Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Na Brijunima uginuo Sony, najveći indijski slon u Europi

Glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić kaže da Sonyeva smrt nema veza s bolešću plavog jezika koja je poharala omanske antilope.
03. travnja 2010. u 12:43 9 komentara 1837 prikaza
sony

Poznati stanovnik brijunskog Safari parka, indijski slon Sony uginuo je u petak u večernjim satima. Uginulog Sonya pronašao je timaritelj, očekuje se razudba (obdukcija) nadležne veterinarske službe koja će utvrditi od čega je najveći indijski slon u Europi uginuo.

Glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić kaže da Sonyjeva smrt nema veza s bolešću plavog jezika koja je poharala omanske antilope koje su još na Brijunima jer se čaka da omanski sultan pošalje zrakoplv za povratak svojih antilopa.

Sony je bio prava atrakcija, najveći indijski slon u Europi, star 42 godine, težak 5 tona. Na Brijune je došao 1970. godine kao dvogodišnja beba i bio je poklon Titu od Indire Gandhi. Sa svojom družicom Lankom, indijskom slonicom živio je 40-ak godina, no nikada nisu mogli i imati potomke.

Veterinari i timaritelji pratiti će i Lankino stanje jer je moguće da padne u depresiju.Tijekom svih godina Sonya je vidjelo preko 4 milijuna gostiju Nacionalnog parka Brijuna čime je skupa sa ženkom Lankom stekao status prave zvijezde safari parka.

No, umalo su prije 15-ak godina bili završili u jednom cirkusu. Naime, Javna ustanova Brijuni kanila je slonovski par prodati za tadašnjih 6000 DEM cirkusu u Austriji. Prodaju s tada zaustavili Osječki zeleni, pa su slonovi ostali na Brijunma.

U teškim godinama bio je problem financirati prehranu brijunskim životinajama pa je bila organizirana i akcija SOS za brijunske slonove. Za njihovu prehranu ali i adaptaciju objekta u kojem su živjeli mnogi su donirali novac, među ostalim i naš tenisač Ivan Ljubičić sa suprugom te neki prijatelji tadašnjeg predsjednika Mesića.

Slonovima je na dan bilo potrebno čak 100 kilograma sjena, 50-ak kilograma raznog voća i povrća te 20 kilogramna salame. Veterinari i timaritelji, rekla nam ja glasnogovornica Vesna Klunić, sad posebno skrbe o Lanki koja je mlađa od Sonya 3 godine, a teška je 4,5 tone.

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
 • nevera999:

  pička vam materina novokomponirana, jebala vas razudba idioti jedni !! gluplji ste od ovih jadnih slonova.

 • zgolub11:

  stvarno velika vijest,za naslovnu stranicu,valjda sad tito odozgo roni gorke suze za njim

 • Avatar gospar
  gospar:

  Krepao Titov slon,poslije Tita,Tito. velika vijest.