Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Mostar: Kriterij za zaposlenje - Bošnjak!

14.09.2005.
u 18:10

MOSTAR - "Zapošljavamo Bošnjake u gradskoj upravi Mostara" najvjerojatnije će biti sadržaj natječaja koji će se sljedećih tjedana raspisati za popunu preostalih mjesta u administraciji grada na Neretvi. Potvrde li se najave kako će kroz natječaj Agencija za državnu službu ispravljati nacionalni nerazmjer zaposlenih u gradskoj upravi Mostara u korist Bošnjaka, tada definitivno treba tražiti ukidanje te agencije i poništavanje svih rješenja o postavljenju državnih službenika.

Agencija za državnu službu i državni službenik uvedeni su kao institut u toj državi ne bi li se profesionalnost postavila ispred političke ili pak nacionalne pripadnosti. U slučaju mostarske administracije događa se, međutim, posve obrnuto, jer se SDA oštro suprotstavila sadašnjem rješenju. Mostar je iznimka samo zato što je u sadašnjoj gradskoj administraciji zaposleno više kvalificiranih Hrvata. Istodobno Agenciju za državnu službu ne uznemiruje činjenica što je od devet ključnih pozicija u federalnom Ministarstvu prosvjete tek na jednome Hrvat, a sve ostalo su Bošnjaci.

Jednako je u gotovo svim federalnim institucijama. U Republici Srpskoj tek dvojica Hrvata su ministri, i to voljom SDS-ove većine. Zabrinjava i što o tome opasnome presedanu šuti vodeća stranka Hrvata - HDZ, ali i sve ostale hrvatske stranke. Njima kao da nije jasno da se politika vodi i u razdoblju izvan izborne kampanje. Mostar u popravljanju nacionalne zastupljenosti jednako kao niti u Statutu više ne smije biti iznimka. To zato jer na jednak način Hrvati moraju postati ravnopravni i u Varešu, Bugojnu, Kaknju, Travniku, Derventi i Banjoj Luci.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije