijskih servisa Jasna Hrvić Smolec. Slično razmišljaju i komercijalni nakladnici.

– Ne treba očekivati neke pomake nabolje, odnosno neke značajnije promjene u raspodijeli marketinškog kolača. Zato što je HTV-u u 2011. ostavljeno na raspolaganju šest minuta u udarnom terminu te je u kontekstu dosadašnje prakse HTV u tom terminu uspijevao prodati vremena u vrijednosti četiri minute. Razvidno je da se novim Zakonom, da budem slikovit, micao zrak, odnosno vrijeme koje HTV ionako “nema”. Stoga ne treba očekivati neke ozbiljnije pomake u strukturi raspodjele marketinškog kolača – kazao je Marjan Jurleka iz udruge komercijalnih nakladnika.

“Kolonijalna” politika

Pojavom specijaliziranih digitalnih kanala povećat će se televizijski oglasni inventar sa svim posljedicama povećane ponude u okruženju smanjenih marketinških budžeta realne ekonomije te restrikcija i povećane kontrole trošenja kod javnih poduzetnika.

– Moguća su “poboljšanja” marketinških budžeta, ali mislim da nisu realna kod onih kompanija čiji međunarodni principali odobravaju nerazmjerno niske investicije u marketinške aktivnosti u Hrvatskoj u usporedbi s domicilnim budžetima. To je, smatram, jedan od indikatora “kolonijalne” politike u odnosu na Hrvatsku – ističe Jurleka.

Tijekom sljedećih pet godina svjedočit ćemo okrupnjavanjima i okupljanjima u medijskoj industriji, kaže Jurleka, te će nužno doći i do promjena u “mjerenju” zahvaćanja marketinškog kolača, i to prije svega u smislu uspješnosti pojedinog brenda, a ne pojedinačnih platformi.

Direktor Media Polisa Bruno Bračun kaže pak:

– Dolazak novih TV kanala doprinosi daljnjoj fragmentaciji medija te pred oglašivače postavlja izazov kako kombinirati dostupne medije u cilju što učinkovitijeg dosega ciljnih grupa.

70% istovrsnog sadržaja i 12 minuta rekl

70% istovrsnog sadržaja i 12 minuta reklama

Program Zakon o elektroničkim medijima propisuje da specijalizirani televizijski kanali u svojim programskim shemama moraju imati više od 70 posto istovrsnog programskog sadržaja (u ovom slučaju – zabavnog). Odredbi ili ograničenja o tomu koliki postotak programa mora biti domaćeg, a koliki stranog sadržaja – nema. Također, zakonom se ne određuje ni koliko programa mora biti u vlastitoj, a koliko u vanjskoj (nezavisnoj) produkciji.

Reklame Kao i kod općih komercijalnih kanala, tako i kod novih specijaliziranih, unutar svakog pojedinog sata moguće je emitirati – 12 minuta reklama. (bma)

RTL 2: Četiri nove emisije - tek slijede

RTL 2: Četiri nove emisije - tek slijede

Domaće Na novom specijaliziranom zabavnom kanalu RTL 2 tek će se potkraj siječnja moći premijerno gledati više od jedne nove domaće emisije. Tada će se na ekranu naći talk show “Studio 45” (u produkciji RTL-a) koji će voditi Antonija Mandić, a obrađivat će razne aktualne teme i emitirat će se uživo od ponedjeljka do četvrtka u prime timeu. Preostale tri nove emisije (o djeci, automobilima i glazbi) prikazivat će se vikendom, trajat će oko 45 minuta i radit će se u vanjskoj produkciji.

Nova TV - osuda odluke VEM-a Pritužba N

Nova TV - osuda odluke VEM-a

Pritužba Nova TV najoštrije osuđuje odluku Vijeća za elektroničke medije (VEM) koje je svrstavanjem kanala Nove TV na četvrta mjesta u MUX-u A i MUX-u B, dovela Novu TV u neravnopravan položaj naspram drugih kanala, posebice druge komercijalne televizije RTL-a – stoji u priopćenju Nove TV koja se protiv ove odluke kani boriti pravnim putem. Na Novoj TV smatraju da bi se ovakva odluka trebala donositi prema načelu ravnopravnosti javnom metodom odabira – javnim ždrijebom.

Maistra
PROMO
Razvoj karijere u najboljim hrvatskim hotelima

A1 izdvaja za Vas

  • mika 390:

    Nova tv i rtl su sramota ljudski um.

  • -obrisani-:

    @@@@ ma sve je to niš koristi Prodaje se koncesije radi toga da možemo reći i svjetu pokazati da i mi imamo konja za utrku. A ono 8 programa a sve jedno te iste emisije se ponavljaju odnosno repriziraju. Neke ... prikaži još!eke do ponoći neke poslije danas ne jednom sutra na drugom programu. A što je najgorjr zabavne emisije koje smo odgledali ko zna koliko puta ali i isto toliko puta platili!

  • vatra:

    sa obzirom koje su kvalitete domaće emisije i bolje da ih nema ček, kad bolje razmislim ni strane nisu baš nešto ono što vrijedi dalo bi se nagurati u 1 program i to od 19 do 21 h