Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Ministarstvo brani Plenkovića: Premijer nije bio predlagatelj imenovanja

Predsjednik Vlade ne može se izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika, ističu iz MVEP-a.
23. studenoga 2018. u 19:46 15 komentara 1232 prikaza
Igor Pokaz i kraljica Elizabeta II
Foto: Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

'Predsjednik Vlade Andrej Plenković u slučaju imenovanja Igora Pokaza za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu nije bio predlagatelj, već je na temelju Odluke Vlade i dobivenog mišljenja nadležnog Odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje Odluke predsjednice Republike, poručili su iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova. Postupak je u cijelosti proveden u skladu s Ustavom i drugim propisima. Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica Republike'.

Nataša Vidaković Večernji TV Novaković: Pritisci nam ne utječu na odluke, ali nam nije ugodno raditi

Reakcija je to na postupak koji je Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa pokrenulo protiv Plenkovića zbog imenovanja Pokaza, kojemu je premijer vjenčani kum. O toj je činenici, rekli su, morao bolje upoznati javnost i predsjednicu.

- MVEP je dostavilo rezime referenci Igora Pokaza i nedvojbeno je da je riječ o karijernom diplomatu. Vidljivo je da je procedura imenovanja dosta temeljita i prolazi kroz puno instanci. No dužnosnik je trebao upoznati javnost i predsjednicu RH s ovom situacijom i objasniti zašto mora sudjelovati u imenovanju njemu bliske osobe - kazao je član povjerenstva Davorin Ivanjek te kazao da bi trebalo zatražiti mišljenje postoji li ustavnopravni mehanizam da se premijer izuzme iz odlučivanja, s obzirom na to da Ustav nalaže da, kad je riječ o imenovanju šefova diplomatskih misija, predsjednik Republike predlaže i donosi odluku, ali uz potporu predsjednika Vlade RH.

Igor Pokaz i kraljica Elizabeta II
1 / 7
Andrej Plenković

MVEP pak navodi bogatu biografiju Igra Pokaza - od toga da radi u Ministarstvu od 1994., da je odradio mandat pri Stalnoj misiji Republike Hrvatske pri UN-u, bio veleposlanik u Stalnoj misiji pri NATO-u i veleposlanik u Ruskoj Federaciji, otkuda je, napomenimo, otišao prije isteka mandata iz privatnih razloga, te zaključuje kako "to dovoljno govori o tome da je njegova stručnost prepoznata u hrvatskoj diplomatskoj službi, a svesti njegovo imenovanje na osobna poznanstva značilo bi negiranje i obezvrjeđivanje njegovih profesionalnih zasluga".

Andrej Plenković IMENOVANJE KUMA Plenković je vezu s Pokazom samo trebao prijaviti

- Predsjednik Vlade ne može se izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika. Naime, Ustav ne predviđa nikakvu drugu mogućnost postavljenja i opoziva šefova diplomatskih misija u inozemstvu, što znači da nije moguće provesti postupak imenovanja, odnosno opoziva šefova diplomatskih misija, bez suodlučivanja predsjednika Vlade i predsjednice Republike - ističu iz MVEP-a.

Razgovor s predsjednicom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Natašom Novaković

arheološki eldorado
Iz slavonskog tla najveću senzaciju tek treba iskopati. Sfinga?! Ma i to je moguće
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata
ALAT ZA PRAVE MAJSTORE
Nema dobrog vrta bez osnovnog alata, imate li ih sve doma?
 • gordana93:

  ma da a mi svi smo idioti

 • Avatar gordi
  gordi:

  Hrvati moji,branitelji...pa što se više čeka...ima li neko karizmu da nas povede ko 91....ovo je strašno UDBA na vlasti nas iseljava,pljačka imaju sudstvo i medije...smiju nam se u lice...jesmo li se zato borili,jesu li ljudi za ovu gamad ginuli....

 • Aedes2017:

  L a ž u. !