Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ČAKOVEC

Na čakovečkom placu navala na prave međimurske šparoge

'27.04.2010., Cakovec- Josip Panic iz Male Subotice na cakoveckoj trznici prodaje Medjimurske sparoge za 12 kuna. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
27.04.2010.
u 15:25

Josip Panić šparoge uzgaja na plantaži u Maloj Subotici. Najviše zanimaju šećeraše i dijabetičare, a poboljšavaju i čišćenje bubrega.

– Gospon Joža, kolko su vam te šparoge? – raspituju se gospođe na čakovečkom placu. I dok neke već znaju da su šparoge najbolje pečene s jajima ili nakratko prokuhane pa polivene maslinovim uljem i limunovim sokom, drugima su šparoge još egzotične biljke i uzimaju ih za probu. Kako god bilo, prodaja dobro ide, kaže Josip Panić, koji šparoge uzgaja na plantaži od 500 hvati u Maloj Subotici.

– Dobili smo flance iz Nizozemske prije pet godina. Treba pripremiti zemlju bez drača. Izraste li što uz njih, ručno okopavamo, jer se ne smije špricati, sve bi navukle na sebe. Da nismo dobili flance koji su jači, teško bismo ih uspjeli raširiti uz drač. Rastu samo dva do tri dana. Nema nikakve prihrane osim gnojiva kod jesenske brazde – kaže Josip Panić.

Pjeskovito tlo u Maloj Subotici odgovara šparogama, ali kad je suša, treba dobrano zasukati rukave i zaliti svih 500 hvati.

– Čakovčani sve više upoznavaju tu ukusnu biljku. Naročito zanima šećeraše, dijabetičare. Šparoge poboljšavaju čišćenje bubrega – kaže Panić.

Šparoge su kod njega, dodaje, jeftinije nego u trgovačkim lancima. Prodaje ih u "pušlekima" od pola kilograma, po 12 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije