Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
paket 'Ravno do ravnopravnosti'

Možemo: Usvajanje djece i umjetna oplodnja pravo su istospolnih zajednica

Zagreb: Možemo o punoj jednakosti LGBTIQ osoba
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
17.05.2023.
u 16:24

Iz Možemo traže dodatnu zaštitu transrodnih osoba koje su, kažu, pod posebnim pritiskom radikalnih grupa, a na način da im se odgovarajuća zdravstvena skrb osigura na teret javnog zdravstva

"Ravno do ravnopravnosti" paket je 13 zakonodavnih inicijativa za unapređenje prava LGBTIQ osoba koje je saborski klub Možemo predstavio danas na konferenciji za medije povodom Međunarodnog dana borbe protiv homofobije, bifobije i transfobije. Traže puno priznavanje istospolnih zajednica kao obiteljskih zajednica s neometanim pravom na udomiteljstvo, na usvajanje djece, na medicinski pomognutu oplodnju te da se formalno u dokumentima prepoznaju gay roditelji. Prema riječima saborske zastupnice Možemo Ivane Kekin unatoč tomu što je Ustavni sud kazao da su životni partneri i neformalni životni partneri po svim svojim pravima izjednačeni s bračnim i izvanbračnim drugovima, centri za socijalnu skrb se pozivaju na Obiteljski zakon, gdje istospolnim parovima nije eksplicitno naznačeno pravo na posvajanje, i tako ih diskriminiraju, unatoč Ustavnom sudu.

- Ista je stvar i s potpomognutom oplodnjom, pričamo o demografskoj krizi u državi, a imamo izrazito rigidan zakon koji ženama izvan heteroseksualne zajednice ne dopušta potpomognutu oplodnju, ni ako su single ni ako su u lezbijskoj vezi. One onda odlaze u druge zemlje, poput Makedonije, kako bi se ostvarile kao roditelji - kazala je Kekin.

VEZANI ČLANCI:

Iz Možemo traže i dodatnu zaštitu transrodnih osoba koje su, kažu, pod posebnim pritiskom radikalnih grupa, a na način da im se odgovarajuća zdravstvena skrb osigura na teret javnog zdravstva. U Možemo naglašavaju kako medicinska struka jasno definira standarde skrbi za transrodne osobe, a znanstveni dokazi nedvojbeno ukazuju da prilagodba spola kod transrodnih osoba značajno smanjuje stopu psihičkih smetnji i stopu suicida. Stoga je važno, drže, povećati dostupnosti medicinske skrbi za ovu ranjivu populaciju u skladu s međunarodnim stručnim smjernicama.

Traže i zaštitu maloljetnih LGBTIQ osoba kojima treba osigurati podršku u slučaju da su izbačeni iz obiteljskog doma, u obliku privremenog uzdržavanja, a inzistiraju i na intervenciji u Kazneni zakon odnosno traže da se zakonski zabrani konverzijska terapija, znanstveno neutemeljene prisile mladih i odraslih LGBTIQ osoba da mijenjaju svoju seksualnu orijentaciju. Isto tako žrtvama zločina iz mržnje, drže u Možemo, treba omogućiti besplatnu pravnu pomoć. U Možemo traže i usvajanje sveobuhvatnog Nacionalnog plana borbe protiv homofobije koji će se fokusirati na homofobiju u obrazovanju, zdravlju, radu, kulturi, sportu i drugim segmentima javnog, poslovnog i privatnog života, kako bi se uklonili nedostaci u provedbi postojećih zakona. 

VIDEO Milanović: "Od kud će to država plaćati doprinos za mirovinsko, od doprinosa za crkvu?"

Komentara 28

Avatar gorilla_glue
gorilla_glue
17:59 17.05.2023.

promjena spola? besplatno. pobacaj? besplatno. tampon? besplatno. umjetna oplodnja? besplatno. lijepo li je ljevicar biti, nedodzija na kub. salu na stranu. zapamtite ove rijeci. uskoro ce drugarka kekin traziti da oskudno obucene transrodne osobe drze predavanja djeci u vrticu. to ce drugarka kekin takodjer nazvati ‘pravom’ koje, naravno, zasluzuje ne samo zastitu drzave nego i drzavnu strategiju. tko ce biti protiv, znate sprancu vec unaprijed.

Avatar Stradun
Stradun
17:49 17.05.2023.

Djeca se posvajaju, a ne usvajaju. A kao drugo, prirodno za djecu je odrastanje uz mamu i tatu .

Avatar Asterix
Asterix
17:46 17.05.2023.

Tko je odredio to pravo, istospolne zajednice same za sebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije