Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravljeni od svih

Na Biševu još od 1991. godine nisu izašli na izbore

Modra spilja je spilja na istocnoj strani otoka Biseva
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL
08.07.2020.
u 09:24

Formalno, otok Biševo vodi se kao naselje u sklopu grada Komiže

Stanovnici Biševa zadnji put su na birališta izašli kad su odlučivali žele li odcjepljenje iz Jugoslavije. Naime, 29 godina na naseljenom otoku nisu održani ni referendumi ni izbori ni ostali praznici demokracije

Na Biševu ni za nedavne parlamentarne izbore nije bilo glasanja. Najbliže biračko mjesto nalazilo se na Visu, otoku preko puta. A država im nije omogućila prijevoz. I što su nesuđeni birači trebali? Preplivati do Komiže? Možda to i nije loša ideja, jer kad bi mokri izašli na rivu, otresli s odjeće komade vrša i mreža, našli bi se u zemlji glasačkih kutija. Pa iako na otoku Biševu nema nijedna, na otoku Visu ih je osam, piše 24sata

Od toga su u gradu Visu dva biračka mjesta udaljena sitnih stotinjak metara. Da je slična situacija i u Komiži, tvrdi Stjepan Tafra, pokretač inicijative "Spasimo Biševo": 

- Smatram da su zakinuta temeljna ustavna prava stanovnika otoka Biševa. U gradu Komiži na otoku Visu postoje dva glasačka mjesta na pedeset metara jedno od drugog, a na našem se otoku zadnji put glasalo 1991. godine. Od tada - niti je organiziran prijevoz do biračkog mjesta na Komiži niti mi na Biševu imamo svoju glasačku kutiju - svjedoči Tafra. 

Formalno, otok Biševo vodi se kao naselje u sklopu grada Komiže. Koji je odmah pored grada Visa. Jedan otok, dva grada i 3000 stanovnika.  

- Dobar dan, dobili smo informaciju da stanovnici Biševa ni za ove izbore nisu mogli glasati. Je li točno da nije bio organiziran prijevoz do izbornog mjesta? - upitali su iz 24sata.

- Da, da. Ali mislim da biste trebali kontaktirati DIP jer jedinice lokalne samouprave ne organiziraju izbore. Od nas se ništa nije tražilo. Da je, mi bi odreagirali - odgovorila je Tonka Ivčević, gradonačelnicom Komiže. .

A kako je to do sada bilo riješeno? Kako Bišovjori inače dođu za izbore na Vis? 

- Iskreno... Ne znam. Ali uvijek se glasa u Komiži. Zadnji popis iz 2011. govori da je na Biševu 16 registriranih birača, a stvarno ih živi ngdje 11... - dodaje.

24sata poslao je upit Državnom izbornom povjerenstvu da objasne situaciju na Biševu, ali nisu još odgovorili

Popis stanovništva na koji se gradonačelnica Ivčević referira star je skoro deset godina. 

Stanovnik Stjepan Tafra kaže da je sad na Biševu više svijeta: 

- Stožer civilne zaštite pobrojao je da na otoku živi preko 40 ljudi. To su podaci od prije par mjeseci - objašnjava Bišovjorin.

Izborna praksa je na njegovoj strani. Uzmimo za primjer otok Brač: u naselju Murvica imamo 27 glasača pa opet imaju svoju kutiju i biračko mjesto. Na Hvaru, u Poljicima, prema popisu ih je 59, pa i oni dobiju uvijete da glasaju. U Dragljanima kod Vrgorca imamo 44 birača, u Vlaci 33, pa opet glasaju u svojim naseljima.

Ključne riječi

Komentara 8

Avatar Domovine_sin
Domovine_sin
09:46 08.07.2020.

Nije ni meni organiziran prijevoz, pa što?

DU
Deleted user
09:32 08.07.2020.

Bio na Biševu nekoliko puta - i to je otočki mentalitet na kvadrat odnosno tamo se oni ne trpe ni međusobno, a o došljacima da se i ne govori. Ukratko, tko ne zna tamošnje psihološko ozračje, čudi se. Tko ih pak pozna...

DU
Deleted user
10:22 08.07.2020.

Dragi moji Stanovnici Biševa, osobno mi je žao što niste došli na glasovanje. Država nije dužna osigurati besplatni prijevoz, osim ako nekoj stranci nije to od posebne važnosti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije