Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP se očitovao o učeniku iz Sirije zaustavljenom na slovenskoj granici

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Hrvatska
04. listopada 2017. u 20:32 67 komentara 18144 prikaza
Bregana: Gužve na graničnom prijelazu Bregana za ulazak u Sloveniju
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Učenici zagrebačke srednje škole koji su putovali na ekskurziju u Italiju doživjeli su prošlog tjedna neugodno iskustvo na graničnom prijelazu Bregani, gdje učenika, koji je podrijetlom Sirijac, slovenski granični policajci nisu pustili u Sloveniju pa su se do dolaska njegovih roditelja za njega pobrinuli hrvatski granični policajci, o čemu se u srijedu očitovao i MUP.

granica MATURANTI U ŠOKU Drama na slovenskoj granici: Sirijca izvukli iz busa i zabranili mu prolaz

Vezano za postupanje prema maloljetnom državljaninu Sirije na graničnom prijelazu Bregani, iz MUP-a su priopćili kako slovenska granična policija nije pustila maloljetnika da uđe u Republiku Sloveniju, iako je posjedovao putnu ispravu za strance koju je izdala Republika Hrvatska i ima odobrenu supsidijarnu zaštitu u Republici Hrvatskoj.  

"Hrvatska granična policija zbrinula je maloljetnika na graničnom prijelazu Bregani do dolaska njegova oca", izvijestio je MUP. 

S obzirom na to da je riječ o maloljetnoj osobi koja ima i odobrenu supsidijarnu zaštitu MUP nije mogao iznijeti pojedinosti o tom slučaju, koji je posljedica različite prakse primjene Direktive 2011/95/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 13. prosinca 2011.. 

U priopćenju pojašnjavaju da je člankom 33. te direktive propisano kako države članice dopuštaju slobodno kretanje unutar svojega državnog područja korisnicima međunarodne zaštite pod istim uvjetima i uz ista ograničenja koja vrijede za druge državljane trećih zemalja koji zakonito borave na njihovu državnom području.

Međutim, navedenim člankom države članice u svojem zakonodavstvu propisuju uvjete za ulazak državljana trećih zemalja koji u drugoj državi članici imaju odobren neki oblik međunarodne zaštite pod istim uvjetima kao i za druge strance koji u njoj zakonito borave.

Uzimajući u obzir da je maloljetnik bio dio skupine koja je organizirano putovala i činjenicu da slovenska policija nije upoznala Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske s režimom granične kontrole kad su u pitanju osobe s odobrenom supsidijarnom zaštitom u RH, MUP izražava žaljenje zbog situacije u kojoj se našao maloljetnik očito zbog stroge primjene te direktive.

zgrada porast prijevara i krađa Pazite koga puštate u kuću, vrebaju lažni bankari ili policajci

 

Tarek Kaoudahhan Boksač Tarek Sirijac prvak Hrvatske: Baka je Slavonka, otac Muhamed Ali, a udaram kao Tyson policijski auto TRAŽIT ĆE AZIL Osmero Sirijaca uhvatili na granici BiH i Hrvatske
 • Avatar grom76
  grom76:

  Znači da je on trebao vizu za odlazak u Rim.A onaj tko je trebao ti odraditi na vrijeme nije odradio pa su sad svi drugi krivi.Ne štitim Slovence ali su samo privodili zakon.A to što naši tukci sjede u foteljama ... prikaži još! i primaju plaće nizašta to smo si mi sami krivi.

 • Deleted user:

  Sloveniji je dozvoljen rasizam, fasizam, okupacija tudjeg teritorija itd.

 • Avatar Domaće je bolje
  Domaće je bolje:

  Eto Hrvati i danas ste nešto naučili !!! Vi mislite ako je cipele kupio u Hrvatskoj i u njima ide u EU da je put slibodan ?!