Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKA POMAŽE

Možemo li prekopirati najefikasniji porezni sustav

Wolfgang Schäuble
Foto: Wiktor Dabkowski/DPA/PIXSELL
05.07.2014.
u 15:36

U Njemačkoj se poduzetnici ne boje Porezne inspekcije jer vam daje šansu da pogrešku ispravite, dok kod nas nije tako. Ondje se porezni zakoni ne mijenjaju, što daje sigurnost ulagačima

Ministar financija Boris Lalovac susreo se sa svojim njemačkim kolegom Wolfgangom Schäubleom u Berlinu kako bi mu pomogao u reformi porezne uprave u Hrvatskoj. Ministar Lalovac po povratku u Zagreb rekao nam je da je sastanak bio odličan i da su Njemačka i EK spremne pomoći u preporukama.

Pita li se poduzetnike koji imaju iskustva s njemačkim i hrvatskim poreznicima, prvo kažu da je razlika u nastupu porezne kontrole i stalnim promjenama poreznih zakona kojih tamo nema, a kod nas se neprestano događaju.

Svježi je primjer od Ustavnog suda drugi put srušen dio Zakona o oporezivanju dohotka koji se odnosi na retroaktivno oporezivanje dividende i udjela u dobiti. Retroaktivno donošenje zakona, posebno onih koji se odnose na porez, u Njemačkoj je nemoguće, kažu nam tamošnji poduzetnici. Nadalje, priča nam Saša Matijaš, vlasnik tvrtke Textum, koji posluje i u Njemačkoj, ondje porezna kontrola dolazi uz najavu, i to svake dvije godine kako bi provjerila knjiženje i dala nalog i rok za preknjiženje pogreške.

– Griješiti u Njemačkoj smijete do kraja života, ali ne smijete ponavljati pogreške – kaže.

Poduzetnici i investitori ondje imaju apsolutno povjerenje u institucije, što kod nas nije slučaj, zaključuje se iz priča poduzetnika koji su potraživali porez, a zatim im je Porezna kontrola pronalazila grešku, ili pak investitora koji ne žele ulagati jer ne znaju kakav će porez biti sljedeće godine ili hoće li se neki uvesti retroaktivno. Jedan njemački porezni stručnjak kaže da imamo neobičan pravilnik o PDV-u koji ograničava odbitak pretporeza na kupnju automobila ili reprezentaciju.

Zatim, prema zakonu o PDV-u kod nas, poduzetnik koji ne može naplatiti dug ima pravo na povrat poreza samo ako dužnik to pismeno prizna, dok se u Njemačkoj to rješava bez ikakvog priznanja, odnosno ako se ogluši triput, utjerivanje duga preuzima Porezna uprava. Njemački porezni sustav nije bez razloga najefikasniji na svijetu. Postoji više od 25 raznih poreza, ali samo četiri od njih donose u proračun više od 80% poreznih prihoda.

>> Lalovac od Njemačke 
traži hitnu pomoć
 za Poreznu upravu

>> Posjet Ateni: Schäuble simbol svega lošega što se dogodilo

Komentara 12

L0
luena 01
15:50 05.07.2014.

Sta vrijedi da je Lalovac isao u njemacku kod "kolege " kad nasi nece znati provest u djelo... Mi ce mo opet kako su radili godinama... U njemackoj mozes ostat duzan tako reci svakom ali drzavi ne smjes i ne mozes ostat duzan porez,kod nas su vecinom gledali da drzavi ne plate na kraju im drzava oprosti dug... Blazeni Balkan tog imas samo kod nas.... zato nam i je kako je dno dna...dalje ne ide...

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
15:57 05.07.2014.

...mi želimo da na linić zablokira za 100 kn poreznog duga...

SA
santos008
16:59 05.07.2014.

Sta na to kazu Josipovicevi i Pusickini prijatelji iz Londona,mozda se oni ne slazu,a tko zna sta misli i Nikolic

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije