Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIOPĆENJE

MUP: potrebno je razumijevanje za obavljanje novinarskog i policijskog posla

Policija, ilustracija
Foto: Duško Marušić/PIXSELL
11.10.2017.
u 18:36

Glede događaja na plaži Obojena svjetlost te, kako MUP ističe, izuzetno ozbiljne i rizične situacije u kojoj su bili ugroženi životi za policijske službenike i sve ostale građane, još jednom, MUP naglašava, da će policija ispitati taktičnost i zakonitosti postupanja policijskih službenika

Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) priopćilo je kako je neosporno da novinari kao javni djelatnici trebaju svoj posao obavljati nesmetano, ali je potrebno istaknuti da je isto razumijevanje potrebno i za obavljanje policijskih poslova budući se u oba slučaja radi o odgovornom poslu od interesa za javnost.

 MUP je to istaknuo u reagiranju na priopćenje Hrvatskoga novinarskog društva (HND) koje je u srijedu "osudilo fizički napad pripadnika splitske policije na novinara portala Index.hr Dragu Miljuša koji se dan ranije dogodio na plaži Obojena svjetlost gdje se muškarac ubio bombom".

Glede događaja na plaži Obojena svjetlost te, kako MUP ističe, izuzetno ozbiljne i rizične situacije u kojoj su bili ugroženi životi za policijske službenike i sve ostale građane, još jednom, MUP naglašava, da će policija ispitati taktičnost i zakonitosti postupanja policijskih službenika.
 

Glavni ravnatelj policije, ističe MUP, formirao je stručni tim na razini Ministarstva koji će ispitati sve okolnosti navedenog događaja.
 MUP također podsjeća kako policijski službenici u svakodnevnom radu poduzimaju sve zakonom raspoložive mjere i radnje s ciljem suzbijanja svih oblika nezakonitih ponašanja prema novinarima u njihovom radu.
 

Kaznena djela usmjerena protiv novinara, a posebno napadi na njihov fizički integritet i osobnu sigurnost, tretiraju se s krajnjom ozbiljnošću i profesionalnošću, naglašava MUP te dodaje kako su kako su policijska postupanja u istraživanjima napadi na novinare do sada rezultirali s nekoliko kaznenih prijava, protiv poznatih ili nepoznatih počinitelja, dok su protiv počinitelja čija je kažnjiva radnja okvalificirana kao prekršaj, podnijeti optužni prijedlozi.

Policija, napominje MUP, i dalje intenzivno radi na rješavanju dosad neriješenih slučajeva u kojima su oštećeni novinari u Republici Hrvatskoj.

 Novinar portala Index.hr Drago Miljuš je "s javne površine, izvan policijske blokade, radeći svoj posao pratio intervenciju policije na plaži Obojena svjetlost, gdje je muškarac prijetio da će se raznijeti bombom. Jedan od policajaca počeo je tjerati novinara s mjesta gdje je stajao, prvo riječima, a potom i odgurujući ga te mu je bacio mobitel u more. Potom je drugi policajac, pripadnik interventne postrojbe, udario novinara šakom u glavu srušivši ga na tlo. Miljuš zbog posljedica udarca potražio liječničku pomoć", naveo je HND u svom priopćenju.

Komentara 8

GU
Gustirna
19:44 11.10.2017.

...a lipo san vam reka da kada jugofasisticki cetnici alarmiraju svoje po svojim institucijama nahebao je od opancara hrvatski policaj koji nije dio ostojine milicije...

SJ
Samo ja
19:37 11.10.2017.

ma sve bi vas ja pendrecio,lesinari ste svi,volite vidjeti krv i patnju,e pa moze i vase malo...

KR
krka
18:47 11.10.2017.

interesantno,takve ispade rade u pravilu "novinari" smrdex.hr-a

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije