Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MVEP brani Plenkovića: On nije predložio Pokaza

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja
11. listopada 2019. u 17:37 2 komentara 343 prikaza
Andrej Plenković
Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova poručilo je u petak da Andrej Plenković nije predložio Igora Pokaza za hrvatskog veleposlanika u Velikoj Britaniji i smatra neosnovanom odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je premijer povrijedio načelo djelovanja dužnosnika time što nije prijavio da mu je Pokaz kum. 

Andrej Plenković Andrej Plenković: 'Pokazu sam postao kum 1999., a on je prvi puta imenovan veleposlanikom 2009.'

MVEP u priopćenju ističe da je Pokaz karijerni diplomat koji je, među ostalim, prije imenovanja na veleposlaničko mjesto u Londonu bio hrvatskim veleposlanikom pri NATO-u i u Rusiji.

Zrinjevac uz to dodaje da je premijer Plenković u konkretnom slučaju nije bio predlagatelj, "već je na temelju odluke vlade i dobivenog mišljenja nadležnog odbora Hrvatskoga sabora dao prethodni supotpis za donošenje odluke predsjednice Republike".

U MVEP-u dodaju da se sukladno odredbama hrvatskog ustava predsjednik vlade ne može izuzeti iz odluke o imenovanju veleposlanika.  

"Ističemo da Odluke o postavljenju veleposlanika i šefova diplomatskih misija, kao i o njihovom opozivu, donosi predsjednica RH", naglašavaju na kraju u MVEP-u i zaključuju kako je današnja odluka Povjerenstva kojom se dovodi u pitanje transparentnost postupka imenovanja veleposlanika Pokaza "neosnovana jer je postupak proveden u skladu s ustavnim i zakonskim odredbama". 

Andrej Plenković Sukob interesa Povjerenstvo odlučilo: Plenković je povrijedio načela djelovanja

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa u petak je većinom glasova odlučilo da je premijer Andrej Plenković povrijedio načelo savjesnog i transparentnog postupanja jer je propustio deklarirati svoju kumsku povezanost s Igorom Pokazom pri njegovu imenovanju za veleposlanika u Ujedinjenom Kraljevstvu.

"Povjerenstvo je većinom glasova donijelo odluku da je dužnosnik povrijedio načela savjesnog i transparentnog postupanja zbog propusta deklariranja kumske povezanosti s Pokazom, kako prema tijelima koje su sudjelovala u njegovom izboru, tako i prema javnosti u trenutku kada je taj podatak postao javan”, izvijestila je predsjednica Povjerenstva Nataša Novaković o zaključku nakon rasprave.

Premijer Plenković o štrajku

A SVE LEGALNO....
Izgledaju kao normalan par, ali javnost njihov brak itekako osuđuje: Stric oženio nećakinju, imaju djecu
Pevex
BICIKL U PROMETU
Infrastruktura i edukacija kao preduvjet za razvoj biciklističke kulture u Hrvatskoj
  • Markos:

    Jasno je kao bijeli dan da antife konstantno lažu, muljaju, izmišljaju. Hrpa lažova, muljatora i kriminalaca.

  • Gastarbeiter2:

    Svaka je slučajnost slučajna!