Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rezultati analize iz Međimurja

Mulj iz zagrebačkog pročistača odvožen na polja ipak nije otrovan

Mulj
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/5
15.12.2017.
u 07:00

Jedini problem predstavlja to što oni koji su dovozili mulj iz Zagreba i korisnici zemljišta nisu imali potrebne dozvole – kažu iz županije

Analiza obavljena u čakovečkom Bioinstitutu pokazala je da mulj iz zagrebačkog pročistača koji je završio na međimurskim poljima nije otrovan. Uzorci su uzeti na nekoliko polja, a analizu je naručila Međimurska županija. Bioinstitut je analizirao sastav mulja na suhe tvari, organske ugljike, dušik, ph vrijednost, teške metale, fosfor, kadmij, krom, bakar, živu, olovo, nikal, cink, organske spojeve i drugo.

– Sve analize pokazale su kako je sastav mulja u granicama referentnih vrijednosti i ni po čemu ne prelazi maksimalnu dozvoljenu koncentraciju. U ovome trenutku još nije gotova analiza za dioksin jer je nitko zbog skupe opreme ne radi u Hrvatskoj, pa su uzorci poslani u Češku – kažu u Međimurskoj županiji.

Zaključak je da je sastav mulja sukladan Pravilniku o gospodarenju muljem iz uređaja za pročišćavanje otpadnih voda za korištenje u poljoprivredi.

– Pravilnik jasno propisuje da je dozvoljeno u poljoprivredi koristiti obrađeni mulj koji sadrži teške metale i organske tvari koje ne prelaze najveću dopuštenu zakonski propisanu vrijednost, i u kojem su uništeni patogeni organizmi. Jedini problem predstavlja to što oni koji su dovozili mulj iz Zagreba i korisnici zemljišta na kojem se odlagao za to nisu imali potrebne dozvole, zbog čega su im ili oduzete dozvole ili je protiv pokrenut prekršajni postupak – kažu u Županiji.

Ključne riječi

Komentara 4

Avatar majmunranko
majmunranko
07:17 15.12.2017.

Zašto vi iz ovih krasnih austrijskih novina ne objavite jednu lijepu reportažu o tome koliko kanalizacijskog mulja koristite na poljoprivrednim površinama u Austriji, kojim putevima tako proizvedena hrana završava u Hrvatskoj, u kojim sve austrijskim dućanima koji posluju u Hrvatskoj se mogu naći prehrambeni proizvodi podrijedlom s navedenih površina, koji sve austrijski uvoznici takvu hranu uvoze u Hrvatsku, što se može naći u takvom mulju (uključujući i bakterije karakteristične za bolnice, koje izazivaju teško izlječive i smrtonosne bolničke infekcije), zašto vas je EU upozoravala da ne pratite kakvoću tog mulja i kakvoću poljoprivrednih površina...hajde, znate i sami da bi se to čitalo. Baš da vas vidimo, jeste li hrvatske novine orijentirane na tržište, ili austrijske novine orijentirane na propagandu.

Avatar indigo25
indigo25
12:41 15.12.2017.

hahahah... taj bioinstitut bi trebao dobiti nobelovu za kemiju, kad bi samo u svijetu znali da je suha tvar u trečoj fazi pročišćenja bezopasna i da je najbolje samo je sipat po polju.

Avatar indigo25
indigo25
12:50 15.12.2017.

"U ovome trenutku još nije gotova analiza za dioksin jer je nitko zbog skupe opreme ne radi u Hrvatskoj, pa su uzorci poslani u Češku" hahahaha... a da provijerite još količinu nitrita i nitrata

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije