Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Most kod Svilaja dug 660, a širok 29 metara. Ima dva zasebna objekta s po tri vozna traka u oba smjera

Građevina ima po tri vozna traka u oba smjera
30. rujna 2021. u 18:07 11 komentara 6854 prikaza
Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj.
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/11

Novi most na rijeci Savi i najmoderniji međunarodni granični prijelaz između Hrvatske i Bosne i Hercegovine kod Svilaja svečano je u četvrtak otvoren za promet putnika. Most između Svilaja s jedne i Donjeg Svilaja s druge strane Save službeno je otvorila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a otvaranju su nazočili i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na ovaj način povezana je autocesta na koridoru 5C s obje strane Save.

- Ovo je poseban trenutak. Most Svilaj povezuje EU i zapadni Balkan. EU je uložila je 25 milijuna eura u izgradnju, ali od ulaganja novca možda je važnija simbolika koju most predstavlja. Bit mosta je povezivanje, izgradnja mostova između ljudi, naroda, zemalja, kultura - rekla je Ursula von der Leyen.

Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj. | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 30.09.2021., Svilaj - Svecanosti na bosansko-hercegovackom granicnom prijelazu Svilaj u promet je pusten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio medjunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C - Budimpesta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploce. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjedatelj Vijeca ministara BiH Zoran Tegeltija Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Premijer Plenković rekao je da most simbolizira vrijednosti koje nas povezuju, a to su zajedništvo, odgovornost, povjerenje, međusobno uvažavanje, poštovanje i želja da komuniciramo bez ometanja, da se ljudi, dobra i usluge kreću bez ograničenja.

- Europa su i mostovi i ceste i brodovi i optički kablovi i radna mjesta i obrti i tvrtke i napredovanje i razvoj u svakom pogledu. Stoga moramo biti zadovoljni što je ovaj projekt realiziran zajedničkom suradnjom i uz potporu EU institucija. Ovo je samo jedan od mostova koji će povezati Hrvatsku i BiH. Već iduće godine bit će gotov i most kod Gradiške, a to znači da jačanjem infrastrukturnog povezivanja povezujemo naše narode, gospodarstva, međusobna ulaganja i razmjenu – istaknuo je Plenković.

On je poručio da Hrvatska neće dizati nikakvu žicu prema BiH, ali da to ne znači da neće zajednički djelovati u borbi protiv ilegalnih migracija.

- Povjerenje se može graditi jedino ako su tri konstitutivna naroda jednakopravna. Zalažemo se da se nađe rješenje za izmjene izbornoga zakona kako se Hrvati neće dovoditi u situaciju da nemaju svog legitimnog predstavnika u vrhu. To govorim kao prijatelj BiH. Pomoći ćemo i dalje oko cjepiva i ekonomskih ulaganja, a zajedničko povjerenje su temeljna načela koja nas okupljaju - poručio je premijer.

Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj. | Autor : Ivica Galovic/PIXSELL Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 30.09.2021., Svilaj - Svecanosti na bosansko-hercegovackom granicnom prijelazu Svilaj u promet je pusten most preko rijeke Save, koji je sastavni je dio medjunarodnog paneuropskog cestovnog koridora 5C - Budimpesta-Beli Manastir-Osijek-Sarajevo-Ploce. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic Photo: Ivica Galovic/PIXSELL

Izgradnja mosta započela je još 2016. godine s ciljem olakšavanja i ubrzavanja prijelaza granice između Hrvatske i BiH. Izgradnja je završena u svibnju prošle godine.

Mada je u srpnju 2020. godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, njegovo otvaranje za promet se odužilo. Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale završen je još 2019. godine, ali nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima dva zasebna objekta s po tri vozna traka u oba smjera. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu.

Most se nalazi na koridoru 5c Budimpešta - Beli Manastir - Osijek - Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, i kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH. Po puštanju u promet, u punoj prometnoj funkciji bit će ukupno 59 kilometara autoceste A5.

Most je zajednička investicija Hrvatske i BiH, pri čemu obje države projekt financiraju s udjelom od 50 posto. Ukupna vrijednost izvedenih radova je 171.825.856,15 kuna, a udio RH u investiciji iznosi 85.912.928,08 kuna, od čega je 58 posto sufinancirano bespovratnim EU sredstvima.

 

OTKRIVAMO Krovna organizacija za srpski jezik objavila da je hrvatski jezik zapravo srpski Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj. PREMIJER U ODŽAKU Plenković: Kako bi se Srbi i Bošnjaci osjećali da ih se preglasava? Svilaj: Svečanost otvorenja novog mosta preko rijeke Save i graničnog prijelaza Svilaj. OTVORENJE MOSTA SVILAJ Plenković: Tražimo jednakopravnost sva tri konstitutivna naroda
Susjed uhvaćen na kameri kako ulazi u spavaću sobu
uhvaćen na djelu
Dali su susjedu ključ od svog doma, zaprepastili se kada su vidjeli snimku s kamere
Astellas d.o.o.
TIHA BOLEST
Pregled koji bi svi muškarci stariji od 40 godina trebali obaviti
 • Važna obavijest

  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • pb1520:

  Nigdje hrvatske zastave na slici. Valjda se nije smjelo to stavit. Ipak je Uršula tu koja zapovijeda.

 • modovisisajteMaraschino:

  tri trake da podnese kapacitet kad osumnjičeni krenu u bijeg

 • spin:

  To je most u ništa alkarski rečeno. Bosanci svoju dionicu autoceste nikada neće završiti.