Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP potvrdio: Šestero Hrvata u karanteni na kruzeru u Japanu

Kruzer je stavljen u karantenu na 14 dana nakon što se doznalo da je njime ranije putovala jedna osoba zaražena koronavirusom
05. veljače 2020. u 15:03 1 komentara 2862 prikaza
Diamond Princess
Foto: KIM KYUNG-HOON/REUTERS/PIXSELL

Šestero Hrvata nalazi se među 3700 putnika i članova posade koji su ostali "zarobljeni" na kruzeru Diamond Princess u japanskoj luci u gradu Yokohami, doznajemo u Ministarstvu vanjskih poslova kojima su tu informaciju prenijele japanske vlasti.

koronavirus u Kini policija istražuje slučaj Žena sa simptomima koronavirusa pobjegla iz bolnice u Austriji

Kruzer je u utorak stavljen u karantenu nakon što se doznalo da je njime ranije putovala jedna osoba zaražena koronavirusom. Radi se o 80-godišnjem muškarcu je sredinom siječnja doletio u Japan iz Kine, a potom je tim kruzerom otputovao u Hong Kong te se tamo iskrcao. U subotu je potvrđeno da je zaražen koronavirusom. Danas je još desetak zaraženih sa kruzera Diamond Princess prevezeno u bolnicu. 

Japansko ministarstvo zdravlja u svojoj službenoj izjavi navelo je da medicinsko osoblje obilazi sobu po sobu na brodu i mjeri temperaturu svakog putnika te provjerava njihovo općenito zdravstveno stanje. Iz karantene ne puštaju niti one koji nemaju simptome jer, kako kažu, to ne znači da nisu zaraženi. Naime, vrijeme inkubacije virusa traje 14 dana i upravo toliko će putnici morati ostati u ovoj improviziranoj karanteni.

VIDEO Hrvatica u francuskoj karanteni

Ministarstvo uprave, kojem je na čelu Ivan Malenica, pripremilo je odgovor Boži Petrovu koji potpisuje Vlada
EPIDEMIOLOŠKE MJERE
Državni službenici od sutra rade od kuće ili u timovima, no postoji jedna iznimka
NOVA REVOLUCIJA POLJOPRIVREDE
Star Trek na hrvatskoj njivi: Dronovi snimaju štetnike, AI zbraja kukuruz, traktor sam vozi...