Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na Dan grada i bjelovarskih branitelja prisjetili se 11 poginulih

29. Rujan 1991. godine povijesni je dan oslobođenja grada Bjelovara, kada je u tragediji nakon eksplozije 1700 tona eksploziva na Barutani svoj život položilo 11 bjelovarskih branitelja
29. rujna 2013. u 17:26 1 komentara 560 prikaza
bjelovar,dan grada,portal (1)
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Tradicionalni Mimohod pobjednika iznova je bio središnji događaj obilježavanja Dana grada i Dana bjelovarskih branitelja. Okupljeni u Koordinaciji udruga hrvatskih branitelja proisteklih iz Domovinskog rata bjelovarski branitelji i ostali brojni uzvanici ponovno su, u spomen na tragičnu pogibiju jedanaestorice hrvatskih vitezova, pješačili od središta grada do spomen obilježja Barutana.

Naime, Bjelovar 29. rujna uz Dan grada slavi i Dan bjelovarskih branitelja u spomen na godišnjicu oslobođenja od okupatorske JNA 1991. godine, kada su oslobođene tri vojarne na području grada, dom zapovjedništva i skladište Barutana, a koje je zloglasni major Milan Tepić, u 10,43 sati digao u zrak prilikom ulaska naših branitelja u područje skladišta. Nakon razorne eksplozije 1700 tona eksploziva, iznad kratera dubokog 10 metara podigla se dimna gljiva slična onoj koja se pojavljuje za atomske eksplozije, a koja je bila vidljiva s udaljenosti od nekoliko kilometara.

U eksploziji je gotovo zbrisana šuma u krugu oko 200 metara, a detonacija se čula i na udaljenosti od 20 kilometara. Tada na Barutani pogiba 11 hrvatskih vitezova, u čiju je čast i ove godine održana komemoracija.

>>Prekrasni vremešni \'ljubimci\' zauzeli ulice Bjelovara

Roštilj
Za sve grill majstore
Želite sočne, mekane, ali i hrskave kobasice na roštilju? Evo nekoliko tajni za savršene bucke

A1 izdvaja za Vas

  • Avatar branko.stojkovic.92
    branko.stojkovic.92:

    U Bjelovaru je će se obilježiti 29. rujna 2014., Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja u spomen na godišnjicu oslobođenja od okupatorske JNA. Sve će biti po starome ustaljenome obrazcu: polaganje vijenaca i paljenje svijeća, te biti će mimohod ... prikaži još!ohod pobjednika „Barutana 91“ u središnjem gradskom parku, dok prije toga održati će se svećana sijednica gradskog vijeća. Jedna te ista "politička klika" će nam opt pričati kako smo slobodni i neovisni.