Naslovnica Vijesti Hrvatska

Murganić Strmoti: Marin je mislio da će dolaskom u Ministarstvo sve biti riješeno

Ministrica dobro zna koliko sam se rukama i nogama borio ne bih li se izborio za 50-ak, a valjda sam izborio još 20 milijuna kuna da uložimo u vrtiće, rekao je Strmota
02. srpnja 2018. u 23:39 36 komentara 5751 prikaza
Marin Strmota i Nada Murganić
Foto: Screenshot HTV

Večerašnja emisija Otvoreno na HTV-u donijela je između ostalog suočavanje ministrice za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nade Murganić i njezinog bivšeg državnog tajnika Marina Strmote, koji je šokirao javnost davši u veljači ostavku usred presice s ministricom.

Zagreb ŠTO JE SVE DOGOVORENO Demografska obnova: Uvest će se obiteljske kartice, plaćati rad nedjeljom

Murganić je pred kraj emisije, u kojoj se razgovaralo o demografiji, rekla kako je čudi da se ponašamo kao da su problemi nastali sada.

- Marin je mislio da će dolaskom u Ministarstvo biti sve riješeno, a Marin može isto tako reći koju to mjeru mi to nismo dozvolili da on radi i što smo mi to osporavali - rekla je Murganić.

- Drago mi je da su svi politički akteri u svoj program stavili demografske mjere pa mi je to garancija da će se te mjere nastavljati nakon svih vlada - dodala je.

prosvjed mladih Analiza Mirka Galića Demografska se kriza ne rješava u krevetu ili tko je sve sudjelovao u izdaji RH

Strmota je na to rekao kako razumije ministricu te da oni nemaju problema jedno s drugim, već da on ima problema s vrhom političke elite.

- Ministrica dobro zna koliko sam se rukama i nogama borio ne bih li se izborio za 50-ak, a valjda sam izborio još 20 milijuna kuna da uložimo u vrtiće, dok istovremeno govorimo o smanjenju PDV-a - rekao je Strmota, pa se upitao što bi više značilo hrvatskom čovjeku - to što će pojeftiniti kava smanjenjem PDV-a ili pak ulaganje 500 milijuna kuna u stambenu politiku ili milijardu u vrtiće.

- U vrtiće je, Marine, milijarda kuna uložena - dobacila mu je Murganić.

Andrej Plenković DAN DRŽAVNOSTI Plenković o iseljavanju: 'U Africi bi vapili da imaju standard kakav je u Hrvatskoj'

Strmota je rekao da je za vrijeme svog mandata ukazivao na cijeli niz problema te je istaknuo da prevladava neoliberalni pristup. Na pitanje treba li ukinuti rad nedjeljom rekao je da čovjeku treba vratiti dostojanstvo.

Marin Strmota i Nada Murganić
1 / 12
Plenković i Grabar-Kitarović na 5. sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju
Digitalna komora
Digitalna komora
Poduzetnici, odsad ključne informacije doznajte klikom miša
  • Alkana:

    Strmota bi trebao biti ministar a gđa Murganić eventualno čistačica u ministarstvu. Ništa smisleno od nje nismo čuli, samo političke fraze. I malo je nepristojno obraćati se s takvim nadmenim tonom mlađem bivšem suradniku i govoriti mu ti u javnoj emisiji.

  • zq2y16:

    Koji cinizam ovog udbaškog hdz, kao problem nije nastao danas. Problem je nastao kad je hdz došao na vlast prije 25 godina. Da je imao imalo domoljublja i poštenja ne bih nas doveo u demografsku katastrofu. Sa svojim pandanom sdp ... prikaži još! uništili su dostojanstvo Hrvatskog čovjeka!!!

  • stefj:

    Maknimo osobnu svađu bivšeg tajnika i ministrice, ima par stvari koje su izrečene, a koje zapravo pokazuju koliko je nerazumijevanje ljudi u vladi... Pa tako taj Strmota bulazni o nekom neoliberalnom kapitalizmu, a onaj sadašnji tajnik za iseljeništvo o nekakvim ... prikaži još! gospodarskim čudima koje se dešavaju u Irskoj sama od sebe i Amerike koja, eto ničim izazvana ulaže u tu zemlju... Kao prvo, od neoliberalnog kapitalizma nema niti N, a jedva da imamo i K. A Irska ima gospodarski i demografski rast, ne po božjoj volji, već po potezima vlada koje su tamo vladale zadnjih 30 godina... I baš taj neoliberalni kapitalizam je donio Irskoj toliki prosperitet, porezi koji su smanjeni, državni aparat koji je drastično smanjen, zdravstveno i mirovinsko osiguranje na zdravim temeljima itd... Ne ulažu tamo Amerikanci (IT industrija) zato jer im se Irska jako sviđa, već zato jer Irska ima male poreze i pozitivnu imigracijsku politiku. Pa zašto je Rumunjska počela odjednom rasti, isto zato jer su smanjili poreze i privukli investitore, Slovenija je rasla jer nisu povećavali državne rashode itd... Na kraju se stvar svodi da veliki izbor radnih mjesta daje sigurnost radnicima, a ne zakoni, da minimalna satnica i tržište reguliraju najmanja primanja, a ne zakonska minimalna plaća, da čak radna vremena do 21h ili nedjeljom daju veću slobodu zaposlenima jer mogu izvan svog radnog vremena obavljati stvari itd... Mnogi koji odu odavde, rade 2-3 posla, rade prekovremeno i nedjeljom...