Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mrčela: U slučaju 'Daruvarac' treba voditi više računa i o pravima druge strane

Nije lako raditi ako o predmetu koji vodite svaki dan pročitate pet članaka. To nije jednostavno, sudac se od toga treba odmaknuti i ne smije na to obraćati pozornost. Naši suci su za to sposobni, ali to nije lako, dodao je
17. veljače 2019. u 16:42 20 komentara 2056 prikaza
Foto: HRT
Pogledajte galeriju 1/2

Marin Mrčela sudac je Vrhovnog suda i danas je gostovao u emisiji Nedjeljom u 2 urednika i voditelja Aleksandra Stankovića. Za Mrčelu kažu da je ozbiljan sudac, on kaže da dojam često vara i da je to dojam iz sudnice, s rasprave. 

Zoran Erceg Sloboda govora i represija Zašto sud štiti Tuđmana sad kad ga nije za života

Osvrnuo se na slučaj "Daruvarac" i medijsko izvještavanje o tome, kazao je da treba voditi više računa i o pravima druge strane u postupku. Svjestan je da je javnost osjetljiva, ali postoje i dvije strane i tu treba postići ravnotežu koja bi olakšala rad svima. 

- Nije lako raditi ako o predmetu koji vodite svaki dan pročitate pet članaka. To nije jednostavno, sudac se od toga treba odmaknuti i ne smije na to obraćati pozornost. Naši suci su za to sposobni, ali to nije lako - dodao je Mrčela.

Na pitanje treba li donositi novi zakon o govoru mržnje, kazao je da treba raditi razliku između onoga što se objavljuje na portalima i onoga što se objavljuje na društvenim mrežama. Smatra da je veći problem prekršaji koji su razbacani po raznim zakonima. Čini mu se da treba podići društvenu svijest jer mnogi komentari su posljedica nepristojnosti, neznanja, neobrazovanosti. 

Kaže da treba postojati neka regulacija za neprimjerene ili uvredljive istupe. Govorio je o govoru mržnje na društvenim mjerama, rekao je da nakladnik o tome treba voditi računa. Smatra da policija treba reagirati ako postoji osnovana sumnja da bi kazneno djelo moglo biti učinjeno.

Udruga Franak Ponovno traže od Vrhovnog suda hitne odluke o kreditima u švicarcima

Komentirao je dugotrajnost sudskih postupaka rekavši da se posljednjih osam godina za redom smanjuju i postupci su sve kraći - sada traju 132 dana. Dodao je da se trenutno rješava 1 800 000 predmeta. 

- Neki predmeti se i dalje ne rješavaju kako bi trebali i mediji na njih paze - naglasio je. 

Što se tiče velikih procesa (Sanader, Lovrić Merzel, Vidošević, Bandić...), predmeti se vuku po 10 godina i nema pravomoćne presude, kaže da to nije dobro za nikoga osim za okrivljeno i treba poboljšati način rada, a i zakonodavni okvir. 

Smatra da se u medijima stalno pojavljuju isti predmeti, njih 20-ak od kojih je pola nepravomoćno, ali se ne govori o osudama kojih je bilo, za primjer je naveo bivše ministre, gradonačelnike. 

>> Pogledajte video: Glasnogovornik suda Denis Klarendić o Daruvarčevoj presudi

Dario Almesberger
Stručnjak za obnovu otkrio koja bi zagrebačka bolnica izdržala jači potres: Sve druge bi se srušile
Boris Miletić
INTERVJU
„Čovjek koji prestane biti čovjek, izgubio je smisao“
  • zlatko.kustosjanac:

    Ja mislim da je on jako neozbiljan sudac.Tražiti da se suce izostavi od imovinske kartice,odnosno porijekla imovine,ne djeluje da je kod njih sve čisto.Zašto bi oni bili iznad Zakona?

  • spica:

    stvarno neznam sto čovjek treba reći na to a da ga ne uvrijedi. naše pravosuđe je dno dna jer provode briselske zakone koje štete hrvatskoj i nijedna zemlja ih ne provodi osim nas jer ljudi poštuju svoju zemlju i žele ... prikaži još! joj sve najbolje a ovi naši nemam rijeci

  • korektor1619:

    Troprsti četnik nije zadovoljan stavovima Mrčele, Tko mu je nametnuo gosta koji nije iz njegove četničke, jugosrpske kolekcije koje već gledamo 18 godina, a četnik za to prima premijersku plaću i još se osjeća ugroženim