Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKI SUD

Mrkšić niječe krivnju za zločine u Vukovaru

17.05.2002.
u 00:00

DEN HAAG - Bivši zapovjednik JNA za vukovarsko područje umirovljeni general potpukovnik Mile Mrkšić izjavio je jučer pred Haaškim sudom da se ne osjeća krivim za pokolj branitelja i civila odvedenih iz vukovarske bolnice prije 11 godina.

"Nisam kriv", bezizražajno je odgovarao Mrkšić, na svaku od šest točaka optužnice koja ga tereti, zajedno s drugom dvojicom zapovjednika JNA Veselinom Šljivančaninom i Miroslavom Radićem, za zločine protiv čovječnosti, povrede ratnog prava i običaja te teške povrede Ženevskih konvencija počinjene zlostavljanjem zatočenika i pokoljem 200 vukovarskih branitelja i civila na Ovčari.

Glavnu odgovornost za napad i zauzimanje Vukovara imala je 1. gardijska motorizirana brigada, koja je bila ključan sastavni dio Operativne grupe Jug JNA, piše u optužnici. Tom je jedinicom tada zapovijedao pukovnik Mile Mrkšić, a njemu podređeni bili su major Veselin Šljivančanin i Miroslav Radić. Sud od Beograda očekuje da i njih dvojicu što prije izruči.

Mile Mrkšić, rođen 1947. godine, na sjednici suda kazao je da je njegovo zdravstveno stanje nakon dviju operacija srca "ugroženo". Njegov je beogradski odvjetnik Miroslav Vasić najavio pak da će već u ponedjeljak podnijeti zahtjev za privremeno puštanje na slobodu jer je njegov branjenik, umjesto odlaska na postoperacijsku rehabilitaciju, odlučio dobrovoljno se predati i otići u Haag.

Glavna haaška tužiteljica Carla del Ponte, koja je bila prisutna za Mrkšićeva očitovanja o optužnici, kazala je da će tužiteljstvo svoje stajalište o zahtjevu za privremeno puštanje na slobodu iznijeti nakon što se obave liječnički pregledi. Sud je dosad u nekim slučajevima težim bolesnicima odobrio privremeni odlazak na slobodu.

Bivši vođa pobunjenih hrvatskih Srba Milan Martić, optužen za raketiranje Zagreba u 1995., koji se u srijedu predao Haaškom sudu zajedno s Mrkšićem, o svojoj će se krivnji očitovati, kako se očekuje, u utorak. Nakon toga protiv njega će biti proširena optužnica na druge zločine počinjene za rata u Hrvatskoj. (H)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije