Naslovnica Vijesti Hrvatska

Muke po kurikularnoj reformi: Član povjerenstva podnio ostavku

'Izbor voditelja i članova ekspertne skupine (ERS) rezultat je, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija'
23. svibnja 2017. u 12:45 6 komentara 2099 prikaza
Josip Milat
Foto: Ivana Ivanović/PIXSELL

Neopozivu ostavku na mjesto člana Posebnog stručnog povjerenstva (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije podnio je Josip Milat, o čemu je u utorak izvijestio priopćenjem, dan nakon što je objavljeno da je za predsjednicu Ekspertne radne skupine za provedbu kurikularne reforme (ERS) imenovana Jasminka Buljan Culej.

Drago Prgomet Drago Prgomet: 'Informatika je osnovno pismo koje se mora uvesti u škole. Ne ćirilica'

"Izbor voditelja i članova ekspertne skupine (ERS) rezultat je, formalno održivih, ali ipak pravnih proceduralnih makinacija. Zahtjev nas nekolicine da u izboru voditelja i članova sudjeluju svi članovi PSP-a tajnim glasovanjem, većinom od šest glasova nije prošao. O prijedlogu uže skupine koja je po svojoj savjesti, mada ne i jednoglasno, predložila voditelja, glasovalo se javno po načelu ''uzmi ili ostavi''. Moje pisano upozorenje nadležnom u Ministarstvo znanosti i obrazovanja (MZO), a za to su se zalagali još neki članovi PSP-a, na neodrživost takvog postupka, bilo je bezuspješno", stoji, među inim, u Milatovu priopćenju.

Ističe i da su mogućnost uvida u dokumentaciju i to samo za 11 prijavljenih kandidata za voditelja Ekspertne radne skupine, članovi Povjerenstva imali samo dva sata prije sjednice, održane u ponedjeljak, 22. svibnja, na kojoj su odlučivali o članovima Ekspertne skupine.

"Nakon obavljenog izbora voditelja, o prijedlogu ostalih 12 članova Ekspertne skupine izjavio sam: Ne mogu glasovati, zato što od predloženih dva poznajem i ne mogu glasovati jer deset ostalih ne poznajem. Rezultati su poznati", navodi još Milat, pedagog i redoviti profesor na splitskom Filozofskom fakultetu.

Zamjera i to što se, iako je dnevnim redom bilo predviđeno, nije raspravljalo o primjedbama brojnih institucija na prijedlog Akcijskog plana, kao i o njegovima primjedbama, a koje je PSP-u uputio pismom dan ranije.

Izabrana voditeljica Buljan Culej 'pobijedila' i Jokića, vodit će kurikularnu reformu

"Predsjednica (Dijana Vican) je nakon više od dva sata rasprave o izboru voditelja i članova ERS-a, sjednicu prekinula s najavom nastavka rada u naknadno utvrđenom terminu. O mojim ranijim, slično intoniranim pismima, barem se raspravljalo. A ovo posljednje i uz dosta ozbiljnih primjedbi, nije ni spomenuto. Nakon svega zaista ne vidim valjanog, a još manje opravdanog razloga za sudjelovanjem u daljnjem radu", navodi Milat u priopćenju kojim obavještava o svojoj neopozivoj ostavci na mjesto člana PSP-a.

Uputio je i zahvalu kolegama koji su mu izražavali podršku za rad u Povjerenstvu. "Ne želeći razočarati njih, ali ni i sve one koji znaju za moje radne, stručne, znanstvene i pedagoške kompetencije, želim ostati dosljedan sebi i svojim načelima", navodi dodajući da ostavku podnosi upravo zbog tih načela, a ne zato što ga netko za to proziva.

Zahvalu je uputio i ministru znanosti i obrazovanja Pavi Barišiću, kao i premijeru Andreju Plenkoviću na povjerenju koje su mu imenovanjem u Povjerenstvo dali. "Žao mi je ako sam ih razočarao, ali za utjehu, volio bih da sam imao mogućnost ne razočarati ih", poručuje.

 Lidija Kralj Kolumna Informatika nam je trebala jučer Boris Jokić Kriza odlučivanja Jokić tvrdi da kurikularna reforma trenutačno ne postoji: Ovo je zemlja koja ubije i najvećeg optimista Pavo Barišić BARIŠIĆ POTVRDIO Počinje kurikularna reforma – novi predmet informatike kreće ove godine
VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • Deleted user:

    Ipak je bilo demokratskije, nego kad je partija imenovala i amenovala.

  • pozornik66:

    Jedan antifa manje na našoj grbači. Ti isti su zadnjh 50 g navikli da naredjuju, još nisu navikli da slušaju druge

  • Deleted user:

    Ipak je bilo demokratskije, nego kad je partija imenovala i amenovala.