Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vlada ipak popušta i poziva na pregovore o Zakonu o radu

Ne radu na crno Uskoro novi broj za prijave svih koji zapošljavaju na crno, svaka će se provjeravati
03. veljače 2014. u 22:35 39 komentara 5456 prikaza
Mirando Mrsić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Najavu godine borbe protiv rada na crno ministar rada Mirando Mrsić iskoristio je da bi pružio ruku pomirenja sindikatima. – Fleksibilniji radni uvjeti ne smiju biti podloga za kršenje prava radnika – rekao je i obećao da će pooštriti kazne za poslodavce koji zapošljavaju na crno.

– Između dva saborska čitanja sjest ćemo sa socijalnim partnerima za stol i pregovarati o promjenama Zakona o radu – kazao je Mrsić. Prijedlog Vlade bit će da se novčane kazne za poslodavce povećaju sa 60 do 100 tisuća kuna, a osim za rad bez prijave na socijalna osiguranja, kazne će se ispisivati i za druge situacije u crnoj zoni kao što su isplata dijela plaće ispod stola, nepoštivanje radnog vremena i slično.

Do Vladina poziva na nastavak pregovora došlo je nakon što su sindikati zaprijetili općim štrajkom jer su im sporna dva elementa u predloženom zakonu: produljenje radnog tjedna do 60 sati i fleksibilniji uvjeti rada za unajmljene radnika. Ministar u razgovoru s novinarima nije spominjao te otvorene teme s radničkim predstavnicima već je uopćeno kazao da “rad na crno šteti radnicima, poslodavcima i društvu u cjelini”. Do sredine mjeseca otvorit će se i novi telefonski broj samo za prijave građana po kojima će postupati inspektori rada koji su od početka godine pod nadležnošću resornog ministra.

Ne slušaju nas

– Na pregovore ćemo se odazvati, a naši stavovi su javno poznati, oni su argumentirani i prepoznatljivi, dok za razliku od toga ministar i poslodavci nisu imali jasne argumente. Vidjet ćemo jesu li spremni razgovarati na razini argumenata ili sile na temelju broja ruku u Saboru. Ako idu s pozicije sile, onda nam ne preostaje ništa drugo nego uzvratiti istom mjerom, i to ne samo vezano uz mogući opći štrajk nego i uz neke druge mjere koje ćemo nastaviti dotad da bismo jednostavno kaznili ovu vlast za ovakvo ponašanje prema radnicima – kazao je sindikalist Krešimir Sever i dodao da su sindikati izašli iz dijaloga koji nije imao nikakva smisla jer se vrlo jasno pokazivalo da ovo što se gura u pregovorima već unaprijed ima gotova rješenja i da se zapravo ne slušaju sindikalni argumenti.

Šef Laburista Dragutin Lesar sumnja u iskrenost ministrove ruke pomirenja. – Da je postojala iskrena namjera ministra da moguće sporove oko ovog zakona razriješi, on bi to učinio prije upućivanja ZOR-a u saborsku proceduru. Tim upućivanjem u Sabor vrši se dodatni pritisak na sindikate, smanjuje im se manevarski prostor, što je krajnji bezobrazluk jednog ministra iz redova socijaldemokrata – zaključuje Lesar.

U siječnju su inspektori podnijeli 23 optužna prijedloga zbog sumnje u počinjenje 44 prekršaja te donijeli dva rješenja o privremenoj zabrani rada zbog rada na crno.

>> 'Inspektori rada će ići u tajne nadzore, poduzeća neće znati kada dolaze'

 

Inspekcijski nadzor u siječnju: 23 optužna prijedloga

U razdoblju od 1. do 28. siječnja 2014. godine inspektori rada obavili su ili započeli s obavljanjem 723 inspekcijska nadzora, od čega 369 u području radnih odnosa te 354 u području zaštite na radu.

U navedenim inspekcijskim nadzorima u području radnih odnosa, na temelju do sada utvrđenog činjeničnog stanja u tim nadzorima, inspektori rada su protiv poslodavaca podnijeli 23 optužna prijedloga, zbog osnovane sumnje u počinjenje 44 prekršaja, te donijeli 2 rješenja o privremenoj zabrani obavljanja djelatnosti zbog utvrđenog „rada na crno“ i 3 rješenja odnosno odobrenja za naplatno sudjelovanje osoba mlađih od 15 godina u snimanju filmova, promidžbenim i sličnim aktivnostima.

U nadzorima inspektora rada u području zaštite na radu, na temelju do sada utvrđenih činjenica u obavljenim nadzorima, inspektori rada donijeli 31 rješenje o otklanjanju 61 različite nezakonitosti, donijeli 32 rješenja o 41 zabrani nezakonitog postupanja i podnijeli 23 optužna prijedloga zbog počinjenja 29 prekršaja.

iz školskih dana
Možete li prepoznati koji se poznati Hrvat nalazi na fotografiji iz 1978.?
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
  • Tvrdy:

    A kako će riješiti rad na sivo? Radnik prijavljen na pola plaće, ostatak na ruke. A potpuno neprijavljene radnike bi se dalo riješiti jednim potezom - ukinuti minimalnu plaću pa neka se poslodavac i radnik dogovore bez uplitanja države. Minimalac ... prikaži još!malac ne koristi nezaposlenima i slabo plaćenima već samo onima zaposlenima sa srednjim plaćama i pod zaštitom sindikata.

  • MrkiMedo:

    Otkrili samo tri radnika bez prijave? Mo's mislit koje koristi od svega toga. Samo " Mrsiceva i SDP-ova propaganda tzv. "uvodjenja reda".

  • denis12345:

    Zašto se država bavi otklanjenjem posljedice, a ne uzroka? Ljudi rade na crno jer su porezi i doprinosi na plaće previsoki. Ali i "tržište" rada na crno je u velikom padu, pa velike nade koje polaže Mrsić u smanjenje broja ... prikaži još! nezaposlenih suzbijanjem rada na crno se neće obistiniti. Sve što će uspjeti je da će ponekog jadnika ostaviti bez ikakvog prihoda.