Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sami sebe demantirali

MUP ništa nije znao, povratak vlaka dogovorila je predsjednica

vlak
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
1/2
09.10.2015.
u 08:15

Prijelaz na kojem je MUP najavio povratak vlaka uopće nema pruge

O tome tko je dogovorio povratak zarobljenog hrvatskog vlaka iz Mađarske nastao je prijepor između predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović i Ministarstva unutarnjih poslova. Predsjednica je u srijedu popodne nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom izjavila da je ona dogovorila povratak vlaka, i to za srijedu navečer ili u četvrtak ujutro.

Vlak je pun smeća

No MUP je nakon toga, u 21 sat, izdao priopćenje da je ravnatelj policije Vlado Dominić na sastanku sa svojim mađarskim kolegom još 1. listopada dogovorio povratak vlaka u domovinu 8. listopada u osam sati. Pet minuta prije ponoći MUP je nadopunio to priopćenje informacijom da je tijekom večeri mađarski policajac za vezu kontaktirao Dominićev ured i da je realizacija dogovora od 1. listopada dogovorena za četvrtak.

No Večernji list ima dokaze da je povratak vlaka u Hrvatsku ipak dogovorila predsjednica RH. Naime, MUP smo u ponedjeljak, 5. listopada pitali što poduzima oko povratka vlaka, koji su uvjeti koje Mađari postavljaju za to i kad očekuju da će vlak biti vraćen. Odgovor smo dobili tek u srijedu, 7. listopada, u 12 sati i 47 minuta, dakle prije nego što je predsjednica izjavila da je dogovorila povratak vlaka. A u tom odgovoru MUP-a stoji da su im ”poznate informacije kako je vlak predmet postupka koji se vodi u Mađarskoj te stoga ne može biti vraćen u RH”. Dakle, u srijedu rano popodne u MUP-u nisu znali kad će vlak biti vraćen.

Da stvar bude gora za MUP, u svom priopćenju od srijede navečer naveli su i da će povrat vlaka biti na graničnom prijelazu Beremend – Baranjsko Petrovo Selo. No to je samo cestovni granični prijelaz, na njemu nema pruge!

Iz mađarske vlade u srijedu su Večernjem listu potvrdili da su na zahtjev predsjednice Grabar-Kitarović dopustili povratak vlaka u Hrvatsku, a to su naveli i jučer u svom službenom priopćenju. Istaknuli su i da se istraga o ilegalnom ulasku vlaka u Mađarsku nastavlja. Vlak pun smeća u Hrvatsku je ušao jučer preko Belog Manastira u 10 sati i 35 minuta. Razvaljenih nekoliko sjedala i drvenih oplata na stropu u dva vagona povratničkog vlaka svjedoče kako su ga mađarski policajci detaljno pročešljali.

Krađa tuđe imovine

Premijer Zoran Milanović jučer je kazao da je povratak vlaka dogovoren prije tjedan dana, kako ga je izvijestio ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, te da će onaj tko je donio odluku da se vlak zadrži dva ili više tjedana za to dobiti račun.

– To košta, to je krađa tuđe imovine. Na HŽ-u je da traži naknadu štete – poručio je Milanović. Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković nazvao je jučer tvrdnju ministra Ranka Ostojića kako je MUP zaslužan za povratak vlaka iz Mađarske, a ne predsjednica RH samo još jednim pokušajem obmane.

>> Hrvatski vlak stigao iz Mađarske

Komentara 90

JO
JOKS
08:40 09.10.2015.

Ma ovo je van svake pameti. Doslovno mi se povraća od kukurikavaca.

VE
verakruz
08:26 09.10.2015.

Tko ovima da glas, taj je za politiku laži, prevare, obmane i nesposbnosti. Tko ovima da glas ili je njihov uhljeb ili nema mozga!

DU
Deleted user
08:27 09.10.2015.

To gore je samo dio priče, a da je Milanović taktičan k o satara (nije ni čudo da je propao u MVPEI) - svjedoči namjera da se vlak pun izbjeglica u kojem su naoružani hr. policajci uputi na ozemlje susjedne države, a protiv njihove izražene volje. Flagrantno kršenje suvereniteta, zar ne? A da se ne govori da Ostojić laže u niz navrata - iako je evidentno, iz naziva funkcije koju obnaša, da nema veze s vanjskim poslovima i Predsjednikom RH jer je samo dio izvršne vlasti zadužen za resor unutr. poslova. Dobro smo i prošli s Mađarskom - a da oni ne znaju nego tuk na utuk svjedoči i namjera da se tuži Mađarska na ime nadoknade štete, a što će podnijeti HŽ Cargo. A kad neko vozilo bude zatečeno s ilegalnim teretom na ulazu u R H - odmah ide zapljena, zar ne Ranko?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije