Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na današnji dan prije 29 godina počeo napad na Dubrovnik i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka

Među neprijateljskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. Vojno-pomorskog sektora Boka uz značajnu potporu zrakoplovstva, te više od 120 teškog topničkog oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera
01. listopada 2020. u 08:23 17 komentara 841 prikaza
Pogled na Dubrovnik
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL

Prigodnim tradicionalnim programom „Da se ne zaboravi“ Dubrovčani danas obilježavaju 29 godina od početka srpsko-crnogorske agresije na Dubrovnik i jug Hrvatske u Domovinskom ratu – 1. listopada 1991. godine.

Slunj: Gotovina, Markač i Krstičević nazočili vojnoj vježbi Velebit 18 NEPOZNATA EPIZODA IZ ŽIVOTA TOME MEDVEDA 'Tog je dana u Primišlju poginuo vaš brat, srpski, i moj brat, hrvatski vojnik'

Program počinje u 9 ujutro polaganjem vijenaca kod spomen-križa na gradskom groblju Boninovo, nakon čega u podne slijedi polaganje vijenaca uz molitvu na brdu Srđ. U 18 sati u luci Gruž spustit će se vijenci u znak sjećanja na poginule na moru, a sveta misa za sve poginule u Domovinskom ratu bit će služena u 19 sati u franjevačkoj crkvi Male braće. Zbog epidemioloških razloga ove godine izostao je prigodan školski program.

Video: Domovinski rat – Napad na Dubrovnik – "Uplašio sam se kad smo doznali da je pred nama 23 tisuće do zuba naoružanih ljudi"

Prvog dana listopada 1991. godine, točno u 6 sati, više od 13 tisuća pripadnika jugoslavenske vojske, uz pomoć rezervista iz Srbije i Crne Gore, napali su područje Dubrovnika i jug Hrvatske s kopna, mora i iz zraka. Među neprijateljskim snagama bili su pripadnici užičkog, podgoričkog i mostarskog korpusa i pripadnici 9. Vojno-pomorskog sektora Boka uz značajnu potporu zrakoplovstva te više od 120 teškog topničkog oružja, oko 100 tenkova i 50 oklopnih transportera.

Rahim Ademi RAHIM ADEMI 'Knin smo oslobađali 9 mjeseci, nitko nije očekivao da ćemo ga osloboditi iz Bosne'

Brojnoj i dobro naoružanoj agresorskoj vojnoj sili na crtama obrane dugima više od 200 kilometara suprotstavilo se 750 slabo naoružanih hrvatskih branitelja, pripadnika postrojbi dubrovačkog ZNG-a, policije te dragovoljaca iz sastava Teritorijalne obrane.

Već prvog dana Dubrovnik je ostao bez struje i vode, a s ciljem potpune informativne blokade agresor je zrakoplovima raketirao zgradu Centra za obavješćivanje te repetitor i relej na Srđu, čime su prekinute telefonske i oštećene radijske veze. Prve granate ispaljene iz topova JNA i rezervista Hercegovačkog korpusa s položaja oko Trebinja pale su na uže dubrovačko područje, naselja Bosanku na brdu Srđ i Mokošicu.

Samo u prvom tjednu listopada poginulo je 27, a ranjeno 100 dubrovačkih branitelja i civila.

Luka Modrić NIŠTA DOBRO Modrić o Domovinskom ratu za engleske medije: Prema nikome ne osjećam mržnju

Već 5. listopada agresor je zauzeo Konavle i Slano i time presjekao i posljednju kopnenu vezu s ostatkom Hrvatske, a do kraja listopada izbio na same prilaze gradu u kojem je, bez struje, vode i redovite opskrbe hranom ostalo 50 tisuća ljudi. Hrabri dubrovački branitelji uspjeli su spriječiti ulazak srbocrnogorskih postrojbi u grad i učvrstili crtu obrane.

Dubrovnik je u studenome i prosincu 1991. pretrpio najteže dane u svojoj višestoljetnoj povijesti. U jakim napadima od 8. do 14. studenoga te 6. prosinca, na blagdan svetoga Nikole, na grad je palo više od pet tisuća topničkih projektila, a u napadu 6. prosinca više od šesto ih je palo na dubrovačku povijesnu jezgru. Uništeni su brojni spomenici kulture. Devet zgrada potpuno je izgorjelo, 461 zgrada pretrpjela je teža oštećenja, a 45 projektila palo je na Stradun.

Tijekom srbo-crnogorske agresije na dubrovačko područje poginula su 184 branitelja i 92 civila, a ranjeno je više od 1500 osoba. U srpskim koncentracijskim logorima bile su zatočene 423 osobe, a bilo je više od 33 tisuće prognanih i izbjeglih.

Na području od Stona do Konavala spaljeno je 2127 kuća, kao i zaštićeni, skoro pet stotina godina star Arboretum u Trstenom. Bez krova nad glavom ostao je 7771 stanovnik dubrovačkog područja, a ono što nije spaljeno i uništeno, opljačkano je.

Snijeg u Zagrebu 14. 1. 2013.
BIT ĆE SVEGA
Objavljena velika prognoza: Ovakvoj zimi nismo se nadali, evo što nas sve čeka
s
OHR SAVJETNIK
Muči vas svrbež „tamo iza“? Saznajte kako ga se riješiti
 • Avatar Asterix
  Asterix:

  Zamolio bi Srbe "da komentarišu u otadžbini", doduše sve manjoj ali ipak njihovoj.

 • iluustrator:

  ..volim tita ..volim zvijezdu ..volim jugoslaviju takvi su ljude ubijali takvi su nam hrvatsku razorili

 • Oleoleoleole:

  Vidim srpski ratnici su vec tu sa svojom mitomanijom. Dobili batina od male jadne hrv vojske i domobrana.