Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Podignuta ustavna tužba

MZO o inicijativi protiv cjelodnevne škole: 'Tko je protiv toga da učenici imaju bolje znanje?'

Ilustracija
Dusko Jaramaz/PIXSELL
28.08.2023.
u 15:17

Postavlja se, kažu, pitanje zbog čega i tko je taj tko je protiv toga da učenici imaju bolje znanje, besplatna tri obroka, besplatne udžbenike i ostale nastavne materijale, besplatne izvannastavne, izvanškolske aktivnosti, bolje uvjete u školama i da nemaju domaćih zadaća

Ministarstvo znanosti i obrazovanja ocijenilo je u ponedjeljak "pravnom vratolomijom" protiv interesa učenika, ustavnu tužbu građanskih inicijativa roditelja dviju škola nezadovoljnih odlukom Ministarstva o uključivanju tih škola u program cjelodnevne škole.

"Ukoliko ostavimo po strani pravna tumačenja odluka i ostalih propisa, jer će konačnu odluku o tome ipak donijeti sud, neupitno je da cjelodnevna škola donosi niz prednosti za učenike i roditelje", stoji u odgovoru Hini iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Postavlja se, kažu, pitanje zbog čega i tko je taj tko je protiv toga da učenici imaju bolje znanje, besplatna tri obroka, besplatne udžbenike i ostale nastavne materijale, besplatne izvannastavne, izvanškolske aktivnosti, bolje uvjete u školama i da nemaju domaćih zadaća.

Dvije građanske inicijative roditelja, iz OŠ Novi Marof i OŠ Draganići predali su u ponedjeljak ustavnu tužbu zbog odluke Ministarstva obrazovanja o uključivanju tih škola u program cjelodnevne nastave unatoč, kako tvrde, protivljenju većina roditelja i nastavnika.

Kako su istaknuli, Radničko vijeće, Vijeće roditelja i Vijeće učitelja obiju škola velikom su većinom glasali protiv prijave na poziv resornog Ministarstva za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola". Međutim, ravnatelji su ipak odlučili prijaviti škole čije je sudjelovanje potom potvrdilo i Ministarstvo obrazovanja.

VEZANI ČLANCI:

Protiv takve odluke roditelji navedenih škola su podnijeli prigovor i ministru, ali on se, rekli su, nije još uvijek očitovao.

Učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizat će bolje rezultate

Iz Ministarstva ističu kako je upravo prednost cjelodnevnih škola da nema financijskih izdataka za roditelje u okviru osmišljenog modela cjelodnevne škole te dodaju da se postavlja pitanje "tko su ti i koji su im pravi interesi, koji pravnim vratolomijama pokušavaju diskreditirati predložene promjene".

Napominju da se za one škole koje su imale produženi boravak koji se dijelom plaćao, sve financijske naknade ukidaju, besplatni su svi nastavni materijali te se povećava broj obroka za učenike, koji su također besplatni za sve te sada svi učenici imaju besplatna tri obroka.

Roditeljima se, dodaju, ukidaju svi financijski troškovi koje su do sada imali za plaćanje brojnih izvanškolskih aktivnosti jer sve izvannastavne i izvanškolske aktivnosti koje služe i organizirane su u okviru potreba cjelodnevne škole su besplatne.

Između ostalog, iz MZO-a poručuju kako roditelji mogu očekivati da će zbog povećane satnice pojedinih predmeta, a pogotovo uvođenja potpomognutog učenja za sve učenike svih predmeta, učenici uključeni u cjelodnevnu nastavu postizati bolje rezultate u znanju.

VIDEO Tornado-pijavica u Istri

 

Komentara 8

AG
Agram1960
17:49 28.08.2023.

Broj djece se prepolovio a broj nastavnog osoblja društvenih djelatnosti uduplao. Treba im sačuvati radna mjesta umjesto poslati ih da rade u realnom sektoru koji je prisiljen uvoziti radnu snagu.

Avatar Tombstone
Tombstone
16:20 28.08.2023.

Prvo, nista nije besplatno. Sve sto je placeno iz proracuna placaju svi gradjani. I skolstvo, zdravstvo, policiju, vojsku, politicare, manjinsko I lgbtqpitd udruge. Bas sve. A djeca su sigurna u skolama ovisno o tome koliko je liberalan pedagog, I o tome dokle ce zakonodavci za prosto receno neodgojene nasilnike izmisljati dijagnoze.

DU
Deleted user
18:40 28.08.2023.

Kao što svaka žena ima pravo da odlučuje što će raditi sa svojim tijelom , tako ima i pravo da sa svojim suprugom odgaja svoju djecu. Ne želim državnu indoktrinaciju i nametanje nečeg djeci što se radi svakodnevno zato što je to "propisao" neki frustrirani niži službenik u Bruxellesu .Škola nažalost uopće nije zdrava okolina. Nasilje, prijetnje , omalovažavanje, tuče, nametanje socijalnih razlika od skupina učenika i nakraju.....većina nastavnika i profesora nije dorasla zadatku obrazovanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije