Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most pokreće peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo

Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava, pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.
14. kolovoza 2019. u 11:37 4 komentara 352 prikaza
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja u srijedu je iz Rijeke, gdje je u srijedu ta stranka počela prikupljati potpise za peticiju da se voda Ustavom zaštiti kao temeljno ljudsko pravo, poručio kako svaki pojedinac u Hrvatskoj i dalje morati imati pravo na pitku i čistu vodu.

Kolinda Grabar-Kitarović Traže izvanrednu sjednicu Sabora Predsjednica odgovorila na zahtjev Mosta o opozivu ministra Kujundžića

Grmoja je najavio da će se potpisi prikupljati u cijeloj državi, "koliko god bude trebalo", kako bi se zaštitilo veliko hrvatsko vodno bogatstvo te opskrba vode osigurala putem javnih isporučitelja, u vremenu kada "na nacionalnom i međunarodnom planu korporacije nastoje privatizirati izvore vode".

 "Bitno je da svim građanima i našoj djeci u budućnosti osiguramo pristup vodi", istaknuo je. Napomenuo je da je Most još u lipnju pokrenuo inicijativu za ustavnu zaštitu vode kao ljudskog prava.

 "Sakupili smo potpise cjelokupne oporbe sa zahtjevom upućivanja ove izmjene Ustava u saborsku proceduru. Sad pokrećemo prikupljanje potpisa za peticiju građana i na Internetu, a nastojat ćemo deklaracijama kroz gradska i općinska vijeća učiniti pritisak na vladajuće da se voda zaštiti kao osnovno ljudsko pravo", rekao je Grmoja.

GRMOJA: 'Predsjednica nije imala hrabrosti udariti šakom o stol kao što je najavljivala'

Naveo je kako je i dio vladajućih zastupnika u Saboru pokazao interes da se provede slična inicijativa zaštite vode kao temeljnog ljudskog prava, pa realnom mogućnošću smatra da se to uvrsti i u Ustav.

 "Nismo išli na referendum jer ga vladajući mogu opstruirati, a peticija će biti svojevrstan pritisak na predsjednika Sabora i vladajuću većinu da se prijedlog uvrsti na dnevni red", zaključio je Grmoja.

usporedila
Ella Dvornik objavila koliko zarađuju YouTuberi u Hrvatskoj: 'Pa kažu da nađeš pravi posao'
PBZ CROATIA OSIGURANJE
NIKA ISTRAŽUJE
Jesu li uplate u obvezni mirovinski fond moja imovina?
  • Avatar maxist
    maxist:

    Tragično je da su si sve (silno "domoljubne" )vlade do sada ostavile mogućnost da unovće i vodu i zrak i šume. Normalno da bi ovakvu inicijativu trebalo provesti i potpisati bez obzira na političke preferencije..........ali najveći veliki-golemi Rvati to će ... prikaži još!će bezuvjetno opstruirati.....!...kao i svaku kočnicu da raspolažu životom i smrću malih Hrvata..........

  • Barbasmora:

    Zapadna civilizacija odavno to napravila....polako idemo tim putem i balkanci !