Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Petrov:

'Javna je tajna da se u Državnom sudbenom vijeću događa trgovina'

Božo Petrov
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
27.11.2017.
u 19:20

Pravosuđe je, kaže Petrov, osinje gnijezdo koje se Most usudio taknuti. I to je jedan od razloga sramotnog preslagivanja većine

Još dok su bili dio Vlade s HDZ-om, u Mostu su najavljivali reformu pravosuđa koje, kako kaže čelnik Mosta Božo Petrov, boluje od sporosti, nestručnosti i sumnje u korupciju.

Danas u javnu raspravu puštaju prijedloge izmjena dva zakona – o sudovima i Državnom sudbenom vijeću.

Tvrdite da pravosuđe treba kompletno mijenjati, vjerujete da bi se to moglo dogoditi ako vaši prijedlozi budu prihvaćeni?

Treba sve kompletno mijenjati jer se čini da pravde u Hrvatskoj više nema, a stup pravedne Hrvatske transparentan je, učinkovit i stručan pravosudni sustav. Most jesudjelovao u izvršnoj vlasti dva puta, ukupno nešto više od godinu dana. Preuzeli smo odgovornost i na ključne pozicije postavili stručnjake i ljude za koje smo znali da će htjeti napraviti nešto odvažno, kvalitetno i drukčije. Do sada smo gledali sitne političke izmjene prepune loših kompromisa i pogodovanja jednim ili drugim interesnim skupinama. Nakon što smo napustili Vladu, naši su nacrti zakona ostali u zraku, nedovršeni, ali spremni. Sada smo ih odlučili predstaviti. Ovaj reformski paket ono je što bi se dogodilo da je Most ostao u vlasti. Želimo pokazati da se može puno bolje ako postoje hrabrost i odlučnost.

Zašto vaš kolega Nikola Grmoja tvrdi da je DSV izvor korupcije i kako biste to promijenili?

Javna je tajna da se u Državnom sudbenom vijeću događa trgovina. Tamo sjede i profesionalni političari, saborski zastupnici, što su HDZ i SDP dogovorom “utefterili” u Ustav. A ono što je nedavno predložilo HDZ-ovo Ministarstvo pravosuđa još je i gore. Moramo prestati zatvarati oči. Sudnice i sudačke stolice nasljeđuju se s generacije na generaciju unutar iste obitelji. Baš zato treba nam potpuna rekonstrukcija pravosudnog sustava, a ne kozmetika. Mostovi prijedlozi idu u pravcu objektiviziranja i transparentnosti postupaka. Svi govorimo iste stvari, svi sve znaju, ali nitko se nije usudio napisati zakon i preslikati to u stvarnost. Nitko se nije usudio taknuti u osinje gnijezdo. Most jest.

Više ste puta kritizirali predsjednika Županijskog suda Ivana Turudića koji je vašu najavu reforme svojedobno nazvao lošom, nerealnom i megalomanskom.

Bojim se da nije važno što g. Turudić misli kada se zna da 75% građana misli da nam je pravosuđe loše, a 2/3 građana misle da je korumpirano. Zanimaju nas argumenti, a ne prazne bombastične izjave za naslovnice. Sigurni smo da će naše ideje podići prašinu, pogotovo kod manjeg broja privilegiranih pravosudnih dužnosnika koji odavno drmaju pravosudnim sustavom i kontroliraju ga. Posebno će biti nabrušeni na ideju o ocjenjivanju sudaca i javnom prijenosu razgovora s kandidatima za suce. Ali to je jedini put do pravedne Hrvatske, neka se bune slobodno, otvoreni smo za argumentiranu raspravu pa neka više padnu maske.

Pogledajte kako je Grmoja optužio Šeksa:

Danas idu u raspravu dva prijedloga zakona, najavljujete ih još?

Predstavili smo Zakon o sudovima i Državnom sudbenom vijeću, nakon ovoga dolaze Zakon o DORH-u i Zakon o Državnoodvjetničkom vijeću, Zakon o područjima i sjedištima sudova i državnih odvjetništava, Zakon o plaćama sudaca i državnih odvjetnika. U trećem ciklusu planiramo Zakon o Pravosudnoj akademiji i Zakon o sudskim vještacima. Dali smo si vremena, neki su zakoni pripremljeni, a neki trebaju doći na dnevni red.

I Vlada je najavila prijedloge izmjena, a vi kažete da ovi vaši prijedlozi stoje u ladicama Ministarstva. Jeste li se u doba zajedničke Vlade uspjeli usuglasiti o promjenama koje oni sada ne puštaju?

Na početku pregovora o sastavljanju vlasti izradili smo plan djelovanja u kojem smo iznijeli naše ideje i mjere o pravosuđu, tako da su od početka glavne smjernice bile artikulirane s partnerima. Svi naši nacrti bili su javni i dogovor je bio da ćemo tadašnjim partnerima dostaviti naše nacrte kada budu gotovi, a ne svaki dan pitati velikog brata ako je njemu ta i ta odredba prihvatljiva. Nismo prihvaćali cenzuru tada, zbog pokušaja cenzure oko Agrokora više ni nismo u Vladi, a nećemo pristati na nju ni sada. Došli smo napraviti nešto bez fige u džepu. Želimo sustav ocjenjivanja, transparentnosti pri imenovanju sudaca i predsjednika sudova, urediti drugostupanjsko sudovanje itd. Tadašnji ministar Šprlje i državna tajnica Grubišin razgovarali su u to vrijeme i s današnjim ministrom Bošnjakovićem koji tada nije davao signale da je ono što radimo nepoželjno. No, gledano iz današnje perspektive, izgleda da je upravo zbog toga cijeli Most postao nepoželjan. Pročitajte ove zakone, ovo je također razlog zbog kojeg je došlo do sramotnog preslagivanja.

U Saboru se vode bitke za istražno povjerenstvo o Agrokoru koje je sad ugašeno, kako vidite rasplet?

Tijekom vikenda izašle su zanimljive informacije o g. Šeksu, postaje očito da je to jedan od glavnih motiva gašenja povjerenstva. Previše toga i jedni i drugi imaju u svojim redovima. Vuku ogromne kofere iz prošlosti i zato je Hrvatska zapela na jednom mjestu. Zatvaraju arhive, ma koliko god pokušavali javnost uvjeriti u suprotno, zatvorili su i istražno. Jer ako ispliva istina, neće biti ni HDZ-a ni SDP-a kakve ih gledamo zadnjih 20 godina.

Kolega Grmoja danonoćno je istraživao i skupljao informacije, pitanja mu nisu bila ugodna, informacije koje je iznosio nisu bile poželjne i upravo je zato istražno doživjelo sudbinu zatvaranja. Usta nam ne mogu zatvoriti, govorit ćemo i dalje.

Komentara 31

GU
Gustirna
22:58 27.11.2017.

Znadu udbasi sa cuprije kako se to radi jugokomunisticko pravosudje....isto kao cuprijasi sa cvitanom i bajicem....dogovorili udbasi sa cuprije sa kramarkom da ce smjeniti bajica i cvitana... kad ono procurila njihova afera "grizli" u cuprijasi su pod hitno nasli zajednicki jezik sa dorhom i prevarli karamarka...

DU
Deleted user
22:08 27.11.2017.

Hrvatsko pravosuđe ne funkcionira.U tome nema tajne.Pravosuđe treba biti prvi stup reforme.To je vjerovatno jasno svima,pa i onima kojima to nije po volji.To treba biti prva i osnovna tema hrvatskog društva.

DR
Drekavac
20:13 27.11.2017.

petrov podigni kaznenu prijavu protiv trgovine dsv... i tako nemas pametnijeg posla... nemoj je podici protiv mene ...bojim se tvojih dokaza kojih si pun ka d...k vitamina....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije