Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Na 23 putovanja u 13 zemalja predsjednica potrošila ni milijun kuna

Vladin avion Predsjednica ga je koristila samo triput u devet mjeseci. Letjela je njime u Njemačku i dva puta u Poljsku
02. studenoga 2015. u 09:05 243 komentara 27354 prikaza
kolinda grabar kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u prvih devet mjeseci 2015. provela je izvan Hrvatske, na službenim putovanjima, oko mjesec i pol dana. Na ta putovanja potrošila je oko milijun kuna iz proračuna Ureda predsjednice, koji godišnje iznosi oko 41 milijun kuna.

Najčešće k susjedima

Ovdje treba uzeti u obzir da se u ovom računanju promatra fiskalna godina, dakle troškovi se broje od 1. siječnja 2015. premda je predsjednica počela svoj mandat 18. veljače ove godine. Ipak, naša je predsjednica “veliki putnik” jer je u tom periodu putovala u 13 država svijeta na ukupno 23 službena putovanja.

Uglavnom je putovala u susjedne i srednjoeuropske države. A poduzela je i dva interkontinentalna putovanja, dva puta u New York i u Kinu. U New Yorku je provela desetak, a u Kini tjedan dana. Nekoliko je dana provela i u Izraelu, a najviše je puta posjetila Sloveniju, ukupno četiri puta. U BiH je bila tri puta, u Mađarskoj također tri puta, u Austriji dva, kao i u Poljskoj i SAD-u (UN). Po jedanput je posjetila Njemačku, Belgiju, Svetu Stolicu (Vatikan), Crnu Goru, Slovačku, Kinu, Izrael.

Od sredine veljače Kolinda Grabar-Kitarović otputovala je još jednom u New York s obitelji, no to je bio privatni, a ne službeni put. U devet mjeseci troškovi službenih putovanja iznose 994.799,76 kuna, što, s obzirom na 23 putovanja, a uvijek je bila praćena s nekoliko svojih savjetnika ili službenika Ureda, ne izgleda preskupo. Ured još očekuje uobičajen zahtjev MVP-a za refundaciju troškova smještaja u New Yorku pa će i to ponešto uvećati trošak.

Za usporedbu, u prvih devet mjeseci 2014. troškovi putovanja Ureda predsjednika (Ive Josipovića) iznosili su 1,377.799,76 kuna. Troškovi reprezentacije su u prvih 6 mjeseci 2015. iznosili 338.141,88 kn, u što je uključen i prijam za Dan državnosti, primjerice. Opet, u usporedbi, u prvih šest mjeseci 2014. troškovi reprezentacije bili su niži, 288.217,87 kuna. No u prvih šest mjeseci 2014. nije bilo službenih posjeta predsjedniku iz inozemstva, dok je u prvih šest mjeseci 2015. K. Grabar Kitarović ugostila strane delegacije četiri puta.

Najskuplje u Kinu

Zanimljivo da se predsjednica uglavnom nije za svoja službena putovanja koristila službenim zrakoplovom Challenger 640. U javnosti se ovaj zrakoplov najčešće naziva “Vladin zrakoplov”, no na Pantovčaku ga zovu “državni zrakoplov”. To vjerojatno proizlazi iz još jednog sporenja na liniji Banski dvori – Pantovčak jer Vlada izuzetno rijetko “odobrava” predsjednici korištenje zrakoplova.

Predsjednica RH stoga je taj zrakoplov koristila samo tri puta u devet mjeseci. Letjela je njime u Njemačku i dva puta u Poljsku. Na ostalim putovanjima (20) koristila je komercijalne avionske linije. Za usporedbu, ističe izvor s Pantovčaka, ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić isti je zrakoplov u tom razdoblju koristila tridesetak puta. U MVP-u “na prvu”, dok ne provjere podatak, ističu da su oni taj zrakoplov koristili “dvadesetak puta”. Najskuplji predsjedničin put bio je u Kinu, kamo je putovala s pratnjom od sedam osoba. Do sada poznati troškovi putovanja iznose oko 263.000 kuna, a tu su obuhvaćeni izdaci za avionske karte, vlak, vijence i dnevnice. Tome će trebati pridodati troškove avionskih karata iz Šangaja u Hong Kong.

Put u Izrael stajao je oko 170.000 kn, a boravak u New Yorku (uključujući i 5 osoba u pratnji) oko 152.500 kuna. Na nekoliko velikih putovanja troškove smještaja predsjednice i njezine pratnje pokrile su države domaćini, primjerice u Kini i Izraelu. Idući službeni put predsjednice bit će u Slovačku.    

 >> 'Hrvatska je važna za kinesku inicijativu Jedan pojas, jedan put'

EKSKLUZIVNO
Večernji objavljuje: Ovo su najopasniji trenuci na cestama snimljeni HAC-ovim kamerama
AUTOFLOTA
Jednostavno do vozila
Poslovni najam: Prava ušteda kod nabave vozila, a evo i zašto
  • imedvedo:

    Toliko je Josipović potrošio putujući samo u Beograd i Nanja Luku.

  • anihani:

    Pusicka to potrosi za 1let u Tursku

  • Deleted user:

    Gdje su sad Josipovićevi pljuvači?Sram vas bilo bando jedna odlazite i dopustite da se ova zemlja počme oporavljati.