Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas s HDZ-om i SDP-om

Most počinje pregovore: reforme su uvjet za vladu

14.11.2015., Plitvica Selo - Celnici stranke MOST na celu s Bozom Petrovom koji su na parlamentarnim izborima usli u Sabor poceli su sastanak u Plitvickom selu kraj Nacionalnog parka Plitvicka jezera. Novinarima su se kratko obratili te najavili izjave za
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
17.11.2015.
u 08:41

Prioriteti su hitna reforma pravosuđa i javne uprave te reforma lokalne samouprave, kao i set politika koje bi pogodovale poduzetništvu. Na pregovore neće ići Petrov, već stručnjaci po resorima

Most nezavisnih lista danas nastavlja pregovore s HDZ-om i sa SDP-om o osnivanju reformske vlade. Prva su tema reforme u sektoru pravosuđa i poduzetništva. Podsjetimo, protekli vikend Most je na Plitvicama imao radno okupljanje na kojem su bili članovi Nacionalnog vijeća Mosta, izabrani saborski zastupnici te stranački i izvanstranački stručnjaci.

Rokovi za reforme

Na sastanku je, među ostalim, dogovoreno osnivanje radnog tijela za pregovore koje je sastavljeno od ukupno 26 članova Nacionalnog vijeća Mosta i saborskih zastupnika. Predložit će i jasne vremenske rokove za provedbu reformi, a paket reformi koje bi bile osnovni uvjet sadrži prioritete kao što su hitna reforma pravosuđa i javne uprave te reforma lokalne samouprave, kao i set politika koje bi pogodovale razvoju poduzetništva. Preostale teme kao što su monetarna i fiskalna politika, zaštita okoliša, energetika i obrazovanje u pregovorima će se usklađivati naknadno.

– Vjerojatno će i pregovarači HDZ-a i SDP-a trebati raspraviti i usuglašavati se oko naših prijedloga, ali javnost će svakako znati koji su točno naši prijedlozi. Moguće je da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna, pa naše daljnje usuglašavanje u Mostu više neće biti potrebno – komentirao je Ivan Kovačić. Kazao nam je i da Most ne inzistira na vladi nacionalnog jedinstva, već reformskoj vladi. Što znači reformska vlada te otvaraju li se time vrata i pregovorima sa samo jednom političkom opcijom koja pristane na provođenje reformi, i dalje nije potpuno jasno.

– Polako. Reformska vlada jest vlada u kojoj bi sudjelovale sve stranke, obje velike koalicije. Reforme ne možemo provesti bez ustavnih promjena za koje moramo imati iznadpolovičnu većinu – kaže Kovačić. Zadovoljan plitvičkim sastankom je i Stipe Petrina, koji kaže da su mu dojmovi "super". Na sastanku, kako doznajemo, nije bilo riječi o okretanju lijevima ili desnima jer, čini se, dok god se ne krene u tu priču, Most može biti jedinstven. U ovom trenutku na okupu te različite osobnosti drži jasna želja za reformama i to je bila glavna tema ovih vikend-razgovora. Na pregovore neće ići Božo Petrov, već stručnjaci po resorima, pa tako na pregovore danas neće ni predsjednik SDP-a Zoran Milanović, koji je svjestan da ih čeka težak posao.

Pregovarački timovi

– S obzirom na to da smo počeli s reformama, da se rezultati vide, mislimo da je najbolje i najprirodnije da nastavimo zajedno uz podršku Mosta. To neće biti jednostavni pregovori, ali točno znamo što ćemo reći, što možemo prihvatiti i reći to smo napravili, a reći što je moguće sa stajališta hrvatskog članstva u EU. Optimist sam, razgovarat ćemo s Mostom o četiri grupe resora, formirati pregovarački tim – komentirao je Milanović, koji kaže kako želi da Most ostane jedinstven.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko kaže da HDZ pregovorima želi afirmirati svoj program za stvarne promjene.– Za to se pripremamo već tri godine. Takav pristup smatram poštenim i prema javnosti i prema Mostu, ali nadasve prema našim stručnjacima i vrijednim ljudima koji su na ovim reformama radili – poručio je Karamarko.

>>Most: Moguće je da sa SDP-om i HDZ-om sve dogovorimo tijekom sljedećeg tjedna

>>Karamarko: Nastavljamo pregovore s MOST-om. I mi i oni tražimo reforme i promjene

Komentara 40

DU
Deleted user
09:35 17.11.2015.

Praznik demokracije na komunistički način! Ne postoje nepravilnosti i varanje, nego partijska stvar i ne biranje sredstava. Laž i samo laž!

4M
4mazge
10:46 17.11.2015.

Od HDZ-a je potekla ponajgora ostavština u četvrt stoljeća samostalnosti! Odmah u stopu ih slijedi SDP

DU
Deleted user
08:53 17.11.2015.

Ja se pitam zašto je još SDp u pregovorima za vlast? Kao stranka ili kolicija dobili su puno manje glasovo od Hrvatskih građana u Hrvatskoj i dijaspori.Drugo uhavćeni su u pokušaju podmićivanja i razbijanja MOST-a jedine stranke koja može spasiti Hrvatsku u ovom trenutku,pored svih zadužemnja koje su napravili u prošle 4 godine sad kupuju mandate manjina sa novcima iz proračuna ne obazirajući se na situaciju u kojoj se nalazimo.Gdje je tu temelj i pravo az pregovore o nekim reformama koje MOST prdlaže i stoji iza njih?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije