Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Muslimani i kršćani u Egiptu sve više ratuju na ulicama

Najnoviji sukob izbio je nakon što je u kemijskoj čistionici musliman optužio kršćanina da mu je uništio košulju. Poletjeli su noževi
03. kolovoza 2012. u 21:30 59 komentara 24 prikaza
'Fatten, an Egyptian Coptic Christian woman supporter of the Muslim Brotherhood's presidential candidate Mohamed Morsy, holds up a Koran during a rally against the delay of the Egyptian presidential
Foto: Reuters/Pixsell

Sukobi između Kopta i muslimana, koji su započeli u predgrađu glavnog egipatskog grada Kaira, eskalirali su i svakim se danom šire. Povod za sukob verbalni je obračun jednog Kopta, vlasnika kemijske čistionice, i njegova klijenta muslimana, kojem je nakon čišćenja uništena košulja. Jedan su drugom psovali Isusa i proroka Muhameda, a njihov je sukob prerastao u pravi vjerski rat u kojem se koristi hladno oružje te Molotovljevi kokteli. Za posljednje sukobe Kopti optužuju novoizabranog predsjednika Muhammada Mursija koji, uz Muslimansku braću, vodi prljavu kampanju prema kršćanima. Koptski aktivist Mahmud Nakhlah u razgovoru za Večernji list optužio je radikalne islamiste za najnovije sukobe.

– Mursi nas ne predstavlja. On predstavlja samo svoje radikalne islamiste koji žele istjerati kršćane iz Egipta i stvoriti islamsku državu. Na žalost, ovo je samo početak agonije Kopta – napomenuo je Nakhlah.

Dok sukobi bjesne u predgrađu Kaira, počinje raditi vlada novog premijera Hishama Kandila. U novu vladu, uz osam starih ministara, ušlo je i devet ministra iz islamističke stranke. Najzanimljivije je postavljanje maršala Huseina Tantawija za ministra obrane, čime su potvrđena nagađanja da su se Mursi i Tantawi dogovorili da će Tantawi priznati izborne rezultate u kojima je Mursi pobijedio pod uvjetom da postane ministar obrane. 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • lojtra1:

    Onda najbolje otvoriti tim kršćanima put u europu a muslimane torpedirati u suhu njihovu! I opet smo na dobitku!

  • raven123:

    Treba im poslati ultimatum, ako će oni protjeravati krščane treba zabraniti ulazak muslimana iz egipta u europu

  • Bubamarac:

    Kršćani i Muslimani se bore i ratuju a Masoni od toga imaju koristi.Baš me interesira ko nas zavadi????