Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reforma pravosuđa

Most: Sucima ocjene i 20 posto veće plaće

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
25.11.2017.
u 09:58

Maja Grubišin: Sudbena je vlast samostalna i neovisna, no organizacija treba biti besprijekorna mašinerija koja osigurava izvrsnost

Promjenama u ustrojstvu sudova Hrvatska bi dobila uređeniji i učinkovitiji sustav, veću specijalizaciju i mobilnost, uvjereni su u Mostu koji je jučer u Saboru predstavio izmjene Zakona o sudovima te Zakona o državnom sudbenom vijeću.

Oni, naime, predlažu da, kada je riječ o mreži sudova prvog stupnja, osnovni sudovi – sadašnji općinski i prekršajni sudovi, upravni i trgovački sudovi – ostaju isti. Županijski sudovi za teška kaznena djela u prvom stupnju te žalbeni sudovi preuzeli bi nadležnost županijskih sudova u drugom stupnju te Visokoga trgovačkog suda, Visokoga upravnog suda i Visokoga prekršajnog suda. Mostovci bi uveli i redovito ocjenjivanje sudaca i plaća sudaca jer smatraju nedopustivim da sudac ima plaću manju od činovnika u općini.

Sigurnosna provjera sudaca

– Hrvatsko pravosuđe boluje od sporosti, nestručnosti i sumnje u korupciju, što vodi do kroničnog pomanjkanja povjerenja. Mostov prijedlog reforme pravosuđa trebao bi dovesti do njegove transparentnosti, učinkovitosti i pravednosti – kaže čelnik Mosta Božo Petrov. Svoj paket izmjena pravosudnih zakona posljednjih je dana predstavio i HDZ koji najavljuje da će se početi objavljivati imovinske kartice sudaca, no u Mostu smatraju da je riječ samo o kozmetičkim izmjenama koje ne mogu popraviti loše stanje u resoru.

– S našim prijedlozima mi bismo prije svega uveli objektivno vrednovanje planova rada kandidata za predsjednike sudova, sigurnosnu provjeru (II-III stupanj) za sve suce i kandidate za suce u RH, prenosile bi se sjednice vijeća s kandidatima za suce te bi se uveo redoviti sustav ocjenjivanja rada sudaca. Uredili bismo pitanje javne objave imovinskih kartica sudaca po modelu za državne dužnosnike – objasnila je Maja Grubišin, Mostova bivša državna tajnica u Ministarstvu pravosuđa, koja je s njihovim bivšim ministrom Antom Šprljom radila na izmjenama ovih zakona. Naglašava da je bitno imati na umu kako je sudbena vlast samostalna i neovisna, no organizacija treba biti besprijekorna mašinerija koja osigurava izvrsnost, a ne manipulaciju.

Izbor šefa Vrhovnog suda

Most drži bitnim mijenjati način imenovanja predsjednika Vrhovnog suda, koji bi se, umjesto na prijedlog predsjednika države, prema njihovu prijedlogu birao samo iz redova sudaca tog suda, na što transparentniji način kako bi javno preispitivanje smanjilo opasnost od krivih odluka.

1/10

Izmjenama Zakona o državnom sudbenom vijeću koje odlučuje o izboru sudaca predlaže se da sudačka dužnost miruje kada je sudac predsjednik ili zamjenik DSV-a zbog veće učinkovitosti i transparentnosti u radu.

Mreža sudova prvog stupnja:

osnovni sudovi – sadašnji općinski i prekršajni sud; upravni i trgovački sudovi – ostaju isti; viši sudovi – sadašnji županijski sudovi, za teška kaznena djela u prvom stupnju; žalbeni sudovi – preuzeli bi nadležnost županijskih sudova u drugom stupnju te Visokoga trgovačkog suda, Visokoga upravnog suda i Visokoga prekršajnog suda. Žalbeni sudovi mogu biti žalbeni građanski ili žalbeni kazneni sudovi.

Plaće sudaca trebaju biti vezane uz ocjenjivanje i staž, a ne samo uz prelazak na viši sud. Predlaže se povećanje primanja za suce prvog stupnja za 15-20 posto, kao i sudskih savjetnika i ostalih službenika na sudu.

Sudačka vijeća predlaže se da budu ukinuta, a njihove ovlasti prenesene na Državno sudbeno vijeće.

Novi sustav sudskih savjetnika bio bi popraćen i platnim razredima ovisno o razini.

Pitanje sudskih savjetnika trebalo bi posebno regulirati novim zakonom – njihova prava, obveze i odgovornosti – te uskladiti često kontradiktorne nalaze i vještačenja.

Ključne riječi

Komentara 9

SA
savjest1234
10:34 25.11.2017.

Otkaze i zabranu prilaženju sudu doživotno !

SD
sdpesticid
11:21 25.11.2017.

rujan 2004 - studeni 2017 trajao je spor između joška i sportske kladionice. 13 godina a petrov predlaže veće plaće pravosuđu ? gdje su one silne presude poput ''rukovanja'', svježe nam ''sinkope''..

GU
General_U
11:19 25.11.2017.

javnobilježničku naknadu podić100%...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije