Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODRŠKA SRBIJE

Muftija Zukorlić u Sandžaku gradi najveću džamiju u Europi

Muftija Muamer Zukorlić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
09.09.2015.
u 19:00


Vlast u Beogradu učinit će sve da se radikalizacija zaustavi

U Srbiji na Sandžaku, u Dugoj Poljani udaljenoj 30 kilometara od Novog Pazara, muftija Muamer Zukorlić postavio je kamen temeljac za gradnju islamskog centra „Kapija Peštera" u sklopu kojeg će biti najveća džamija u Europi. Džamija će imati dva minareta visoka po 99 metara i četiri manja od po 45 metara.

Radikalni ali mirni

Osim džamije, bit će sagrađeni i dječji vrtić, škola Kurana, bošnjački kulturni centar i restoran sa 500 mjesta. I dosad najviši minareti u Europi nalaze se na tom području, naime oni na bogomolji u selu Delimeđe, 30 kilometara od Novog Pazara, viši su od 77 metara. Ova džamija sagrađena je 2009. godine, a Delimeđe je selo s tek nešto više od 300 ljudi. Zbog toga su mnogi postavljali pitanje opravdanosti građenja takvog objekta jer vjerskim službama nerijetko prisustvuje mali broj mještana.

Muftija Muamer Zukorlić, jedan od najzaslužnijih za projekt „Kapija Peštera" koji bi trebao biti završen do kraja 2018. godine, skupio je sredstva isključivo od Bošnjaka koji žive i rade u inozemstvu. Interesantno je da je to prva džamija koja se gradi na prostoru bivše Jugoslavije, a ne financiraju je neke bogate arapske ili islamske zemlje, kao, primjerice, Islamski centar u Rijeci čiju je gradnju financirao Katar, dok su Islamski centar u Zagrebu financirale gotovo sve arapsko-islamske zemlje. Najveći je donator Ferhan Sejdović, koji je rođen nedaleko od Duge Poljane, a u Njemačkoj ima građevinsko poduzeće i hotel.

Još se ne zna koliko će koštati gradnja najveće džamije u Europi, ali primjera radi, samo na jednoj donatorskoj večeri u Frankfurtu 2013. godine bošnjačka dijaspora donirala je više od 630.000 eura. Muftija ne želi donacije arapskih država kako se centar ne bi pretvorio u uporište islamskog radikalizma. U Srbiji živi oko 230 tisuća muslimana, a najviše ih je upravo na području Sandžaka. Iako vlast u Beogradu ne priznaje Zukorlića kao legitimnog predstavnika muslimana u islamskoj zajednici Srbije, za taj projekt dali su mu punu podršku jer vjeruju da će odvratiti muslimane od radikalizma i uvelike smanjiti utjecaj vehabija koji su sve dominantniji na području Sandžaka. Poznato je da su vehabije iskoristili sukob unutar islamske zajednice koja propagira umjereni islam te na Sandžaku stvorili jako uporište koje zapadne obavještajne službe danas smatraju jednim od glavnih regrutnih centara za slanje boraca na ratište u Siriju i Irak gdje ratuju na strani terorističke organizacije Islamske države. Zbog nastalog stanja i sukoba unutar islamske zajednice vlast u Srbiji na početku je dozvolila dominaciju vehabija na Sandžaku kako bi oslabili utjecaj muftije Zukorlića koji je predstavljao umjereni islam.

Raskol među vehabijama

Međutim, sada, nakon što je Sandžak krenuo putem radikalizacije, vlast u Beogradu učinit će sve da se ta radikalizacija zaustavi te će čak financijski, ako zatreba, pomoći graditi islamski centar „Kapija Peštera". Muftija Muamer Zukorlić u nekoliko se navrata žestoko obrušio na vlast u Beogradu jer ju je smatrao najvećim krivcem za radikalizaciju islama u Srbiji. Dozvolili su da ilegalno okupiraju džamije i mladima dijele knjige o vahabizmu koje su naišle na plodno tlo uglavnom među povučenim i asocijalnim ljudima nezadovoljnim životom, teškom ekonomskom situacijom ili nekim drugim problemima. Ubrzo nakon toga građani Novog Pazara i okolice sve su češće počeli viđati mladiće s bradama i kratkim, tričetvrt hlačama, kako šeću gradom. Godinama kasnije oni su praktički postali baza za regrutiranje ratnika za džihad koji već petu godinu bjesni u Siriji.

>> 'Lakše je pregovarati s iskrenim četnikom nego s Tadićem'

>> Cerić želi postati bosanski Rohani i vladati državom

Komentara 46

KR
Krasimir
19:15 09.09.2015.

moram reci : oprosti muftijo ali to nije tako, mozda i vecernji list to jos ne zna ,zato informacija korektna je ta da najveca dzamija u balkanu se radi u Albaniji (tirana), ali i Kosovo gradi veliku dzamiju pored Katolickeke katedrale u ( Pristini) u europi najveca dzamija dragi komentatori se gradi u njemackoj.

JE
jelancic
19:19 09.09.2015.

u Njemackoj u gradu Keln je najveca ja mislim.

Avatar Baroudeur
Baroudeur
19:36 09.09.2015.

Nisam protiv buduci da moras biti tolerantan ako se pokraj izgradi jedan Sex-shop, kafic, svinjska mesnica...Islam je takoder tolerantan ako se ne varam.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije