Naslovnica Vijesti Svijet

Ministar BiH o prisluškivanju hrvatskih političara: 'Sve je legalno'

Jedan od elemenata navodne špijunske afere je mogući ulazak ruskog kapitala u mostarski "Aluminij" čemu, navodno, "kumuju" utjecajne osobe iz HDZ BiH poput predsjednika te stranke Dragana Čovića
20. rujna 2017. u 13:50 23 komentara 4251 prikaza
prisluškivanje
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić potvrdio je danas kako policijske i obavještajne agencije u njegovoj zemlji poduzimaju mjere čiji je cilj zaštiti i njene gospodarske interese, odbacivši nagađanja kako se pritom radi bilo što protuzakonito.

isil Potvrdio ministar sigurnosti BiH deportirala ruskog državljanina zbog prijetnje da bi mogao izvesti teroristički napad

Komentirajući pred novinarima u Sarajevu navode tjednika "Nacional" o navodnom prisluškivanju hrvatskih političara i gospodarstvenika, koje provodi Obavještajno-sigurnosna agencija BiH (OSA), Mektić je kazao kako je sve što se radi, radi zakonito. 

"Sve je urađeno sasvim legalno, legitimno, i ništa u tome nema novo. To radi svaka država, ne samo u Europi, i u svijetu, i to rade sigurnosne institucije Bosne i Hercegovine, to radi i obavještajna agencija Bosne i Hercegovine. Ali, sve te interese BiH, koje i nastojimo zaštititi od nelojalnih i rekao bih i profiterskih udara, dužni smo štititi u skladu s Ustavom i zakonima BiH", kazao je Mektić.

"Nacional" je u svom ovotjednom izdanju objavio kako je temeljem uvida u više tajnih izvještaja OSA-e došao do dokaza kako ta služba "vodi specijalni rat protiv Hrvatske, hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i vanjske politike hrvatske vlade, ali i hrvatskog naroda u BiH".

"Nacional" nudi zaključak kako se OSA zlorabi za afirmiranje političkih interesa Bakira Izetbegovića, predsjednika SDA i bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, da to čini špijunirajući hrvatske tvrtke i telefonske razgovore određenih ljudi iz poslovnog svijeta te kako se bavi zbivanjima u gospodarstvu u Hrvatskoj, posebice onima koja mogu utjecati na BiH.

Jedan od elemenata navodne špijunske afere je mogući ulazak ruskog kapitala u mostarski "Aluminij" čemu, navodno, "kumuju" utjecajne osobe iz HDZ BiH poput predsjednika te stranke Dragana Čovića.

"Nacional" se pozvao na pisanje o tome koje je prenio bosanskohercegovački portal Žurnal.info, koji je pak ustvrdio kako "poduzetnici iz Hrvatske povezani s ruskim obavještajcima i sumnjivim poduzetnicima žele privatizirati mostarski 'Aluminij' i rudnik boksita u Posušju". Ključni dokaz za tu tezu vide u činjenici da bi "Aluminij" ubuduće trebao imati pogone na ukapljeni plin, koji bi se dobavljao iz Rusije, a prerađivao bi se nelegirani aluminij proizveden u Rusiji, koji bi se nakon toga ponovo vraćao u zemlju iz koje je i stigao na doradu.

IZVJEŠTAJ SOA-e Teroristički napad u Hrvatskoj moguć, ali nije vjerojatan

Hrvatske "karike" u tom lancu navodno su Prvo plinarsko društvo (PPD) iz Zagreba, odnosno Zoran Gobac i Josip Jurčević, direktor tvrtke "Ploče energija", smještene u pločanskoj luci, gdje bi se navodno ukapljeni plin skladištio. Za Jurčevića je navedeno kako je "bivši hrvatski obavještajac".

Ministar Mektić neizravno je dao naslutiti kako su ovakvi podaci upravo rezultat analiza sačinjenih u BiH, no ustvrdio je kako agencije u njegovoj zemlji rade svoj zakonom predviđeni posao štiteći gospodarske interese BiH i sprječavajući podrivanje njezina gospodarskog sustava.

"Nećemo nikoga nelegalno prisluškivati, to nemamo namjeru, pogotovo ovdje nije bilo namjera da se bilo tko nelegalno prisluškuje. Ali, ovdje su neki, rekao bih, privatni interesi udarili na cjelokupne ekonomske temelje Bosne i Hercegovine i naravno da ćemo to sprječavati u skladu sa zakonom i Ustavom BiH", kazao je ministar sigurnosti BiH.  

Dodao je kako sigurnosne agencije u BiH ne zanima smetaju li takve istrage nekim zainteresiranim državama, osobama ili skupinama.

"Nas obvezuje interes građana Bosne i Hercegovine, no nećemo ništa raditi protiv interesa ni nekih drugih država", kazao je Mektić dodavši kako je na tijelima vlasti u BiH odlučiti treba li se odrediti prema postupcima drugih država na temelju prikupljenih obavještajnih informacija.

Dodao je kako "sada postaju jasnije neke poruke koje su ranije slane prema BiH", no nije objasnio na što točno misli. 

Napad u Barceloni NAPAD U BARCELONI Dok Europa lovi džihadiste, BiH ih pušta na slobodu Milorad Dodik Ministar BiH: 'Ako me Dodik opet nazove izdajnikom, pokazat ću papire o njegovom švercu iz rata' Milorad Dodik VIŠEDNEVNA ŠUTNJA Dodik pod pritiskom međunarodne zajednice odustao od referenduma o pravosuđu
Grijanje
UŠTEDA
Sezona grijanja nije gotova: Evo kako uštedjeti

A1 izdvaja za Vas

 • Avatar mileudarcina 1
  mileudarcina 1:

  Da arapi ulažu u mostarski aluminij onda nikih problema bilo nebi,

 • prajdali100:

  Čini se da je Bakir Izetbegovic previše uzeo maha !!! Hrvatskoj bi bilo pametno da se trgne i vidi što se ovo događa.Indikativno je da islamska zajednica u RH šuti kao da podržava orkestrirane napade iz BiH.

 • Deleted user:

  Može li se niže pasti od ovoga .. ? kakav Mektić u p.m ? Kakva Bosna i Hercegovina ? jel to država što je to ? jel se to jede ? pa dajte molim vas ! Pa rade li ovi ... prikaži još! naši u službama nešto ? Pa kako ćemo se suočit sa stvarnim prijetnjama ako nam neke Ose iz ove propale i izmišljene tvorevine predstavljaju problem !