Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prijetnja od ruske invazije

MVEP: Zbog pogoršanja sigurnosne situacije izbjegavajte putovanja u Ukrajinu

Ukrajina
GLEB GARANICH/REUTERS
25.01.2022.
u 11:08

Osobito se to odnosi, dodaje MVEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, ali graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – ''Donjecke Narodne Republike'' i ''Luganske Narodne Republike''.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP) od ponedjeljka preporučuje izbjegavanje putovanja u dijelove Ukrajine koji graniče s Rusijom te odgodu putovanja u ostatak zemlje.

"Zbog pogoršanja sigurnosne situacije u Ukrajini i koncentriranja oružanih snaga Ruske Federacije u područjima prema granici s Ukrajinom, hrvatskim državljanima savjetujemo izbjegavanje svih putovanja u područja istočne Ukrajine koja graniče s Ruskom Federacijom", stoji na stranicama MVEP-a.

Osobito se to odnosi, dodaje MVEP, na područja pod ukrajinskom kontrolom, ali graniče s privremeno okupiranim područjima samoproglašenih i međunarodno nepriznatih entiteta – ''Donjecke Narodne Republike'' i ''Luganske Narodne Republike''.

Ministarstvo hrvatskim državljanima savjetuje i izbjegavanje putovanja u područja u blizini anektiranog poluotoka Krima i u područja sjeverne Ukrajine koja su u blizini granice s Bjelorusijom.

Za putovanja u ostale dijelove Ukrajine, koja nisu nužna, savjetuje se odgoda, a ako se to ne može učiniti „preporučuje se oprez i svakodnevno informiranje o trenutačnoj situaciji iz svih raspoloživih medijskih izvora“ i uz prethodnu konzultaciju s hrvatskim veleposlanstvom u Ukrajini.

Ovo upozorenje stiže nakon što je američki State Department, navodeći prijetnju od ruske invazije, u nedjelju naredio povlačenje obitelji diplomata iz Ukrajine. Ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak je priopćilo da taj potez smatra „preuranjenom manifestacijom pretjeranog opreza“.

„Zapravo nema većih nedavnih promjena u sigurnosnoj situaciji: prijetnja od novih valova ruske agresije konstanta je od 2014. godine, a grupiranje ruske vojske u blizini granice počelo je u travnju prošle godine“, stoji u priopćenju ministarstva.

Šef europske diplomacije Josep Borrell u ponedjeljak je rekao da EU neće slijediti američki primjer jer zasad ne vidi razlog za povlačenje diplomata, no to su učinile Australija i Velika Britanija.

Njemačka je najavila da će pomoći svojim diplomatima ako se odluče na to, a savjet svojim stanovnicima da ne putuju u Ukrajinu dale su i zemlje poput Norveške i Latvije.

 

Ključne riječi

Komentara 5

CJ
cjepljeni
11:45 25.01.2022.

Mene zanima samo jedno, a to je: zasto se Hrvatska uvijek gura na gubitnicku stranu?

DU
Deleted user
11:36 25.01.2022.

Najdalje sto idem je do WC i nazad u krevet

IM
Immanuell
11:28 25.01.2022.

Mislim da se tu u javnosti stvara namjerno situacija kao da napad samo što nije počeo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije