Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ISTRAŽILI SMO Koliko je novim nametom u zdravstvu za tri mjeseca podebljan račun HZZO-a

Na bolesti zaradili 85 milijuna kuna

hrv-izd01-txt.jpg
import
26.02.2006.
u 20:00

U posljednja tri mjeseca novcem prikupljenim naplaćivanjem amdinistrativnih pristojbi na račun Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje slilo se čak 85 milijuna kuna! Kada je lani, 1. listopada, uvedena ta pristojba u maksimalnom mjesečnom iznosu od 30 kuna, koju pacijenti plaćaju pri svakom posjetu liječniku, nezadovoljni su bili i oni, ali i medicinske sestre koje su imale pune ruke posla s ispisivanjem računa i pohranjivanjem novca.

Novac već potrošen
Pacijenti se s pravom pitaju imaju li i oni ikakve koristi od prikupljenih milijuna njihova novca.

Prvi čovjek hrvatskog zdravstva, ministar Neven Ljubičić kaže da su ti milijuni već potrošen za lijekove koji se izdaju na recepte, no pozornost usmjerava na novost da je osnovna lista lijekova, koji se izdaju na teret HZZO-a, proširena na paletu lijekova namijenjenih liječenju teških bolesti koje su bolesnici do sada morali plaćati.

– S novcem od pristojbe osiguravamo besplatne lijekove i proširujemo listu lijekova onima koji su već godinama na čekanju da budu uvršteni među besplatne – rekao je ministar Ljubičić.

Po originale sami
Plan je ministarstva, poručuju, u sklopu reforme zdravstva dostići da čak 65 posto generičkih lijekova bude na listama, umjesto dosadašnjih svega 35 posto, kako bi se i ondje uštedjelo. Tako bi se, uz prihod od pristojbi, namaknuo novac da se na listi nađu najnoviji i najučinkovitiji, pa i originalni lijekovi.

Tako, bude li pacijent inzistirao na originalnom lijeku koji će biti na dopunskoj listi, morat će sam platiti razliku od cijene generičkog do cijene originalnog lijeka.

Osim toga, HZZO će pokrivati troškove lijekova koji se upotrebljavaju u bolnicama, posebno onih skupih te onih koji se upotrebljavaju za liječenje duševnih, onkoloških i zaraznih bolesti, transplantacije i dijabetes. Prema evidencijama Zavoda lani je je potrošeno 1,1 milijardu kuna na lijekove za snizivanje krvnog tlaka, kolesterola te ostale lijekove iz skupine za zaštitu krvožilnog sustava koji su bili najpropisivaniji.


Nova lista lijekova od 1. ožujka

U sklopu reforme zdravstav od 1. ožujka primjenjivat će se nova lista lijekova koju je utvrdio HZZO. Na njoj će se nalaziti 25 posto generičkih lijekova, a bolesnici, ako žele originalni lijek, morat će nadoplatiti razliku u njihovoj cijeni.


Inspektori HZZo-a uskoro u kontrole

Inspektori HZZO-a dosad nisu obavljali ciljane kontrole naplate administrativne pristojbe, nego se ona kontrolirala u sklopu mjesečnih izvješća liječnika koji imaju ugovor sa Zavodom. – S obzirom na to da se administrativna pristojba primjenjuje tekodnedavno pustili smo liječnike da se malo opuste, ali uskoro počinjemo s kontrolama. Provjeravat ćemo je li liječnici zaista ispisuju račun za svaku naplaćenu pristojbu – kaže dr. Reljanović.


Svaki treći Hrvat na praxitenu

Prema zaštićenom tvorničkom imenu lijeka, najveći skok zabilježila je prodaja antiastmatika seretidea kojega je 2004. propisano na recept nešto manje od 33.000 kutija, a lani čak više od 117.000 kutija. Samo za taj lijek HZZO je lani platio više od 33.000 kuna, tri puta više nego godinu prije. Porasla je i potrošnja lijekova za snizivanje tlaka, iruzida i hyzaara. Zanimljivo je da, kao i lani, prvo mjesto najpropisivanijeg lijeka na recept po količini drži lijek za smirivanje praxiten. Propisano ga je 1,341.177 kutija. To je oko 100.000 kutija manje nego lani, ali još uvijek je na praxitenu svaki treći stanovnik Hrvatske. Lijek je, srećom, jeftin i ne odnosi mnogo novca državnog osiguranja.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije