Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Mostovci traže ocjenu ustavnosti Zakona o obnovi

Zahtjev za pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti jedini je logičan slijed događaja, kažu
29. siječnja 2021. u 08:40 4 komentara 305 prikaza
Zagreb: Konferencija za medije Marije Selak Raspudić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Očitovanje ustavnog stručnjaka već su tražili, a sad će mostovci Zakon o obnovi predati Ustavnom sudu. Zahtjev za pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti jedini je logičan slijed događaja, kažu nam, jer nejednako tretiranje stanovnika područja koje je potres pogodio lanjskog ožujka u donosu na one kojima je ta nepogoda uništila domove u prosincu nedopustivo je.

KUPLJENI TEK NAKON 21 DRAŽBE! 'Prosinečkom smo čuvali Rolex, ostavljali smo kožu prstiju na -30, radili i po 70 sati...'

– Prijedlog zakonskog okvira koji bi trebao definirati način i financiranje obnove Banovine pisan je isključivo za potrebe ostvarivanja dobrog predizbornog rezultata vladajuće opcije, što je najbolje vidljivo u promjenjivosti kriterija za stopostotno financiranje konstrukcijske obnove – kaže Marija Selak Raspudić, pa objašnjava da je u prvom prijedlogu zakona argument za financiranje bila nerazvijenost, odnosno potpomognutost određenog područja. Sisak taj kriterij nije zadovoljavao jer se tretira kao iznadprosječno razvijena jedinica lokalne samouprave. Pa ga se naknadno “ubacilo”.

– Kad su HDZ-ovci shvatili da je Sisak “izvisio”, a ondje je SDP jak, uputili su amandman koji poništava sve racionalno utemeljene kriterije kao što je slaba razvijenost određenog područja i kao jedini kriterij za stopostotnu obnovu uspostavlja se “proglašenje katastrofe”, što je očito diskrecijsko pravo i dobra volja velikog vođe – govori Selak Raspudić. Da se radi isključivo o onome što sam premijer Andrej Plenković zaključi, vidljivo je, kaže saborska zastupnica, i u činjenici da je katastrofa proglašena tek nakon medijskog pritiska, dok se na nju na područjima koja su jednako stradala u potresu u ožujku jednostavno zaboravilo.

VIDEO: Seizmolog Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa"


 

– Time se krše ustavne vrednote jednakosti i socijalne pravičnosti, u smislu jednakog tretiranja i financijske potpore stradalima od potresa koji su pretrpjeli jednaku štetu. Zar građani Hrvatske trebaju plaćati to što je Plenković previdio proglasiti katastrofu u ožujku ili što će je možda ponovo zaboraviti proglasiti na nekom području u budućnosti? – pita se naša sugovornica, pa ističe i da je potpuno jasno kako se zakon nije radio da bi trajao, već je on za jednokratnu upotrebu.

– Svi građani zaslužuju ravnopravan tretman u zakonu. Stoga, ako ćemo se voditi načelom socijalne osjetljivosti i ustavnim vrednotama, pravo na cjelovitu obnovu imaju svi građani lošijeg imovinskog stanja čiji su domovi stradali i u ožujku i u prosincu ove godine – kaže Selak Raspudić.

 

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
dr.sc. Mario Bagat
ISTRAŽILI SMO
Zašto je bitno da znate razlike između dopunskog i dodatnog osiguranja
  • priska.bresci:

    Ova sama nezna šta govori pravi se pametna ali nažalost ispada glupa kao i uvijek

  • iluustrator:

    pozitivna diskriminacija na djelu, cijenjena gospođo.

  • Deleted user:

    O, Mostu, zar nemate ništa jače.? Ovo streljivo kojim pucate su dječji plastični meci s oprugom. Vrlo brzo će se pokazati da su bračni par Raspudić tek prosječni filozofi.