Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Može li se i s liberalnim stavom o abortusu biti konzervativac

Stavovi Kolinde Grabar-Kitarović puno su bliži europskim, mekšim konzervativcima koje personificira Angela Merkel
14. ožujka 2015. u 19:18 54 komentara 1917 prikaza
Kolinda Grabar Kitarović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dok je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović slavodobitno uživala u društvu moćne obitelji Clinton u New Yorku, nije ni slutila da joj se kod kuće sprema žestoka kritika. Jezikovu juhu dobila je od onih od kojih se najmanje nadala. Jedan od čelnika novih konzervativaca Vice Batarelo zamjerio je predsjednici što se družila s Clintonovima koji su, tvrdi, zagovornici “kulture smrti”.

– Bill i Hillary Clinton poznati su podupiratelji i promotori “kulture smrti”, to jest za pobačaj su, a protiv tradicionalnog braka i protiv drugih tradicionalnih vrednota – upozorio je Batarelo predsjednicu. Zatim je dodao kako bi razumio da ljevičarka Vesna Pusić ide na sastanak u zakladu Clinton. Pita se što konzervativna predsjednica radi u takvom društvu koje ne podupire tradicionalnu definiciju braka, važnost majčinstva i ne štiti prava nerođene djece.

Zatvaranje očiju

– Iskreno sam šokiran što su ljudi spremni zatvoriti oči pred pobačajem radi “većih” ciljeva. To smrdi na makijavelizam. S druge strane, kao hrvatski građanin, ali i kao katolik, ne pada mi na pamet da se povučem u neki geto i govorim da je svijet loš i da mi nemamo što tu raditi – ustvrdio je Batarelo, čije riječi imaju dodatnu težinu jer on nije samo šef konzervativne udruge Vigilare nego i predstojnik Ureda za pastoral obitelji Zagrebačke nadbiskupije. Službena Crkva nije se oglašavala o tom “sukobu na konzervativnoj sceni”, ali se zato javio poznati teolog iz Rijeke Josip Grbac, koji je stao na predsjedničinu stranu. – Kršćani nikada ne mogu opravdati pobačaj, ali predsjednica ima pravo na vlastito mišljenje i djelovanje. Ona mora plivati unutar visoke politike, i to unutar različitih struja, i zaista je pogrešno zbog toga je napadati. Osim toga, tko je Vice Batarelo? Rekao bih da nije teolog i stručnjak za tu problematiku i možda se ne treba baviti njegovim izjavama – izjavio je Grbac za Jutarnji list. U kritici popularne predsjednice Batarelo se ne može pohvaliti da je dobio preveliku podršku. Konzervativna scena uglavnom je prešutjela tu “svađu u obitelji”. Batarelo, pak, kaže kako se trebamo naviknuti na demokratsku kritiku. Ponavlja da u zastupanju temeljnih vrijednosti nema relativiziranja.

Dr. Slaven Letica nema razumijevanja za, kako je rekao, infantilnu kritiku Vice Batarela. – Koliko sam razumio, Batarelo misli da se naša predsjednica ne bi trebala sastajati s državnicima koji imaju različite vrijednosne i svjetonazorske stavove o – u konkretnom slučaju – pobačaju. Tom je izjavom pokazao da ne razumije abecedu državništva i diplomacije, a ni novi pristup predsjednice Republike u zastupanju hrvatskih nacionalnih interesa – ističe Letica, dodajući da je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović učinila lijepu gestu što je zahvalila bivšem predsjedniku SAD-a Billu Clintonu, koji je itekako zaslužan za zaustavljanje velikosrpske agresije i osvajačkih ratova u Hrvatskoj i BiH.

Bliža Angeli Merkel

Za razliku od Letice, konzervativni intelektualac dr. Tomislav Sunić smatra da je Batarelo bio načelno u pravu jer predsjednica Grabar-Kitarović po svom svjetonazoru ne spada u društvo Clintonovih. Za razliku od Europe, u kojoj je abortus praktično legaliziran u svim državama, on je u mnogim državama u SAD-u još kazneno djelo. Sunić kaže da ne bi trebalo biti razlike između Batarelova i predsjedničina konzervativizma, ali da postoje različite interpretacije. Stavovi predsjednice puno su bliži europskim, mekšim konzervativcima koje personificira Angela Merkel.

>>Vice Batarelo traži hitan sastanak s predsjednicom zbog 'lijevo-liberalne' zaklade Clinton

>>Vice Batarelo: Predsjednica nije božanstvo ni kraljica!

>>Zašto Batarelu ne paše Kolindin ‘moderni konzervativizam’

Tvrdi stavovi o abortusu, braku...

Vice Batarelo, Željka Markić i Marijana Petir zastupaju tvrde konzervativne vrijednosti kada je riječ o abortusu i definiciji braka

Umjereni svjetonazorski stavovi

Andrj Pelenković, Drago Prgomet i Kolinda Grabar-Kitarović predvode umjerene konzervativce, ne zastupaju tvrde stavove

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Avatar abakus
  abakus:

  "Može li se i s liberalnim stavom o abortusu biti konzervativac?" Ne. Ne može. Riječ je o oksimoronu. Za poštenog čovjeka, jasno. Za onoga nepoštenog, licemjera, sve je spojivo.

 • Avatar Meggi
  Meggi:

  ''Nitko ne može služiti dvojici gospodara. Ili će jednoga mrziti, a drugoga ljubiti; ili će uz jednoga prianjati, a drugoga prezirati... Vi se pravite pravedni pred ljudima, ali zna Bog srca vaša. Jer što je ljudima uzvišeno, odvratnost je pred ... prikaži još! Bogom." Lk 16,13.15

 • velikazmija:

  mene ti centri izgledaju kao maske interesne mene zanima čovijek bez obzira ko je jer dijete je anđeo i mnevino je .i mpostupajmo prema njemu pošteno a pošteno je dajmo mu da živi i pomognimo mu koliko možemo- i hrvatska ... prikaži još!ska u kojoj će živiti bolje a ne lošije ili nikako- eto takav sam-