Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
21.09.2017. u 12:48

Afera prisluškivanja upućuje na suštinsku disfunkcionalnost države BiH

Sumnja da bošnjački dio vlasti u Bosni i Hercegovini koristi instrumente represivnog aparata kako bi realizirao ciljeve jedne političke stranke potkrijepljena je jučerašnjim priznanjem ministra sigurnosti BiH da su navodi tjednika Nacional točni te da je tamošnja tajna služba prisluškivala hrvatske dužnosnike i gospodarstvenike u svrhu zaštite nacionalnih interesa.

Tajne službe špijuniraju sve i sva ako za to postoji opravdan razlog, odnosno ako time štite ustavnopravni poredak vlastite države. Međutim, izjava bosanskog ministra skandalozna je jer upućuje na deficit demokratskih mehanizama i zloporabu represivnog aparata u BiH.

Kao prvo, ministar je još jednom podsjetio na poznatu činjenicu da u BiH ne postoji parlamentarni nadzor nad radom obavještajne agencije OSA-e. Kao drugo, ministar sigurnosti po svojoj funkciji ne bi smio znati ništa o operativnim akcijama tajnih službi. To može znati samo Sud BiH po čijem nalogu obavještajna agencija nekoga prisluškuje. A Sud BiH o tome šuti. Je li i koga OSA prisluškivala, u ovom kontekstu manje je važno. Ključno je pitanje je li prisluškivanje bilo u službi zaštite bosanskohercegovačkih strateških nacionalnih interesa te koji su to interesi s obzirom na to da u BiH ne postoji nijedan dokument koji bi barem približno definirao to područje. Afera prisluškivanje utoliko upućuje na suštinsku disfunkcionalnost države BiH kao posljedice neizgrađenog građanskog društva i demokratskih institucija.

U takvoj situaciji manipuliranje institucijama u svrhu ostvarivanja partikularnih ciljeva samo je neizbježna posljedica.

Iz perspektive međunarodne zajednice, prepustiti takvu državu samoj sebi znači hraniti sjeme političke nestabilnosti na jugoistoku Europe. Utoliko je ova afera samo posljednje u nizu upozorenja da europski put BiH nema alternativu te da je prozapadna i demokratska Bosna jedina garancija stabilnosti na Balkanu i strateški interes Republike 
Hrvatske.

Komentara 2

PR
prajdali100
15:24 21.09.2017.

Mislave čuješ li kako odjekuje šutnja islamske zajednice u Hrvatskoj na sve ovo što dolazi iz BiH a u režiji Izetbegovica.To oni odobravaju !!!!!? Vide li slijepci u Hrvatskoj politici što oni hoce?Još im treba dati da prave islamski centar i dzamiju u Dubrovniku!!!Ili u Neumu ! Ma nema šanse.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije