Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poklon titu

Na Brijunima uginuo Sony, najveći indijski slon u Europi

sony
03.04.2010.
u 12:43

Glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić kaže da Sonyeva smrt nema veza s bolešću plavog jezika koja je poharala omanske antilope.

Poznati stanovnik brijunskog Safari parka, indijski slon Sony uginuo je u petak u večernjim satima. Uginulog Sonya pronašao je timaritelj, očekuje se razudba (obdukcija) nadležne veterinarske službe koja će utvrditi od čega je najveći indijski slon u Europi uginuo.

Glasnogovornica Brijuna Vesna Klunić kaže da Sonyjeva smrt nema veza s bolešću plavog jezika koja je poharala omanske antilope koje su još na Brijunima jer se čaka da omanski sultan pošalje zrakoplv za povratak svojih antilopa.

Sony je bio prava atrakcija, najveći indijski slon u Europi, star 42 godine, težak 5 tona. Na Brijune je došao 1970. godine kao dvogodišnja beba i bio je poklon Titu od Indire Gandhi. Sa svojom družicom Lankom, indijskom slonicom živio je 40-ak godina, no nikada nisu mogli i imati potomke.

Veterinari i timaritelji pratiti će i Lankino stanje jer je moguće da padne u depresiju.Tijekom svih godina Sonya je vidjelo preko 4 milijuna gostiju Nacionalnog parka Brijuna čime je skupa sa ženkom Lankom stekao status prave zvijezde safari parka.

No, umalo su prije 15-ak godina bili završili u jednom cirkusu. Naime, Javna ustanova Brijuni kanila je slonovski par prodati za tadašnjih 6000 DEM cirkusu u Austriji. Prodaju s tada zaustavili Osječki zeleni, pa su slonovi ostali na Brijunma.

U teškim godinama bio je problem financirati prehranu brijunskim životinajama pa je bila organizirana i akcija SOS za brijunske slonove. Za njihovu prehranu ali i adaptaciju objekta u kojem su živjeli mnogi su donirali novac, među ostalim i naš tenisač Ivan Ljubičić sa suprugom te neki prijatelji tadašnjeg predsjednika Mesića.

Slonovima je na dan bilo potrebno čak 100 kilograma sjena, 50-ak kilograma raznog voća i povrća te 20 kilogramna salame. Veterinari i timaritelji, rekla nam ja glasnogovornica Vesna Klunić, sad posebno skrbe o Lanki koja je mlađa od Sonya 3 godine, a teška je 4,5 tone.

Komentara 9

NE
nevera999
14:07 03.04.2010.

pička vam materina novokomponirana, jebala vas razudba idioti jedni !! gluplji ste od ovih jadnih slonova.

ZG
zgolub11
15:34 03.04.2010.

stvarno velika vijest,za naslovnu stranicu,valjda sad tito odozgo roni gorke suze za njim

DU
Deleted user
14:19 03.04.2010.

Krepao Titov slon,poslije Tita,Tito. velika vijest.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije