Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Krnje očitovanje

MUP prešutio je li Saucha zloupotrijebio svoju dužnost

saucha
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.01.2015.
u 16:27

Budu li se tako rješavale konfliktne situacije, profitirat će prekršitelji

Operacija spašavanja predstojnika premijerova ureda Tomislava Sauche zbog incidenta na Sljemenu je uspjela. To što je javnost zakinuta za potpunu informaciju o odnosu dužnosnika prema funkciji koju obavlja i prema čuvarima reda i mira, ni MUP-u, ni premijeru, ni ministru unutrašnjih poslova, ni ravnatelju policije, a očito ni medijima nije važno. Javnosti su zamazane oči tako što je počašćena kakvim-takvim, strogo kontroliranim, ali ipak priopćenjem Unutarnje kontrole MUP-a i očitovanjem osumnjičenog prekršitelja Tomislava Sauche.

Spominjanje Ostojića

Nakon osam dana istrage, MUP nas je izvijestio da je policajac postupao po zakonu, a da Saucha nije, dok se policajac koji je postupao prema esdepeovcu Saši Đujiću nije uljudno ophodio. Sadržaj komunikacije policajaca i Sauche MUP je prešutio zaogrnuvši to kontradiktornim izjavama očevidaca i prepuštajući Prekršajnom sudu da presudi. Da je riječ o nekom pripadniku BBB-a, Torcide i drugih navijačkih skupina, oko čijih izjava i postupaka ostali navijači imaju kontradiktorna viđenja, onda bi nas takvo priopćenje još i zadovoljilo. Ali, riječ je o visokopozicioniranom dužnosniku pa je interes javnosti za sadržaj sporne komunikacije znatno izraženiji i opravdaniji. MUP je ionako ostao dužan javnosti jer je Sauchin incident bio zatajen dok ga anonimni izvor nije otkrio novinarima portala direktno.hr. I umjesto da se iskupi cjelovitom informacijom, MUP javnosti nije odgovorio na temeljno pitanje, je li Saucha policajcima govorio o svom poznanstvu s ministrom Rankom Ostojićem i ravnateljem policije Vladom Dominićem, odnosno je li zloupotrijebio i kompromitirao svoju javnu dužnost. Ako je to slučaj, čak i ako zbog toga ne mora prekršajno odgovarati, Saucha bi zbog etičkog primjera morao dati ostavku. Ali, između interesa javnosti i poštovanja javne službe, te interesa Sauche, MUP se opredijelio za Sauchu! MUP je nametnuo novi standard za rješavanje konfliktnih situacija, od kojeg će profitirati budući prekršitelji.

Ne mora govoriti istinu

A što smo od Sauche doznali. Mišljenje, a ne činjenice na temelju kojih bismo mogli suditi o njegovim djelima. Priopćenje je poslao nakon MUP-a, posve usklađeno s njihovim priopćenjem, što je i bio cilj. Rekao nam je što misli kako su djelovale njegove riječi i postupci, jesu li djelovali uvredljivo i prijeteće, ali ne i što je to govorio policajcima, da bi zaključio: “Sve ostale detalje i okolnosti toga događaja iznijet ću u prekršajnom postupku”. To znači da od Sauche vjerojatno nećemo nikad čuti pravu istinu jer se kao osumnjičenik u prekršajnom postupku može braniti kako hoće, pa i neistinom. A premijer o svemu šuti!?

>> Šef Milanovićeva kabineta izvrijeđao policajce u VIP šatoru

Ključne riječi

Komentara 22

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
16:40 16.01.2015.

baš čudno da premijerčić o svemu šuti.... Budući je ljestvica jako visoko podignuta... ha ha ha.....

HR
H.R.T.99
16:39 16.01.2015.

Žalo mi je da MUP sam sebe diskreditira u očima građana umjesto da radi suprotno.

DU
Deleted user
16:44 16.01.2015.

Partijska solidarnost. Trebala je policija tome nasilniku malo skijati na leđima !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije