Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Projekt Dijamant

Može li policija zaustaviti Pink Panthere: Jesam lopov, ali sam i gospodin

pink panther
27.01.2017.
u 06:58

Europol je predstavio projekt Dijamant koji treba stati na kraj kradljivcima skupocjenog nakita nakon što je Interpol svoj odjel ugasio 2016. godine

Kriminalci postaju sve inventivniji, koriste se tehnologijama tijekom sve drskijih pljački, a policije, istražujući te zločine, gotovo uvijek zaostaju barem korak. Zaključak je to Europola, koji je nedavno predstavio projekt pod nazivom “Projekt Dijamant počinje tamo gdje je Pink Panther prestao”.

Ujedinjene policije

Pokrenuti projekt trebao bi ujediniti europske, ali i svjetske policije u borbi protiv kradljivaca dijamanata, a kao što se iz naziva vidi, Europol je inspiraciju dobio od već pomalo legendarnih Pink Panthera. Što i ne začuđuje kada se zna da su Pink Pantheri, dobro organizirani kradljivci dijamanata, odgovorni za neke od najspektakularnijih pljački u Europi i Aziji. Prema podacima Europola i Interpola, od 1999. do 2015. počinili su 380 oružanih pljački u kojima su se domogli plijena vrijednog 334 milijuna eura. Usprkos tim impresivnim brojkama, brojne policije koje su istraživale Pink Panthere ne mogu se pohvaliti nekim velikim saznanjima o njima. U uspješnom lovu na lopove džentlmene, kako su im tepali mediji, nije pomoglo ni to što je Interpol 2007. osnovao policijski Pink Panther tim koji se specijalizirao za lov na lopove o kojima se zna samo da dolaze s područja zapadnog Balkana, odnosno s područja Srbije i Crne Gore. Interpolov tim ugašen je 2016., a sada bi ga trebao naslijediti Europolov projekt Dijamant koji bi se, osim lopovima sa zapadnog Balkana, bavio i onima koji dolaze s Baltika. Jesu li ti baltički kradljivci dijamanata uspješni kao i Pink Pantheri, još se ne zna, ali se zato zna da su Pink Pantheri stajali iza vrlo spektakularnih upada u najpoznatije draguljarnice u Londonu, Tokiju, Dubaiju...

Žrtva i veleposlanica

Njihova je žrtva 2013. bila i Ivana Perić, tada hrvatska veleposlanica u Crnoj Gori, kojoj su ukrali nakit, a jedan od počinitelja, Rajko Čaušević uhićen je desetak dana nakon krađe. U jednoj izjavi za medije objasnio je što su Pink Pantheri:

– Pink Pantheri su sistem. Stvorili smo sistem. Nikada nismo bili nasilni. Ja sam lopov, ali i gospodin. Mi uvijek imamo plan.

A plan je uvijek bio: za 40 do 60 sekundi upasti u poznatu i čuvanu draguljarnicu, ukrasti nakit vrijedan milijune eura, uz minimalnu ili nikakvu uporabu sile, te pobjeći pješice, na biciklu, skuteru ili gliseru...

>> Iza velike pljačke u Londonu stoji balkanska skupina Pink Panther?

Komentara 5

GO
golub
08:10 27.01.2017.

Problem nisu ovi sitnih kradljivci i gospoda nego velika gospoda kojima daš glas a on te pokrade kao SDP i HDZ sada sa MOST-om, a oni su samo njihove sluge. Kad pogledaš preko noći nestane sva narodna imovina, 13 tonaa zlata a sada opljaćkanim ovršavaju domove itd. a na takve kriminalce i novinari se ogluše.

AB
abcdefghij
07:33 27.01.2017.

Hrvatsku veleposlanicu sigurno nisu opljackali panteri. Oni udaraju tamo gdje su milioni.

MO
matK.O.
09:20 27.01.2017.

eee,ne mozes oboje...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije