Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Stanke u Saboru

Mrak-Taritaš: 'Uvijek govorimo o posljedicama, ali moramo misliti na to kako da ih bude što manje'

Zagreb: Drugi dan 5. sjednice zastupnici Hrvatskog sabora ponovno su počeli stankama
Foto: Robert Anić/PIXSELL
21.09.2017.
u 10:52

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida tako je upozorio da je ove godine do početka rujna prijavljeno više od 2,3 milijardi kuna štete od elementarnih nepogoda, a tu nisu ubrojene ni štete od poplava u Zadru

Poplave u Karlovačkoj županiji i klimatske promjene motivirali su saborske zastupnike da radni dan započnu stankama nakon kojih su poručili da država mora početi ozbiljne promišljati kako preventivom ublažiti posljedice vremenskih promjena u Hrvatskoj.

Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida tako je upozorio da je ove godine do početka rujna prijavljeno više od 2,3 milijardi kuna štete od elementarnih nepogoda, a tu nisu ubrojene ni štete od poplava u Zadru, ni posljednje u Karlovačkoj županiji. S druge strane, kaže da je cijele 2007. godine bilo prijavljeno ukupno 1,3 milijarde kuna štete, a za razdoblje od 2013. do 2016. godine ukupno 3,55 milijardi kuna.

– Vidimo kakav je trend i jasno je da planiranih 20 milijuna kuna na naknadu štete u ovoj godini nije dovoljno. Treba nam strategija o prilagodbi klimatskim promjenama i akcijski plan u kojem bi trebalo, koliko je to moguće, predvidjeti sve mjere kako bi se preduhitrile vremenske nepogode. Treba znati kako će klimatske promjene utjecati na pojedine dijelove Hrvatske – kaže Sinčić te dodaje da su klimatske promjene nezaustavljiv proces te, kad bi se sad prekinule emisije stakleničkih plinova koje utječu na te promjene, i dalje bi trebala desetljeća da se klima stabilizira. Prirodnih katastrofa bit će sve više i zato, naglašava, treba osiguravati više novca za naknade šteta. Zaključuje kako građanima iz karlovačkog područja još nisu isplaćene naknade za štetu ni od prošle godine.

SDP-ov Damir Mateljan dodaje kako prve procjene govore o tome kako je poplava na tom području nanijela više od 30 milijuna kuna štete, pa poziva karlovačkog župana da što prije proglasi elementarnu nepogodu kako bi stanovnici tog područja imali pravni okvir da naplate barem dio nastale štete.

– Pozivam i Vladu i Hrvatske vode da učine nešto i to odmah, neka grade učinkovit sustav obrane od poplava za Karlovačko područje, posebice za Karlovac i Ogulin – poručio je Mateljan, a HDZ-ova Marija Jelkovac kaže kako je Vlada itekako svjesna problema s poplavama u Karlovačkoj županiji, što je, tvrdi, dokazao i odlazak premijera u Ogulin za vrijeme poplave.

– Vlada o tome samo ne razmišlja, kako je kolega rekao, na projektu se radi nekoliko godina i treba osigurati velika sredstva za njegovu realizaciju, ali vjerujem da će Vlada napraviti sve da se to što prije riješi – rekla je.

Anka Mrak Taritaš iz GLAS-a kaže da klimatske promjene treba gledati i globalno i lokalno. Iako je američki predsjednik Donald Trump rekao da nema klimatskih promjena, priroda je, kaže ona, odmah na okrutan način dokazala da ih ima – uraganom Irma.

– Hrvatska je mala, ne može mnogo utjecati na uzroke, ali imamo posljedice koje se očituju u poplavama, sušama i posljedicama svega toga. Uvijek govorimo o posljedicama, ali moramo misliti kako da ih bude što manje. Treba kontinuirano održavati poljoprivredne površine, prirodne kanale, procjepe u šumama, ali i graditi infrastrukturu – zaključila je Mrak Taritaš.

Komentara 18

GU
Gustirna
11:44 21.09.2017.

Koliko dugo nismo vidjeli ovu kriminalku na vasem portalu...dva dana...od svih gore spomenutih zastupnika sucajno ste stavili sliku svoje anke..

Avatar Le-Freak
Le-Freak
12:52 21.09.2017.

Dobar doprinos spasavanja klime bi bilo manje zderanja drugarice Mrak Sataras.

LI
Lisnjak
14:43 21.09.2017.

Mrak je za sto manje posljedica. Vjerovatno misli na svoje posljedice, kojetr teba pobrisat. Bar jednu, onu iz Gunje, s kojom se solidno namirila tako da konacno moze imat cist racun i miran san.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije