Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Lakše preko granice

Most kod Svilaja dug 660, a širok 29 metara. Ima dva zasebna objekta s po tri vozna traka u oba smjera

Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/11
30.09.2021.
u 18:07

Građevina ima po tri vozna traka u oba smjera

Novi most na rijeci Savi i najmoderniji međunarodni granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Svilaja svečano je u četvrtak otvoren za promet putnika. Most između Svilaja s jedne i Donjeg Svilaja s druge strane Save službeno je otvorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a otvaranju su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na ovaj način povezana je autocesta na koridoru 5C s obje strane Save.

- Ovo je poseban trenutak. Most Svilaj povezuje EU i zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura - rekla je Ursula von der Leyen.

30.09.2021., Svilaj - Svecanosti na bosansko-hercegovackom granicnom prijelazu Svilaj u promet je pusten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio medjunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C - Budimpesta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploce. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedatelj Vijeca ministara BiH Zoran Tegeltija Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Premijer Plenković rekao je da most simbolizira vrijednosti koje nas povezuju, a to su zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja, da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja.

- Europa su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi i radna mjesta i obrti i tvrtke i napredovanje i razvoj u svakom pogledu. Stoga moramo biti zadovoljni što je ovaj projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz potporu EU institucija. Ovo je samo jedan od mostova koji će povezati Hrvatsku i BiH. Već iduće godine bit će gotov i most kod Gradiške, a to znači da jačanjem infrastrukturnog povezivanja povezujemo naše narode, gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu – istaknuo je Plenković.

On je poručio da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH, ali da to ne znači da neće zajednički djelovati u borbi protiv ilegalnih migracija.

- Povjerenje se može graditi jedino ako su tri konstitutivna naroda jednakopravna. Zalažemo se da se nađe rješenje za izmjene izbornoga zakona kako se Hrvati neće dovoditi u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u vrhu. To govorim kao prijatelj BiH. Pomoći ćemo i dalje oko cjepiva i ekonomskih ulaganja, a zajedničko povjerenje su temeljna načela koja nas okupljaju - poručio je premijer.

30.09.2021., Svilaj - Svecanosti na bosansko-hercegovackom granicnom prijelazu Svilaj u promet je pusten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio medjunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C - Budimpesta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploce. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL (ilustracija)

Izgradnja mosta započela je još 2016. godine s ciljem olakšavanja i ubrzavanja prijelaza granice između Hrvatske i BiH. Izgradnja je završena u svibnju prošle godine.

Mada je u srpnju 2020. godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, njegovo otvaranje za promet se odužilo. Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale završen je još 2019. godine, ali nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima dva zasebna objekta s po tri vozna traka u oba smjera. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

Most se nalazi na koridoru 5c Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, i kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 kilometara autoceste A5.

Most je zajednička investicija Hrvatske i BiH, pri čemu obje države projekt financiraju s udjelom od 50 posto. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 171.825.856,15 kuna, a udio RH u investiciji iznosi 85.912.928,08 kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim EU sredstvima.

 

Ključne riječi

Komentara 11

PB
pb1520
18:35 30.09.2021.

Nigdje hrvatske zastave na slici. Valjda se nije smjelo to stavit. Ipak je Uršula tu koja zapovijeda.

MO
modovisisajteMaraschino
14:10 01.10.2021.

tri trake da podnese kapacitet kad osumnjičeni krenu u bijeg

Avatar spin
spin
09:49 01.10.2021.

To je most u ništa alkarski rečeno. Bosanci svoju dionicu autoceste nikada neće završiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije