Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Predsjednica u Pekingu

'Hrvatska je važna za kinesku inicijativu Jedan pojas, jedan put'

Kolinda Grabar-Kitarović
Foto: Reuters/PIXSELL
1/10
14.10.2015.
u 17:15

Hrvatska je važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“ kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, pa pozdravljaju inicijativu predsjednice “Jadran – Baltik – Crno more”

Državni posjet NR Kini, na poziv predsjednika Kine Xi Jinpinga, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović započela je svečanim dočekom na trgu Tiananmen. Nakon dočeka, održan je bilateralni sastanak dvaju izaslanstava. Hrvatska predsjednica kazala je da se međusobno prijateljstvo i otvorenost produbljuje ovim posjetom na desetu obljetnicu Partnerstva u općoj suradnji. To se odvija u novom kontekstu – Hrvatska je punopravna članica EU i NATO-a "te je i u ovim organizacijama Kina dobila još jednog postojanog prijatelja”, kazala je predsjednica. Izrazila je uvjerenje kako će i sljedeća Vlada RH nastaviti jačati hrvatsko-kinesko partnerstvo, posebice u gospodarstvu, što će ona predano poticati.

Predsjednik Xi u razgovoru je kazao da predsjednica RH, od stupanja na dužnost pokazuje prijateljstvo prema kineskom narodu i aktivno potiče jačanje odnosa te kako je siguran da će ovaj posjet dati novu vitalnost bilateralnim odnosima. Uspoređujući svoj program “Kineski san” s predsjedničinim programom “Za bolju Hrvatsku”, predsjednik Xi izrazio je uvjerenje kako će "Hrvatska pod vodstvom predsjednice postići još više na svom razvojnom putu".

Hrvatska je važna država za kinesku inicijativu "Jedan pojas, jedan put"

Ocijenio je kako predstojeći sastanak predsjednice u Šangaju s predstavnicima kineske poslovne zajednice i hrvatskih tvrtki koje rade u Kini potvrđuje važnost posjeta kao i budućnost hrvatsko-kineskih odnosa na području gospodarstva. Na zauzimanje predsjednice izrazio je spremnost za razgovor o većem uvozu hrvatske robe na kinesko tržište.

Kazao je i kako je Hrvatska važna država za kinesku inicijativu “Jedan pojas, jedan put“, kao i za jačanje kineske suradnje s državama srednje Europe u sklopu inicijative Kina+16, s posebnim naglaskom na energetiku i promet, te je pozdravio njezinu inicijativu "Jadran-Baltik-Crno more".

Dvoje predsjednika složili su se kako je bilateralna suradnja između Hrvatske i Kine izrazito dobra u brojnim područjima, posebice u kulturi, turizmu, znanosti i obrazovanju, kako na nacionalnoj tako i na regionalnoj i lokalnoj razini. Predsjednica je istaknula zadovoljstvo velikim porastom posjeta kineskih turista Hrvatskoj, kao i porastom broja kulturnih događanja koja približavaju bogatstvo kineske kulture hrvatskim građanima.

Kineski predsjednik prihvatio poziv u Hrvatsku

Predsjednici su se usuglasili i o brojnim ključnim pitanjima na međunarodnoj agendi, poput održivog razvoja i klimatskih promjena, porasta terorizma te migrantske krize.

Predsjednik Xi sa zadovoljstvom je prihvatio poziv predsjednice Grabar-Kitarović u uzvratni posjet RH

U nastavku službenog posjeta, predsjednica će se sutra sastati s premijerom NR Kine Lijem Keqiangom, održat će radni ručak s glavnim koordinatorom inicijative Kina+16, zamjenikom
ministra vanjskih poslova Wang Chaom te posjetiti istraživački centar kineske tvrtke Huawei.

>>Mađarska potvrdila da su povrat vlaka dogovorili Orban i Grabar-Kitarović. Pusić: Mađari su zaslužni za to

>>Predsjednica Grabar-Kitarović posjetila Opatovac: Da sam bilo koji ministar, ne bih kritizirala predsjednicu

Komentara 162

DU
Deleted user
17:19 14.10.2015.

Gdje Vesna sa kim se ona sastaje?

DU
Deleted user
17:14 14.10.2015.

Predsjednica je poštovana po cijelom svijetu osim ovdje kod ovih gubitnika.

TA
tamanitelj
17:19 14.10.2015.

Milanoviću, čiju vojsku možeš ti postrojiti,možda kokošju

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije