Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'To su neljudski uvjeti'

Mučne priče iz bolnica: Onkološki pacijent spava na hodniku, 91-godišnjakinju vežu remenima

KBC Zagreb
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/3
14.06.2022.
u 09:34

– Vrlo ružna slika hrvatskog zdravstva gdje se narušava dostojanstvo pacijenta. Nije prvi put da se ovo događa, dobivamo slike iz raznih hrvatskih bolnica konstantno o tim neljudskim uvjetima i na koji način se pacijenti liječe – kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata

U najvećoj bolnici u državi, u KBC-u Zagreb, onkološki pacijent proveo je noć na hodniku bolnice. Prespavao je u hodniku odvojen paravanom, piše RTL. 

– Bolesnik je dobio određenu vrstu terapije, određeni postupak mora se započeti u terminu i naš profesor rekao je da je za pacijenta vrlo bitno da se započne tog datuma – kazala je Ana Ljubas, glavna medicinska sestra KBC-a Zagreb.

Uz njega je na hodniku bio još jedan pacijent jer su sve sobe bile pune. U bolnici priznaju da povremeno nemaju drugog izbora.

– Razgovarala sam s gospodinom, ispričala sam se. On je shvatio – kazala je Ljubas.

Bolja situacija nije ni u KBC-u Split. Maša Zrnić fotografirala je, naime, ruku svoje 91-godišnje majke koja leži na splitskoj neurologiji nakon moždanog udara, a vezana je remenjem. 

– U početku je to bilo relativno prihvatljivo jer bi je vezali gazom i relativno labavo. Ali ovaj vikend su je vezali kaišima koji su dostojni Hannibala Lectera – rekla je Zrnić. 

– Razumijem preventive mjere što se tiče sprečavanja da iščupa sondu, ali ove lezije koje su joj napravili remeni – to je zbilja za svaku osudu – kaže Zrnić. 

Udruga za promicanje prava pacijenata upoznata je s oba slučaja.

– Vrlo ružna slika hrvatskog zdravstva gdje se narušava dostojanstvo pacijenta. Nije prvi put da se ovo događa, dobivamo slike iz raznih hrvatskih bolnica konstantno o tim neljudskim uvjetima i o tome na koji način se pacijenti liječe – kazala je Jasna Karačić, predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata.

Ključne riječi

Komentara 2

IL
ilustrator
13:44 14.06.2022.

podnesen je zahtjev za razrješenje ministra, pa se malo "proizvodi" ne bi li se ojačali argumenti kekinice i družine.

AG
agava
12:00 15.06.2022.

Ne samo da se narušavaju ljudska prava, nego što su bolnice prljave, a onda se pitamo zašto pacijenti umiru od bolničkih infekcija. Kupaonice su katastrofa, kade i slavine uništene solnom kiselinom, a sa zida padaju pločice, WC daske u raspadnom stanju. Srednji vijek.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije