Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žele da se izjednače prava

Mostovci traže ocjenu ustavnosti Zakona o obnovi

Zagreb: Konferencija za medije Marije Selak Raspudić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/2
29.01.2021.
u 08:40

Zahtjev za pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti jedini je logičan slijed događaja, kažu

Očitovanje ustavnog stručnjaka već su tražili, a sad će mostovci Zakon o obnovi predati Ustavnom sudu. Zahtjev za pokretanjem postupka za ocjenu ustavnosti jedini je logičan slijed događaja, kažu nam, jer nejednako tretiranje stanovnika područja koje je potres pogodio lanjskog ožujka u donosu na one kojima je ta nepogoda uništila domove u prosincu nedopustivo je.

– Prijedlog zakonskog okvira koji bi trebao definirati način i financiranje obnove Banovine pisan je isključivo za potrebe ostvarivanja dobrog predizbornog rezultata vladajuće opcije, što je najbolje vidljivo u promjenjivosti kriterija za stopostotno financiranje konstrukcijske obnove – kaže Marija Selak Raspudić, pa objašnjava da je u prvom prijedlogu zakona argument za financiranje bila nerazvijenost, odnosno potpomognutost određenog područja. Sisak taj kriterij nije zadovoljavao jer se tretira kao iznadprosječno razvijena jedinica lokalne samouprave. Pa ga se naknadno “ubacilo”.

– Kad su HDZ-ovci shvatili da je Sisak “izvisio”, a ondje je SDP jak, uputili su amandman koji poništava sve racionalno utemeljene kriterije kao što je slaba razvijenost određenog područja i kao jedini kriterij za stopostotnu obnovu uspostavlja se “proglašenje katastrofe”, što je očito diskrecijsko pravo i dobra volja velikog vođe – govori Selak Raspudić. Da se radi isključivo o onome što sam premijer Andrej Plenković zaključi, vidljivo je, kaže saborska zastupnica, i u činjenici da je katastrofa proglašena tek nakon medijskog pritiska, dok se na nju na područjima koja su jednako stradala u potresu u ožujku jednostavno zaboravilo.

VIDEO: Seizmolog Kuk: "Nije dobro plašiti javnost. Ne postoje znanstveni temelji za predviđanje potresa"


 

– Time se krše ustavne vrednote jednakosti i socijalne pravičnosti, u smislu jednakog tretiranja i financijske potpore stradalima od potresa koji su pretrpjeli jednaku štetu. Zar građani Hrvatske trebaju plaćati to što je Plenković previdio proglasiti katastrofu u ožujku ili što će je možda ponovo zaboraviti proglasiti na nekom području u budućnosti? – pita se naša sugovornica, pa ističe i da je potpuno jasno kako se zakon nije radio da bi trajao, već je on za jednokratnu upotrebu.

– Svi građani zaslužuju ravnopravan tretman u zakonu. Stoga, ako ćemo se voditi načelom socijalne osjetljivosti i ustavnim vrednotama, pravo na cjelovitu obnovu imaju svi građani lošijeg imovinskog stanja čiji su domovi stradali i u ožujku i u prosincu ove godine – kaže Selak Raspudić.

 

Komentara 4

PB
priska.bresci
18:16 30.01.2021.

Ova sama nezna šta govori pravi se pametna ali nažalost ispada glupa kao i uvijek

IL
ilustrator
10:00 29.01.2021.

pozitivna diskriminacija na djelu, cijenjena gospođo.

DU
Deleted user
09:05 29.01.2021.

O, Mostu, zar nemate ništa jače.? Ovo streljivo kojim pucate su dječji plastični meci s oprugom. Vrlo brzo će se pokazati da su bračni par Raspudić tek prosječni filozofi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije