Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o arhivima

Most želi otvoriti arhive do izbora, a HDZ poslije

novi zakon o arhivu
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/5
09.04.2017.
u 08:00

Zakon se planira od 2008., a izradili ga za samo mjesec i pol. U kontekstu suočavanja s prošlošću želimo da se arhivi otvore uz punu skrb za dostojanstvo žrtava, rekla je ministrica kulture

Ministarstvo kulture jučer je otvorilo 30-dnevnu javnu raspravu o Nacrtu prijedloga novog zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Tek što je Mostov prijedlog izmjena istog zakona, bez konzultacija s partnerima u Vladi, s ciljem potpunog otvaranja arhiva bivše partije i države nastalih do 22. prosinca 1990., prošao prvo čitanje te dva dana nakon okruglog stola u organizaciji Mosta u Hrvatskom saboru gdje su prikupili mišljenja institucija koja su nužna da bi se taj prijedlog poslao u Hrvatski sabor na drugo čitanje.

Inače je prema normativnom planu Ministarstva kulture za ovu godinu bilo predviđeno da se javna rasprava o novom zakonu otvori u trećem tromjesečju, ali politički procesi i pritisak Mosta očito ih je požurio pa bi po iznesenim procjenama novi zakon mogao biti usvojen nakon ljetne stanke.

HDZ je za Mostov prijedlog, kao i oporba na čelu sa SDP-om, našao niz zamjerki vezano za zaštitu osobnih podataka osoba koje se spominju u arhivskim dokumentima, pa i osoba koje su bile žrtve komunističkog režima. Iako je i HDZ u prvom čitanju u Saboru podržao Mostov zakon, zatražili su da se s njegovim konačnim tekstom pričeka dok Vlada ne ponudi novo, cjelovito rješenje, koje su najavljivali do ljetne stanke u zasjedanju. Most je, međutim, odbio svaku mogućnost da donošenje zakona odgodi do poslije lokalnih izbora, računajući da su upravo izbori prava prigoda da se dobije podrška za takav zakon. Prijedlog koji će Ministarstvo kulture uputiti u javnu raspravu danas nisu htjeli komentirati jer ga, kažu, još nisu proučili.

Drugo čitanje prije izbora

– Kada usporedimo naš i prijedlog koji će biti u javnoj raspravi, u dijelu koji se tiče partijskih arhiva, odlučit ćemo kako ćemo se prema njemu postaviti. Ako je riječ o onom što se bilo najavljivalo, to bi nam bilo neprihvatljivo jer bi dovelo do zatvaranja, a ne otvaranja arhiva koje smatramo nužnim – rekao nam je Nikola Grmoja. I dalje tvrdi da će Most zakon u drugom čitanju u saborskoj proceduri uputiti prije lokalnih izbora, a dogodi li se to, HDZ će se naći pred teškim izborom – prihvatiti prijedlog partnera koji su unaprijed proglasili neprihvatljivim ili uoči lokalnih izbora biračima poslati poruku kako ne žele da se otvore arhivi.

– Ovim zakonom želimo postići da javna uprava cjelovito i kvalitetno dokumentira svoju djelatnost, da ta dokumentacija bude sačuvana i dostupna čim prije. Ujedno, u kontekstu suočavanja s prošlošću nedemokratskih društava želimo da se arhivi otvore, želimo postići da arhivsko gradivo iz tog razdoblja ima punu dostupnost uz punu skrb za dostojanstvo žrtava – rekla je ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek na konferenciji za medije u povodu otvaranja savjetovanja sa zainteresiranom javnošću o nacrtu prijedloga Zakona o arhivskom gradivu i arhivima. Ministrica je naglasila kako je aktualni zakon iz 1997. godine zastario i da se novi zakon planira još od 2008. godine.

Ključni su ciljevi novog zakona transformacija arhivske službe u suvremeni javni servis, osiguranje pune dostupnosti arhivskog gradiva i njegova korištenja te osiguranje zakonskog okvira za elektroničku dokumentaciju. Ministrica je rekla da su u izradi novog zakona sudjelovale stručne službe Ministarstva, Stručno povjerenstvo za izradu novog zakona, Hrvatsko arhivističko društvo i drugi stručnjaci.

Kako je sve to bilo ubrzano, govori i to što se Povjerenstvo za izradu novog zakona sastalo na prvoj sjednici 20. veljače, petnaestak dana nakon što je predsjednik Hrvatskog sabora i čelnik Mosta Božo Petrov, bez konzultacija s partnerom, najavio otvaranje Udbinih dosjea. Tad je prezentiran kritički osvrt Joze Ivanovića iz Hrvatskog državnog arhiva na aktualni zakon i ciljevi koje treba postići novim zakonom.

Zaključeno je da desetak nazočnih ravnatelja u sljedeća dva tjedna dostavi svoja očitovanja na prezentaciju i prijedloge rješenja. Druga je sjednica održana 30. ožujka i na njoj je članovima Povjerenstva dostavljen nacrt zakona koji je temeljem pristiglih materijala izradilo Ministarstvo kulture. Državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak kazao je tada da je namjera da se zakon “što prije” uputi u javnu raspravu kako bi se na prvom čitanju mogao naći u Hrvatskom saboru prije ljetne stanke.

Nakon rasprave dogovoreno je da svi primjedbe na nacrt pošalju e-poštom, a prije treće sjednice 5. travnja s jedinom točkom dnevnog reda: “usvajanje završnog teksta novog Zakona o arhivskom gradivu i arhivima”. Nakon kratke rasprave usuglašene su izmjene i Poljičak je nazočne izvijestio da će za dva dana nacrt biti na javnoj raspravi.

>>Grmoja o mišljenju Vlade: Malo sam iznenađen, Hasanbegović je rekao da je zakon kvalitetan

>>Korištenje arhiva treba nadzirati​

Komentara 15

AM
AMD------------------------
10:08 09.04.2017.

institucije su vam pune kadrova ili njihovih potomaka koji su prodane duse,da nekazem koji su isli preko leseva. zdravoga drustva sa takvima nema ! tko je omogucio agrokor ? pa ti povezani iz yugo sistema ,bili oni hdz,sdp ili taa cudna skupina pusic-cacic,diletanti sa galamom i prepotencijom udbasa.

ME
Meter
09:39 09.04.2017.

Jednom će se otvoriti i ovo razdoblje...

AM
AMD------------------------
09:12 09.04.2017.

gradili ste drustvo na necistoj proslosti-to je kuca sagradjena na pjesku ,trulih nedrzivih temelja,sve cete nas upropastiti sa daljnjim muljanjem.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije