Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trijumf seljaka i zelenih u Litvi

Na čelu vlade šef policije poznat po borbi protiv korupcije

Saulius Skvernelis
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
25.10.2016.
u 00:15

Pobjednik nedjeljnih izbora je Savez seljaka i zelenih, koji je potopio i vladajuće socijaldemokrate i konzervativce

U Litvi su parlamentarni izbori donijeli potpun preokret, ne samo što su vladajući socijaldemokrati izgubili nego ni njihovi glavni protivnici, konzervativci, nisu dobili i relativni pobjednik je Savez seljaka i zelenih LGPU, stranka centra koja bi na čelo vlade mogla dovesti bivšeg šefa policije i ministra unutarnjih poslova, po zanimanju inženjera strojarstva, Sauliusa Skvernelisa. LGPU je na nedjeljnim izborima osvojio 56 od 141 mjesta u litvanskom parlamentu. Konzervativci, Savez domovine, dobili su 30 mjesta, a vladajući socijaldemokrati premijera Algirdasa Butkevičiusa prošli su najgore, osvojili su samo 17 zastupnika.

Zanimljivo je i da je pobjednički Savez seljaka i zelenih dosad imao jedno jedino mjesto u parlamentu. Potencijalni novi premijer Skvernelis nije ni član Saveza seljaka i zelenih, no stranka ga je u kampanji predstavila kao svog kandidata za premijera. Skvernelis je odmah na državnoj televiziji najavio racionalnu koalicijsku vladu.

– Mi ćemo izabrati ljude koji žele promjene. Uvest ćemo transparentnu i odgovornu politiku – rekao je 46-godišnji Skvernelis. Čini se da mu je popularnost donio ugled beskompromisnog borca protiv korupcije u godinama kad je bio u policiji, pa na kraju, od 2014. dosad, ministar unutarnjih poslova.

Skvernelis je već biračima zahvalio i na Facebooku najavivši početak pregovora s potencijalnim koalicijskim partnerima u novoj vladi, obećavajući da će vladati transparentno i učiniti sve da nova vlast zadobije povjerenje.

> > Savez seljaka i zelenih pobijedio na izborima: skočili sa jednog na nevjerojatnih 56 mandata!

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:09 25.10.2016.

Ministar unutrašnjih poslova ima daleko šire dužnosti od onih koje ima "šef policije". Naravno da je jedna od dužnosti i to jako važna svakako vezana uz rad policije ali nazvati ministra unutrašnjih poslova šefom policije je podcjenjivanje, degradacija i netočnost. Sutra ćete ministra obrane nazvati šefom vojske a ministra zdravstva šefom liječnika a da niti jedno od toga nije istina. Dakle radi se o nestranačkom litvanskom ministru unutrašnjih poslova koji je u javnosti populariziran kao osoba koja je poduzela mjere u suzbijanju korupcije, a borba protiv korupcija je multisektorska gu koju su uključene razne službe iz svakako više ministarstava.

Avatar nekakav
nekakav
09:59 25.10.2016.

a hoće li nastaviti retoriku protiv rusa? i hoće li objasniti narodu litve zašto plin iz lng-a plaćaju 25% skuplje od 'normalnog'? natjerali cijelu zemlju da se koristi lng-om, uz ogromnu cijenu, skoro im propala najveća firma. čudna neka neovisnostost i diverzifikacija izvora energenata. plaćaš sve više, a jeftinijeg dobavljača ne možeš odabrati... ej, litva, kud prodaješ sad onaj svoj sir? rusi ti ga neće. a nijemci ionak ne žele jesti te grude iz poljskog mlijeka u prahu. znate da su baltičke zemlje u sssr-u više trošile nego proizvodile? i još uživale povlašteni status, ko i ukrajina, cijeli sssr (čitaj rusija) ulagali kod njih, da bi oni imali visoki standard.

Avatar ivek
ivek
12:41 25.10.2016.

super--ovaj covik zivi ka postanar..placu pola..pola u pucku kuhinju pola za njega,, pravda triba bit na prvom mistu,,,,samo napred udari po sirotinji,,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije