Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

MUP o uhićenjima u Splitu: Investitoru je omogućena korist veća od 3,2 milijuna eura

Svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu USKOK-u
21. srpnja 2021. u 19:55 9 komentara 3118 prikaza
Split: Gradska uprava
Foto: Milan Sabic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Provedeno je kriminalističko istraživanje nad 12 hrvatskih državljana zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela protiv službene dužnosti, odnosno zlouporabu položaja i ovlasti, poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti te primanja i davanja mita. Kako je izvijestio MUP, finalizirana su ranije započeta kriminalistička istraživanja iz travnja i listopada 2019. godine.

Patrik Šegota Pogodovao Bukovcu Mito na Gradskim grobljima: Šegoti se sprema otkaz u Zagrebparkingu

Sumnja se da su, svatko u okvirima svoje nadležnosti i odgovornosti, prema unaprijed stvorenom dogovoru počinili niz nezakonitosti koje su u suprotnosti sa Zakonom o gradnji, Zakonom o zaštiti od požara, lokacijskim uvjetima određenima Detaljnim urbanističkim planom područja i Generalnim urbanističkim planom Grada Splita, a na temelju kojih bi se omogućilo spajanje u jednu funkcionalnu građevinu, cjelinu hotela i stambene zgrade na Mejama.

Osobe o kojima je riječ su 58-godišnjakinja i 57-godišnjakinja kao zaposlenice gradskog ureda za graditeljstvo, 60-godišnjak, 71-godišnjak i 56-godišnjak kao glavni projektanti, 55-godišnjak kao inspektor zaštite od požara nadležnog tijela državne uprave, 76-godišnjak kao nadzorni inženjer trgovačkog društva iz Splita, 65-godišnjak kao investitor i osnivač trgovačkog društva iz Splita, 60-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja prethodnog trgovačkog društva u poslovima izgradnje hotela, 54-godišnjak kako investitor izgradnje stambene zgrade na Mejama, 57-godišnjakinja kao predstavnica investitora trgovačkog društva iz Splita te 37-godišnjak kao savjetnik za graditeljstvo u gradskom uredu.

Zloupotrebljavajući svoj položaj i ovlasti, samostalno ili na poticanje, te uz davanje i primanje mita, od listopada 2016. godine do 20. siječnja 2021. godine su izradili glavne projekte te dali izjave kojima su neistinito potvrdili da su projekti i njihove kasnije izmjene izrađeni u skladu s urbanističkim planom te zakonima i propisima o gradnji i prostornom uređenju, navodi MUP te dodaje kako su izdali građevinsku dozvolu, a potom i njene izmjene te dopune protivno lokacijskim uvjetima detaljnog plana uređenja i Generalnog urbanističkog plana, izdali građevinsku dozvolu i dopustili izgradnju više podzemnih i nadzemnih etaža (povećali površinu i katnost) te lažno prikazivali stanje koje je ranije utvrdila građevinska inspekcija.

Lažnim prikazivanjem su investitoru omogućili nastavak gradnje i dovršetak izgradnje hotela, ishođenje uporabne dozvole te bez provođenja ispitivanja funkcionalnosti sustava za dojavu požara u jednom trgovini u sklopu trgovačkog centra, neistinito utvrdili da je sustav vatrodojave sukladan glavnom projektu te da se može izdati uporabna dozvola zanemarujući opasnost za život i zdravlje ljudi.

Na temelju tako izrađenih arhitektonskih projekata i izjava, izdanim i pravomoćnim građevinskim dozvolama, na način kako je to u interesu investitora i u njegovu korist, osumnjičene osobe omogućile su investitoru izgradnju stambenog prostora i njegovu prodaju te stjecanje materijalne koristi u kunskoj protuvrijednosti iznosa od najmanje 2.027.970,00 eura. Nadalje, omogućivši investitoru veću površinu i katnost građevine, a potom i njenu uporabu, investitoru, trgovačkom društvu, i njegovom osnivaču, osumnjičenom 54-godišnjaku, pribavljena je protupravna korist od najmanje 1.266.000,00 eura. Za izdavanje uporabne dozvole, 60-godišnjak je 57-godišnjakinji obećao, a 54-godišnjak dao poklon vrijedan najmanje 700 kuna, navodi MUP. 
 
Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja svih 12 osumnjičenih su predani pritvorskom nadzorniku, dok je policija protiv njih podnijela kaznenu prijavu Uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta.

Livno: Zdravko Mamić nakon pet sati ispitivanja napustio zgradu Tužiteljstva
IZ MEĐUGORJA
Oglasio se Zdravko Mamić: Ja sam uvijek navijao za Zvezdu, Dinamo nije favorit
INA Loyalty program
Preporuke za vozače
Jeste li čuli za ovih pet zlatnih pravila uštede goriva?
  • Pulchrum:

    Škoro je sjajan političar, uz to svjež na političkoj sceni, svestran, bez dlake na jeziku, pun humora i talenata. Žao mi je što se povlači

  • HiroGlifi:

    Sjećam se desetak požara na Žnjanu kako bi se uništila borova šuma a zemljište prenamijenilo u građevinsko kako bi gospodin mogao nasaditi svoju betonsku nakazu ispred izrovane ceste. Dabogda im sve uzeli dok trunu u zatvoru.

  • vadis1:

    Zvonko Kotarac je kriminalac kao i Stipe Latkovic.